Ako vam užurbanost u Župskoj vali postane previše, ovdje na brdu možete uživati u savršenom miru i prekrasnom pogledu uz vrlo srdačnog domaćina! Tu je i blagi domaći kozji sir, maslinovo ulje, kruh, rajčice i neke druge delicije poput svježih smokava i ušećerene kore naranče. Na strmom putu od mjesta sastanka do odredišta, domaćinov sin na dobrom engleskom jeziku objašnjava mnogo zanimljivosti o području, kulturi i maslinama. Predivan završetak dana! – prvi je komentar kojeg su na Google Reviews dobili iz OPG Kisić i njihovog ‘Goat Cheese Tasting Paradise’, jedine kušaone kozjeg sira u Župi dubrovačkoj – pa i šire. Vlasnici, obitelj Kisić, proveli su nas do ove zanimljive lokacije, smještene visoko u brdu poviše legendarnog postranjskog izvora Bravinjac, odakle tura ka njihovoj kušaoni počinje. O ideji, priči i ponudi pričaju nam Frano Kisić i njegov sin Miho.
– OPG Kisić je obiteljski projekt koji spaja tradiciju i ljubav prema zemlji u jedinstvenu ponudu. Nudimo intimno iskustvo daleko od gužvi, uz nezaboravan zalazak sunca. I trudimo se razvijati svoju ponudu, s ciljem predstavljanja autentičnih lokalnih okusa i tradicije svijetu – ističe nam Miho pri usponu.
Kako ste došli na ideju otvoriti OPG na kojemu će se kušati kozji sir? Je li to samo nastavak Vašeg prijašnjeg obiteljskog posla – bavljenja poljoprivredom i stočarstvom?
-Obitelj se već duže vremena bavi poljoprivredom i domaćim životinjama i sam OPG postoji već dugo godina. Uz sve proizvode koje nudimo – maslinovo ulje, masline, smokve, pomadore, sezonsko voće, kapulu, višnjevaču, orahovaču, lozu, liker od mrče, domaću travaricu, bruštulane mjendule, kontonjatu, bijelo i crno vino… Tu je i domaći, netretirani kozji sir, rađen po svim pravilima sirenja i uz poštivanje prirode i harmonije oko nas. Naša priča, OPG Kisić, doista se nastavlja kroz ‘Goat Cheese Tasting Paradise’, kušaonu koja se službeno otvorila u kolovozu. Idemo pomalo, planiramo korak po korak, a ideja vodilja je prezentati nešto lokalno, domaće – svijetu, posjetiteljima.
Evo kako to izgleda – posjet počinje od samog izvora Bravinjac, gdje se penjemo do kušaone uz priču o povijesti Župe dubrovačke, krajoliku, znamenitostima, našem masliniku koji broji – oko kušaone – više od stotinu maslina. Tijekom šetnje kroz naš bogat maslinik s više od stotinu stabala, gosti uživaju u netaknutoj prirodi i otkrivaju priču iza našeg obiteljskog gospodarstva. Dobrodošlicu poželimo s domaćim likerima – višnjom, lozom, orahovicom ili mrčom, domaćim sokom od šipka ili limunadom te tradicionalnim mediteranskim slatkišima poput arancina i bruštulanih mjendula.
Najzanimljiviji dio programa je kušanje kozjeg sira u jedinoj kušaonici kozjeg sira u našem kraju. Uz sir, neizostavna je i degustacija domaćeg maslinovog ulja, uz domaće vino te sezonsko voće, sve domaće ili iz lokalnih izvora. Osim samog kozjeg sira, svakako je najzanimljiviji moment uživanje u zalasku sunca. I jedinstvenom pogledu na Župski zaljev, otočje te Gradac – fortifikacijski sustav iz doba Dubrovačke Republike. Ponuda koju smo zamislili nije ništa ‘megalomansko’, zapravo kušaona može primiti do deset ljudi, ili malo više ako je na primjer, unificirana grupa u pitanju. Radimo, upravo zbog naših poslova, a i zbog toga što smo ‘startali’ usred sezone, zasad samo u popodnevnim satima – čekamo sunset.
Također, svim našim gostima uvijek preporučimo nošenje udobne obuće, poput tenisica, jer šetnja uključuje kratki uspon, a praktična obuća svakako olakšava i obilazak maslinika.
Gdje se točno nalazi vaš OPG i tko je sve uključen u njega?
-OPG se nalazi u Martinovićima, a đir do kušaone ‘Goat Cheese Tasting Paradise’ počinje kraj izvora Bravinjac. Malo je ‘hiking’, ali se, iskreno to mislimo, isplati – ne samo radi sira, već i pogleda. U OPG je uključena cijela naša obitelj, ali i brojni prijatelji koji nam ‘uskoče’ sa zlata vrijednim savjetima, idejama, pomoći ili jednostavno širenjem priče o ponudi.
Postoji li tajna dobrog sira? Koliko njegov okus varira s obzirom na ispašu koza, gdje se hrane?
-Tajna dobrog kozjeg sira krije se u kvaliteti mlijeka, procesu izrade sira, te uvjetima sirenja i zrenja. Mi nudimo svježi, mladi kozji sir. Kvaliteta mlijeka je presudna, a ona zapravo – da se nadovežemo na zanimljivo potpitanje – ovisi upravo o ishrani koza. Kozji sir dobiva svoju specifičnu aromu i okus upravo iz mlijeka koje je ‘odraz’ okoline, krajolika u kojem koze pasu, a kod nas su to različite vrste bilja, trava i začinskih biljaka koje koze brste, i koje čine prepoznatljive razlike u okusu sira, čine ga manje ili više punijeg okusa. Naravno, okus sira ovisi i o godišnjem dobu iz istih razloga – manjka svježe ishrane.
Koliko koza imate i koliko sira uspijete proizvesti?
-Imamo četiri koze koje proizvode dva, tri sira dnevno. Planiramo u budućnosti dodatno povećati proizvodnju.
Kako ste osmislili i zamislili novopokrenuti posao?
-Prijatelj koji se već bavio sličnim vidom turizma sugerirao je otvaranje kušaone, a uvidjevši manjak slične turističke ponude na ovom području, odlučili smo krenuti u realizaciju tog projekta. Olakotna okolnost u svemu tome je i to što smo imali savršenu lokaciju za takvo nešto.
Kako ste se odlučili na ovakav zaokret u životu, je li to dodatak vašim poslovima ili ste se odlučili posve posvetiti tome?
-Još uvijek imamo svoje poslove, a ‘Goat Cheese Tasting Paradise’ je dodatak i želja koje će, nadamo se, svake godine sve više rasti i mapirati se na karti ponude našeg kraja kao autohtono i jedinstveno iskustvo koje kombinira tradiciju i gastro ponudu. Idemo prema tome.
Koliko Župa ima potencijala za ovakav vid turističke ponude i koliko je taj potencijal do sada iskorišten?
-Itekako ima, veseli nas svaki novi projekti, ideja, događaj… Razvijanje ovakvih poslova tek je počelo i bit će i više nego primamljivo, pogotovo kad se svaka pojedina priča počne sklapati u jedinstvenu turističku – destinacijsku cjelinu. Posjetitelji Dubrovnika sve više promatraju Župu dubrovačku kao zgodan izlet, posjet ili destinaciju autohtonog. Ona to zaista i jest.
Kakvi su prvi dojmovi vaših gosta i posjetitelja kušaone?
-Kako smo tek krenuli, imamo manje komentara na Google Reviews, ali su s pet zvjezdica, što nas izuzetno veseli i govori nam da imamo dobar smjer. Naši prvi gosti bili su predivan njemački par, ljubitelji sireva koji na putovanjima rade ‘tastinge’ i istaknuli su kako im je kombinacija naših proizvoda s OPG-a, našeg kozjeg mladog sira i zalaska sunca u masliniku bila – predivno iskustvo.
Imate li uvjete za kušanja i tijekom zimskih mjeseci ili je ponuda dostupna samo ljeti?
-Zasad smo odlučili ponudu bazirati na ljeto. A moramo poštivati i naše koze i njihove prirodne cikluse, ipak su one ‘centar kušaone’! No, tek smo krenuli, tko zna što budućnost nosi… Vidimo se na Bravinjcu pa ćemo put’ gore!