32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaSportDubrovački savez športova na novom radnom sastanku EU projekta Carbon Neutral Sports Clubs Network

Dubrovački savez športova na novom radnom sastanku EU projekta Carbon Neutral Sports Clubs Network

Predstavnici Dubrovačkog saveza športova sudjelovali su 21. i 22. rujna 2023. na novom radnom sastanku EU projekta Carbon Neutral Sports Clubs Network u Novom Sadu. Cilj projekta je podići svijest o klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na okoliš, te potaknuti male sportske klubove da poduzmu odgovarajuće mjere za smanjenje emisije stakleničkih plinova u svom djelovanje i promiču održive prakse. 

Projektni konzorcij, kojeg pored Dubrovačkog saveza športova čine i sportske organizacije iz Turske, Italije, Bugarske, Grčke i Portugala, ovom se prilikom okupio radi predstavljanja “Programa mjerenja klimatskog otiska”, izrađenog od strane novosadskog Fakulteta za zaštitu okoliša Sveučilišta Educons. Spomenuti program zamišljen je kao pomoć sportskim klubovima u evaluaciji njihovih postojećih aktivnosti i razvijanju ekološkog pristupa u budućem radu, kao i prikupljanju i vrednovanju podataka o poduzetim klimatskim akcijama.

Sastanak je završio izradom plana obuke za provođenje “Programa mjerenja klimatskog otiska” za lokalne sportske klubove u svakoj partnerskoj zemlji, što su u slučaju Hrvatske Judo Klub Mokošica, Judo klub Dubrovnik, Košarkaški klub Dubrovnik, Ženski košarkaški klub Ragusa i Veslački klub Neptun. Svi će oni kroz provedbu programa naučiti izmjeriti svoju emisiju ugljika i kako je smanjiti.

Carbon Neutral Sports Clubs Network projekt sufinanciran je od strane Erasmus+ programa Europske komisije. Usmjeren je sportskim klubovima jer sportski sektor doprinosi značajnim razinama emisija ugljika. No, sport je istovremeno u jedinstvenoj poziciji da bude i dio rješenja, jer ga njegova široka društvena platforma i globalni doseg čine idealnim strateškim alatom u utjecaju na stavove i ponašanje ljudi. Milijuni su diljem svijeta uključeni u sport kao sportaši, gledatelji i volonteri, stoga i sportske organizacije i klubovi imaju važnu ulogu u širenju svijesti o potrebi poduzimanja odgovarajućih klimatskih akcija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA