Plavi rak (Callinectes sapidus), kao nova i zanimljiva vrsta u našem podmorju, postao je inspiracija za jedinstven gastronomski i kulturni doživljaj kojim želimo obogatiti našu zajednicu i istaknuti posebnosti lokalne kuhinje. Festival će okupiti ugledne kuhare, lokalne ribare i ljubitelje mediteranske gastronomije. Cilj festivala je podizanje svijesti te popularizacija i promocija plavog raka kao gastronomske namirnice te uvrštavanje jela pripremljenih od plavog raka na jelovnik ugostiteljskih objekata.
U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, suradnji s Regionalnon razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA te podrškom Općine Ston i Turističke zajednice Općine Ston pripremljen je bogat i sadržajan program koji pruža priliku za upoznavanje s inovativnim pristupima u kulinarstvu, kao i za uživanje u prepoznatljivoj stonskoj gostoljubivosti.
Festival plavog raka – Od mora do stola okupit će ugostitelje i zaljubljenike u pelješku tradiciju s ciljem predstavljanja, valorizacije i podizanja svijesti o utjecaju plavog raka na bioraznolikost – nove gastronomske namirnice koja traži svoje mjesto uvrštavanjem u jelovnike ugostiteljskih objekata.
Svi ste dobrodošli da zajedno proslavimo ovaj jedinstveni događaj koji spaja prirodu, kulturu i gastronomiju Stona!
Dođite i otkrijte kako je plavi rak, iako došljak u naše vode, postao prava inspiracija za kuhare i razlog okupljanja zajednice.
Festival plavog raka – Od mora do stola
03. listopada 2025. godine (petak) |17:00 sati
Veliki Kaštio, Ston
Ulaz je slobodan!
(U slučaju lošeg vremena, događaj će se održati u Kneževom dvoru u Stonu)