31.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGrad raspisao natječaj za idejno rješenje spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu

Grad raspisao natječaj za idejno rješenje spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu

U ulozi investitora, Grad Dubrovnik raspisao je javni likovni i arhitektonsko-urbanističko-krajobrazni natječaj za izradu idejnog rješenja javnog gradskog parka sa spomen obilježjem za djecu poginulu u Domovinskom ratu.

Idejno rješenje obrađuje javni prostor u luci Gruž sa spomen obilježjem poginuloj djeci. Javni park planira se na površini 3685 metara kvadratnih, a unutar njega u istočnom djelu određena je pozicija spomen obilježja. Grad Dubrovnik želi na zadanoj lokaciji realizirati rješenje visoke estetske, funkcionalne i oblikovne kvalitete. Zato su u čitav proces od samog početka i odabira lokacije pa do sudjelovanja u Ocjenjivačkom sudu za odabir idejnog rješenja uključeni roditelji stradale djece okupljeni u Udrugu civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.

-Naš cilj je, u uskoj suradnji s roditeljima, izraditi primjereni spomenik koji će odavati trajni pijetet ovog grada prema izgubljenim dječjim životima, dubrovačkim anđelima, kao najvećoj žrtvi Dubrovnika u obrani hrvatske slobode i samostalnosti“, rekao je gradonačelnik Mato Franković te najavio izgradnju spomenika u idućoj godini. Paralelno, najavio je gradonačelnik, Grad Dubrovnik pokrenut će natječaj za spomenik braniteljima na Pilama.

Smještajem spomen obilježja u zoni međunarodne luke Dubrovnik, dodatno se naglašava važnost isticanja pijeteta prema stradaloj djeci te se prema svim posjetiteljima i građanima Dubrovnika upućuje poruka zajedničkih međunarodnih vrijednosti zaštite građana, posebice djece.

Natječaj provodi Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA). Rok za predaju natječajnih radova je 21. studenoga 2023. godine, dok je očekivani završetak rada deveteročlanog Ocjenjivačkog suda 4. prosinca 2023. godine, kada će biti i poznato prvonagrađeno rješenje za realizaciju.

Tekst natječaja dostupan je na www.dubrovnik.hr. [LINK]

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA