34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiGdje je došlo do promjene vlasti u našoj Županiji?

Gdje je došlo do promjene vlasti u našoj Županiji?

HDZ je do ovih izbora vodio 17 od ukupno 22 jedinice lokalne uprave u DNŽ. Od 17 općina u našoj Županiji s njih 13 upravljali su hadezeovci, no u drugom krugu moglo bi doći do promjena i u Općinama Primorje, Župa, ali i Blato gdje je na vlasti bio neovisni kandidat. Od 5 gradova na čelu njih 4 je bio HDZ. Na ovim izborima stvari su se promijenile HDZ je izgubio Grad Korčulu, kojom će sad upravljati SDP-ova gradonačelnica. Izbori se zbog nepravilnosti ponavljaju u Lumbardi te na izbornom mjestu Petrača u Župi dubrovačkoj.

U Gradu Korčula dogodila se velika promjena. Umjesto dosadašnjeg HDZ-ovog gradonačelnika u dva mandata Andrije Fabrica u prvom je krugu pobijedila Nika Silić Maroević s liste SDP-a i HSU-a.

HDZ i dalje ima solidnu potporu u Gradskom vijeću Korčule,no SDP zaostaje tek 10-ak posto, a i lista NL, SJG, MOŽEMO! ima 12 posto potpore birača, kao i MOST, koji ima 13 posto potpore.

U drugim korčulanskim općinama i nema velikih promjena, SDP-ova Katarina Gugić uvjerljivom pobjedom dobila je još jedan mandat na čelu Vela Luke, kao i Kuzma Tomašić (SDP) na čelu Općine Smokvica, nezavisni Ante Šeparović, koji je vodio u prošlom mandatu Općinu Blato u drugom krugu borit će se protiv HDZ-ove Franciske Jurišić Bačić. Inače, Blato je sve do prošlih lokalnih izbora (2017.) bilo utvrda HDZ-a.

Rezultati izbora u Općini Lumbarda nisu objavljeni. Pretpostavljamo da je došlo do nepravilnosti i da će se izbori ponoviti. Inače je ovu Općinu vodio HDZ-ovac Igor Kršinić.

Mljet i Pelješac postojano glasaju za HDZ

Mljećani su u najvećem brojupodržali Điva Marketa iz HDZ-a, koji je time dobio drugi načelnički mandat na ovom otoku.

U Trpnju promjene nema HDZ-ov Jakša Franković osvojio je uvjerljivo još jedan u nizu mandata kao i HDZ-ov Dinko Mratović u Janjini te Vedran Antunica u Stonu te Tomislav Aničić u Orebiću.

Na Lastovu tijesna borba neovisnog i HDZ-ovog kandidata

Lastovo koje je duginiz godina bilo utvrda SDP-a na prošlimje lokalnim izborima dobilo neovisnog načelnika Lea Katića, koji će se za dva tjedna u drugom krugu za još jedan mandat boriti s Anitom Jančić Lešić iz HDZ-a. U Općinskom vijeću SDP i HDZ gotovo su izjednačeni.

Konavle su i dalje postojana utvrda HDZ-a, a Božo Lasić u prvom je krugu osvojio mandat. Iznenađenje se dogodilo u Dubrovačkom primorju gdje višemandatni načelnik Nikola Knežić ide u drugi krug s mladim, neovisnim i dosada politički nepoznatim Vlahom Mozarom. U Župi je HDZ-ov Silvio Nardelli dobio izazivača Antuna Bašića iz Župske stranke, no zbog nepravilnosti izbori će se ponoviti na izbornom mjestu Petrača, a samo jedan postotak dijeli Župu od drugog kruga, a bit će zanimljivo i u Općinskom vijeću.

Dubrovnik ide u drugi krug, no prema broju glasova vrlo je vjerojatno da će Mato Franković ostati gradonačelnik, no bit će zanimljivo vidjeti tko će mu uz DUSTRA-u držati većinu u Gradskom vijeću, naime HDZ-u i DUSTRA-i trebaju još dva vijećnika za većinu.

Metković je drugi mandat dao Davoru Milanu iz HDZ-a, kao i većinu u Gradskom vijeću, 2015. Metkovićem je vlado Božo Petrov iz MOST-a, a prije toga dugi niz mandata Stipe Gabrić Jambo, koji je na ovim izborima nestao s političke scene Županije.

U Opuzenu iznenađenje dugogodišnji gradonačelnik Ivo Mihaljević (HDZ) ide u drugi krug s nezavisnim Ivanom Matagom, a Ploče su i u drugom mandatu jako podržale svog mladog doktora SDP-ovog gradonačelnika Miša Krstičevića.

Neretvanske općine: Kula Norinska, Pojezerje, Zažablje i Slivno vjerni su glasači HDZ-a, no u svima se, osim u ovoj potonjoj, javljaju nezavisni kandidati, koji doduše nisu pobijedili, ali su ostvarili značajan uspjeh.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA