28.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDubrovnik u znaku Katalonije – „ljudski tornjevi“ u gradskom portu

Dubrovnik u znaku Katalonije – „ljudski tornjevi“ u gradskom portu

Ovog ljeta Dubrovnik će biti prožet katalonskom kulturom i tradicijom. Brojni katalonski i lokalni partneri udružili su se kako bi omogućili prvo regionalno gostovanje spektakularnih „castellersa“. Više od 200 Katalonaca is skupine Minyons de Terrassa nastupati će na otvorenom stvarajući tornjeve od ljudskih tijela koje je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom kulturnom baštinom.

„Ljudski tornjevi“ kolektivna su vještina koja se prakticira na javnim mjestima u izvedbi osoba okupljenih u organizaciju „Colla castellera“. „Colla castellera“ predstavlja prostor solidarnosti, društvene kohezije i integracije. Minyons de Terrassa grupa je sastavljena od više stotina članova svih dobi, dječaka, žena, djevojčica, muškaraca – ujedinjenih zajedničkim ciljem stvaranja tornjeva.

Motivi gostovanje, osim promocije katalonske tradicionalne kulture i vrijednosti, su brojni. S Dubrovnikom Kataloniju vežu institucionalni projekti na najvišem nivou kao što su zajednička strategija na razvoju mediteranske makroregije i projekti održivog turizma. Turneja, koje će se nakon Hrvatske preseliti u Sarajevo, započinje upravo u Dubrovniku, povijesnom emblemu slobode i kulture, a danas svjetskom turističkom središtu. U ozračju 74. Dubrovačkih ljetnih igara i Diplomatskog foruma na kojem se okuplja svjetska politička elita, Minyons de Terrassa nastupiti će nadomak senzacionalnih zidina, 8 srpnja, u 20:00 sati, u staroj luci (Ul. kneza Damjana Jude 2). Nastup je otvoren za javnost i besplatan.

Nakon nastupa, 8. srpnja, u 21:30 sati, u Galeriji Dulčić Masle Pulitika (Poljana Marina Držića 1) Predstavništvo Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi i kustosica Umjetničke galerija Dubrovnik Jelena Tamindžija Donnart predstaviti će izložbu fotografija “Katalonija iz zraka”. Uz kustosicu, izložbu će otvoriti Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika i Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije. Radovi poznatog francuskog fotografa Yanna Arthus-Bertranda koji su obišli svijet prikazuju najljepše katalonske prirodne i arhitektonske atrakcije. Autor predstavlja svoju viziju vrlo specifičnog prostora Katalonije. Pritom je rabio različita mjerila, od prostranih krajolika do arhitektonskih bisera. Izložba će biti otvorena do 20. kolovoza 2023.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA