13.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 5 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiEpidemiolog Mato Lakić: 86% hospitaliziranih osoba u našoj bolnici nije cijepljeno, ne...

Epidemiolog Mato Lakić: 86% hospitaliziranih osoba u našoj bolnici nije cijepljeno, ne možemo biti zadovoljni procijepljenošću

Epidemiolog Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ nije zadovoljan odazivom na cijepljenje. U srpnju je tjedni prosjek cijepljenih bio oko 1.300, dok se u posljednja dva tjedna prvom dozom cijepilo manje od 500 osoba. Najlošiji po broju cijepljenih je Metković, a najbolja Korčula. Lakić nam je odgovorio i tko bi trebao primiti treću dozu, ali i zašto smatra da trenutne mjere, usprkos porastu broja zaraženih ne treba pooštravati.

Brojke novozaraženih počele su se povećavati, a slijedom toga i broj hospitaliziranih u OB Dubrovnik. Kako kao epidemiolog to tumačite?

-14-dnevna incidencija pozitivnih na COVID raste i u našoj županiji i u RH. U posljednjih mjesec dana broj hospitaliziranih COVID pacijenata se kreće između 15 i 25, što je puno manje od najlošijih dana, kada smo imali i do 70 hospitaliziranih. Trenutni broj hospitaliziranih bio bi daleko veći da više od 50% odrasle populacije nije cijepljeno. Naime, važeće epidemiološke mjere su najliberalnije od početka pandemije, a niti njih se neki ne pridržavaju, te uz delta varijantu koronavirusa koja se jako brzo širi, te dvije činjenice dovele bi do katastrofe, kada nitko ne bi bio cijepljen. Zbog cijepljenja broj oboljelih je zato puno manji, a još je veći utjecaj na broj hospitaliziranih, koji je značajno smanjen, upravo radi cijepljenja. Početkom školske godine bilježimo velik porast oboljele djece, dobrim dijelom i zbog njihove vrlo niske procijepljenosti, pa je udio djece među svim oboljelima oko 30%.

Koliki je postotak hospitaliziranih i osoba na respiratoru, koje nisu cijepljene u OB Dubrovnik?

-Istraživanja američkog CDC-a govore kako je kod potpuno cijepljenih osoba rizik za dobivanje COVID-a 5 puta manji, dok je rizik hospitalizacije i smrti od COVID-a smanjen za više od 10 puta nego kod onih koji nisu cijepljeni. Što se tiče hospitaliziranih osoba u dubrovačkoj bolnici u posljednja malo više od 3 mjeseca, 89% ih nije bilo cijepljeno, a od 20 osoba koje su bile na respiratoru, njih 14 nije bilo cijepljeno.

Kako napreduje cijepljenje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

-Iako smo iznad prosjeka RH, nismo zadovoljni tempom kojim se stanovništvo naše županije cijepi. U srpnju nam je tjedni prosjek cijepljenih bio oko 1.300, dok se u posljednja dva tjedna prvom dozom cijepilo manje od 500 osoba. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji prvom dozom cijepljeno je 57,3% odrasle populacije, dok je potpuno cijepljeno njih 55,4%.

Ističu li se neki gradovi ili općine po broju procijepljenih?

-Najbolje je procijepljeno pučanstvo korčulanskog područja, zatim dubrovačkog, dok su Neretvani najlošije procijepljeni. Od jedinica lokalne samouprave najveći udio cijepljenih je u Gradu Korčuli, općini Vela Luka i na Mljetu, a najmanji udio cijepljenih je u općinama Pojezerje i Lumbarda te u Gradu Metkoviću.

Koje se stanovništvo po dobi najčešće odlučuje na cijepljenje?

-Načelno možemo reći kako procijepljenost raste s dobi do dobne skupine 70-74 godine, u kojoj je udio cijepljenih veći od 85%, no oni sa 75 i stariji nisu dovoljno procijepljeni (svega 63%) iako je stopa smrtnosti od COVID-a kod njih najveća. Ipak, ovog ljeta smo imali više cijepljenih u mlađim dobnim skupinama.

U dobnoj skupini od 10 do 19 godina cijepljeno je 6%, a dobnoj skupini od 20 do 29 godia cijepljeno je 31% stanovništva.

Kakva je situacija s cijepljenjem u ustanovi koju vodite (ZZJZ DNŽ)?

-Od 110 radnika našeg Zavoda, cijepilo se (a tu ubrajam i one koji su preboljeli i cijepili se) njih 78 (71%). Onih koji se nisu cijepili, niti su preboljeli COVID ima 18. Smatram da bi udio cijepljenih trebao biti još i veći, jer su zdravstveni radnici ti koji bi trebali prihvaćati znanstvene dokaze i svojim primjerom pokazati važnost cijepljenja.

Najavljeno je kako će uskoro krenuti i docjepljivanje trećom dozom. Kome se ona preporučuje?

-Davanje treće (dodatne) doze određenim kategorijama imunokompromitiranih osoba treba razlikovati od davanja tzv. booster doza. Treća doza primjenjuje se zbog slabijeg imunološkog odgovora, pa je treba shvatiti kao dodatnu dozu osobama za koje je pretpostaviti da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor (npr. osobe s transplantiranim organima, osobe na hemodijalizi, osobe koje uzimaju visoke doze kortikosteroida).

Za razliku od dodatne doze, docjepna ili booster doza je doza cjepiva koja se primjenjuje s većim vremenskim odmakom od primarne serije cijepljenja kako bi se produžila duljina trajanja zaštite stečene primarnim cijepljenjem.

Dakle, treću (dodatnu) dozu primaju osobe s oslabljenim imunološkim sustavom najmanje 2 mjeseca nakon druge doze, a docjepnu (booster) dozu primaju svi ostali, najmanje 6 mjeseci nakon druge doze.

Svakako se booster doza preporučuje zdravstvenim radnicima, radnicima i korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, kronično oboljelim osobama, ukućanima imunokompromitiranih osoba kao i onima sa 65 godina i starijima.

Smatrate li da zbog povećanja broja zaraženih treba uvoditi nove epidemiološke mjere?

-Od početka pandemije koronavirusa, osim zaštite zdravlja stanovnika, najvažnija ja bila zaštita zdravstvenog sustava, prije svega bolnica. Naime, ako bi došlo do velikog opterećenja bolničkog sustava oboljelima od COVID-a, to bi moglo ugroziti zbrinjavanje teško oboljelih osoba od drugih bolesti, a premorenost i nedostatnost broja zdravstvenih radnika dovelo bi do kraha čitavog sustava.

Trenutno je broj hospitaliziranih od COVID-a još uvijek manji od maksimalnih kapaciteta. Imamo besplatno i dostupno svima cjepivo, koje ne samo da štiti od zaražavanja, nego još više štiti od teških oblika bolesti, a time i od udara na bolnički sustav. Dokle god broj hospitaliziranih ne bude jako visok, vjerujem kako se mjere neće značajno pooštravati.

Svatko treba preuzeti vlastitu odgovornost prema svom zdravlju. Ne smijemo zaboraviti da su bolnice i jedinice intenzivnog liječenja pune onih koji su oklijevali i nisu se cijepili. Ne bih želio da se itko kaje jer se nije cijepio. Osobno želim učiniti sve što mogu da ne obolim od COVID-a, a ako i obolim, da ne obolim od teškog oblika. Zato sam se cijepio, zato nosim masku, zato se držim pravila higijene i distanciranja. Veliko hvala svima onima koji su se odlučili cijepiti, mnogi su spasili život sebi ili svome bližnjemu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić