29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoEvo kako možete smanjiti troškove berbe maslina

Evo kako možete smanjiti troškove berbe maslina

Berba plodova maslina jest zahvat koji je vrhunac maslinarske proizvodnje. U ukupnim troškovima proizvodnje maslina na trošak berbe plodova otpada oko 60 posto ako se berba obavlja ručno. Ručni način berbe može se pojeftiniti i ubrzati korištenjem ručnih tresača čime se troškovi berbe smanjuju za oko 40 posto. Ovi troškovi mogu biti niži za 60 do 70 posto u odnosu na ručnu berbu korištenjem samohodnih tresača i berbom plodova na mreže.

Najbolji načini berbe

S obzirom na visoku cijenu samohodnih tresača (50 do 80.000 eura, ovisno o izvedbi) te više troškove održavanja (oko 3000 eura godišnje) nabava ovakve mehanizacije je rentabilna u visokoproduktivnim, plantažnim, maslinicima. Bilo da je riječ o ručnoj ili strojnoj berbi svaki način berbe ima svojih prednosti i nedostataka.

Prednost ručne berbe očituje se u manjem oštećenju stabala i plodova maslina, a nedostatak je sporost, visoka cijena rada i nedostatak radne snage. Sporost i visoka cijena radne snage razlog je zbog čega pojedini maslinari prelaze s ručne berbe na berbu korištenjem ručnih tresača.

Način berbe korištenjem tresača je brži i jeftiniji, no oštećenja na granama omogućavaju ulazak uzročnika bolesti (patogena) u biljno tkivo i razvoj bolesti. Jedan od patogena koji na ovaj način, kroz oštećenja na granama, ulazi u biljno tkivo masline jest bakterija Pseudomonas savastanoi koji uzrokuje bolest rak masline. Osim na granama, udarci češljeva tresača uzrokuju oštećenja plodova čime, ako plodovi dulje čekaju na preradu, može doći do kvarenja ploda te razvoja mane u djevičanskom maslinovom ulju. Tresači, na žalost, imaju negativan utjecaj i na berača, jer se s tresača prenose vibracije na berača. Ove vibracije dovode do bržeg oštećenja u mišićima i tetivama te poremećenoj cirkulaciji, što rezultira zamorom, boli i bolesti. Nakon dugogodišnjeg rada u takvim uvjetima, korištenjem loših uređaja i nekorištenjem zaštitnih mjera može doći i do privremene radne nesposobnosti ili trajne invalidnosti (profesionalna bolest – vibracijska bolest).

Ulomak teksta časopisa Maslinar br. 78.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA