28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDRŽAVNI INSPEKTORAT: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao "zaštitne"

DRŽAVNI INSPEKTORAT: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao “zaštitne”

Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu ne smiju se na tržištu oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, izvijestio je Državni inspektorat nakon što je zaprimio brojne upite vezane za te proizvode i njihovu cijenu.

“Ti proizvodi nisu obuhvaćeni Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode te se posljedično ne mogu primijeniti Odluka i Zakon o iznimnim mjerama kontrole cijena.

Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju. One moraju nositi oznaku sukladnosti CE te posjedovati EU izjavu o sukladnosti.

Pamučne perive maske ne smatraju se navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite pa se na tržištu ne smiju oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske”, ističe Inspektorat.

“Ako se u inspekcijskom nadzoru utvrdi da trgovac oglašava i prodaje „pamučne, perive maske“ kao „zaštitne pamučne maske“, njemu će se zabraniti zavaravajuća, odnosno nepoštena poslovna praksa iz Zakona o zaštiti potrošača  te će se  poduzeti prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA