31.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGOLF NA SRĐU: Aaron Frenkel osobno tužio RH pred arbitražnim sudom

GOLF NA SRĐU: Aaron Frenkel osobno tužio RH pred arbitražnim sudom

Na današnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku su inicijativa građana “Srđ je naš” i Zelena akcija obavijestili javnost o novom arbitražnom postupku koji je investitor u projekt apartmanizacije Srđa pokrenuo protiv Republike Hrvatske.

Nedavno je sud u Zagrebu u prvom stupnju odbio zahtjev za odštetu koju je Razvoj golf tužbom potraživao od Zelene akcije prijeteći udruzi  na taj način gašenjem nakon 30 godina rada. Paralelno s tim postupkom, Razvoj golf tuži Zelenu akciju i u kaznenom postupku, također tražeći kazne koje bi značile kraj  djelovanja udruge.

“Unatoč enormim pritiscima i opterećivanju Zelene akcije objesnim parničenjem, mi nismo odustali od borbe za Srđ, Dubrovnik i javni interes”, izjavio je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije. Udruga se 2019. godine uključila kao prijatelj suda (amicus curiae) u prvi arbitražni postupak koji je Razvoj golf pokrenuo protiv Hrvatske. U tom su postupku “golferi” pokušali iz džepova hrvatskih građana i građanki izbiti 500 milijuna eura. Sada kada postaje izgledno da u tome neće uspjeti pokreću još jedan arbitražni postupak protiv Republike Hrvatske.

Kako su kazali, 16. studenog 2020. godine Aaron Frenkel osobno je tužio RH pred arbitražnim sudom u Washingtonu, dodaju kako njegova motivacija leži u činjenici da je Europski sud proglasio nezakonitim arbitražne postupke pokrenute između država članica EU, Hrvatske i Nizozemske gdje se nalazi sjedište jedne od njegovih tvrtki. “Kao što su to pokazivali i do sad kršenjem okolišnog zakonodavstva EU, tzv. golfere ne zanimaju europski zakoni pa Frenkel sada Hrvatsku tuži na temelju sporazuma Hrvatske i Izraela, nastojeći izbjeći EU pravni poredak”, dodao je  Ćerimagić.

“Ove su arbitraže privatna sudišta gdje o novcima građana i građanki jedne zemlje bez ikakve transparentnosti i kontrole odlučuje par anonimaca. Pretpostavljamo da je spor težak 500 milijuna eura, kao što se navodilo i o prvom sporu kojega je pokrenula Frenkelova tvrtka Elitech iz Nizozemske. U više navrata pozivali smo premijera Plenkovića da RH istupi iz takvih neokolonijalnih sporazuma. Nadajmo se da će shvatiti da novci građana nisu kasica prasica za podmirivanje mešetarskih apetita i projekata poput ovog na Srđu”, komentirao je Đuro Capor iz inicijative Srđ je naš.

Capor je dodao kako su sve ove godine bili u pravu kada su ukazivali na štetnost projekta na Srđu i zle namjere ove tvrtke. Naglasio je kako su akteri svih pogodovanja tvrtki Razvoj golf – Šuica, Vlahušić, Zmajlović, Ćorić, Mrak Taritaš, Vrdoljak, Čačić, Vićan, Raguž, Dobroslavić . “Višegodišnjom šutnjom i omogućavanjem izdavanja lokacijske i građevinske dozvole projektu golf resorta kumovala je i ova gradska uprava na čelu s Frankovićem”, rekao je Capor.

“Premda se Razvoj golf povukao u svoju zagrebačke urede, opasnost koji projekt ove tvrtke predstavlja za Grad Dubrovnik i novac građana nije prestao. Jučer su podnijeli tužbu radi odštete protiv Grada zbog sumnjive prodaje zemljišta na Srđu 2009. godine. Radi pogodovanja, koje su godinama HDZ, SDP i HNS radili u korist špekulanata, izgledno je da će s tom tužbom i uspjeti, a to će u konačnici građanima doći na naplatu. Promašaje središnjice HDZ-a i gradskog odbora HDZ-a, trebao bi pokriti HDZ. Planiranih novih 2 milijuna kn za kampanju Mato Franković trebao bi dati za plaćanje sudskih postupaka s golferima. Vjerujemo da potpredsjednici Europske komisije Šuici neće biti problem pokriti dio troška jer je prodajom javnog interesa na Srđu osigurala svoje visoko plaćeno mjesto u Bruxellesu”, zaključio je Capor.

O tužbama tvrtke Razvoj golf protiv RH i grada Dubrovnika – govore Đuro Capor (Srđ je naš) i Enes Ćerimagić (Zelena akcija).

Posted by Dubrovniknet Hr on Wednesday, December 2, 2020

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA