28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFrontexovi službenici vježbali u Kuparima

Frontexovi službenici vježbali u Kuparima

Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Objektu za smještaj granične policije „Mladost“ u Kuparima, od 26. do 30. lipnja 2023. godine, bila je domaćin „Cross border crime detection officer training –  Land module“ obuke.

Obuka se provodi u suradnji Frontexa (Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu) i Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ Ministarstva unutarnjih poslova te uz značajnu potporu Uprave za granicu Ravnateljstva policije i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Nastavak je suradnje Policijske akademije i Frontexa nakon prošlogodišnje uspješne organizacije i provedbe ove obuke u UJ Valbandon i ovogodišnje u Zagrebu.

Ciljana skupina polaznika obuke su Frontexovi službenici kategorija 1 i 2 Stalnih zaštitnih snaga.

Osim teorijskog dijela, većinu obuke čine praktične vježbe. Na taj način postignuta je ravnoteža u kojoj polaznici imaju najbolju mogućnost stečena znanja odmah primijeniti u praksi te također steći vještine potrebne u budućem radu. Obuka se odvija u simuliranim uvjetima uz korištenje vozila različite namjene (automobili, teretna vozila i autobusi), stvarne dokumentacije koja ih prati, kao i tehnologija te opreme potrebne za uspješno otkrivanje i suzbijanje prekograničnog kriminala. Polaznici su ovom obukom stekli znanja o identifikaciji prekograničnog kriminala, načinima počinjenja protupravnih ponašanja te profiliranjem osoba za koje se sumnja da su uključene u razne vrste prekograničnog kriminaliteta, kao što su trgovanje ljudima, drogom, oružjem, trošarinskim proizvodima, ali i terorizam. Dio obuke bio je posvećen prepoznavanju autentičnosti dokumenata te prepoznavanju i osiguranju dokaza, a obukom se obuhvatila i suradnja s carinskim službama.

Obuka je osmišljena za pripremu službenika za raspoređivanje na vanjskim granicama EU, a kako je Republika Hrvatska 1. siječnja 2023. godine postala članicom Schengenskog prostora te ima najdužu vanjsku kopnenu granicu s državama nečlanicama, izgledno je kako će neki od polaznika biti raspoređeni i na granicama Republike Hrvatske. Raspoređivanje Frontexovih službenika zajedno s hrvatskih policijskim službenicima granične policije na vanjskoj granici  zasigurno će pridonijeti većem osjećaju sigurnosti na granicama te doprinijeti uspješnom suzbijanju prekograničnog kriminaliteta.

Voditeljica obuke Sandrine Boulanger uputila je riječi zahvale hrvatskoj Policijskoj akademiji, pritom istaknuvši zadovoljstvo trenera i polaznika organizacijom i potporom prilikom provedbe obuke koja je organizacijski veoma zahtjevna.

Organizacijom ove obuke Policijska akademija nastavlja potvrđivati svoju ulogu vodeće Frontexove partnerske akademije po broju održanih edukativnih aktivnosti i uspješnim rezultatima. Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuiranom organizacijom međunarodnih obuka nastavlja jačati svoju poziciju partnerske akademije kao i međunarodnu suradnju u pogledu suzbijanja prekograničnog kriminaliteta. 

Osim službenika Policijske akademije, u organizaciju i provedbu ovog projekta uključeni su i službenici Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Interventne jedinice Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kao i PAP „Čilipi“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA