32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiEuropska komisija odobrila hrvatski program jamstava u iznosu od 40 milijuna eura...

Europska komisija odobrila hrvatski program jamstava u iznosu od 40 milijuna eura za kulturu i kreativne industrije

Europska komisija odobrila je hrvatski program u iznosu od 40 milijuna EUR (300 milijuna kuna) za potporu malim i srednjim poduzećima (MSP) koja djeluju u kulturnom sektoru i kreativnoj industriji te koja su bila među najpogođenijima epidemijom koronavirusa. Zabrana okupljanja, otkazivanje kulturnih događanja, zatvaranja kazališta, kinodvorana i koncertnih dvorana znatno su gospodarski utjecala na poduzetnike, neovisne umjetnike i druge osobe aktivne u kulturnom sektoru.

Mjera je odobrena na temelju Privremenog okvira za državne potpore koji je Komisija donijela 19. ožujka 2020., kako je zadnje izmijenjen 3. travnja i 8. svibnja 2020.Potpora će biti u obliku javnih jamstava za zajmove s iznosima do najviše 800 000 eura. Državnim jamstvom pokrit će se 100 % zajma. Cilj programa je osigurati likvidnost MSP-ova pogođenih koronavirusom, čime im se omogućuje nastavak aktivnosti, početak ulaganja i očuvanje radnih mjesta.

Poduzeća koja djeluju u sektoru kulture i kreativnoj industriji ispunjavaju uvjete za potporu u okviru ovog programa. Očekuje se da će se mjerom poduprijeti do 1000 poduzeća. Komisija je utvrdila da je hrvatski program u skladu s uvjetima utvrđenima u Privremenom okviru. Konkretno, potpora ne premašuje 800 000 eura po poduzeću. Komisija je zaključila da je mjera nužna, primjerena i razmjerna za otklanjanje ozbiljnih poremećaja u gospodarstvu države članice u skladu s člankom 107. stavkom 3. točkom (b) UFEU-a i uvjetima Privremenog okvira. Komisija je na temelju toga odobrila mjeru u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Verzija ove odluke koja nije povjerljiva bit će objavljena pod brojem predmeta SA.57595 u registru državnih potpora na web-mjestu Komisije posvećenom tržišnom natjecanju kad se riješe moguća pitanja u pogledu povjerljivosti podataka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA