34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiDr. sc. Marko Karoglan: ugodno sam iznenađen mladim konavoskim vinima

Dr. sc. Marko Karoglan: ugodno sam iznenađen mladim konavoskim vinima

Nakon posjeta Pelješcu, Agroturizam Konavle je organizirao dvodnevne edukativne aktivnosti osposobljavanja konavoskih vinara s ciljem podizanja kvalitete konavoskih vina.

Uz stručno vodstvo prof. dr. sc. Marka Karoglana i dr. sc. Mirele Osrečak sa Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu održano je anonimno kušanje uzoraka konavoskih vina. U samostan sv. Vlaha u Pridvorju, pristiglo je 30 uzoraka uglavnom mladih vina ovogodišnje berbe. Vinari su zajedno s kušačima mogli kušati sve uzorke, usporediti vina te čuti kritiku i preporuke struke. Kako je naglasila dr. Osrečak ova praksa se redovno održava po vinogorjima diljem Hrvatske, a u Konavlima je održana po prvi puta. 

“Ugodno sam iznenađen mladim vinima koje smo kušali. To su još uvijek nedorađena vina, ali većina ima značajan potencijal. Određene mane koje smo zapazili u manjem broju uzoraka nisu kritične i uz preporučenu intervenciju će dozreti u jako lijepa vina kojima će se konavoski vinari moći ponositi” – istaknuo je Karoglan. 

Nakon kušanja prof. Karoglan je u utorak održao i stručno predavanje na temu “Njega i dozrijevanje vina”. Ovom prilikom je vinare i vinogradare upoznao o postupcima i tehnologijom koje je potrebno provesti u podrumu, problemima u dozrijevanju te suvremenim metodama u preradi i proizvodnji modernih vina. Nakon predavanja je uslijedila rasprava te je zaključeno da ovakvih i sličnih predavanja i usavršavanja u Konavlima nedostaje i da bi bilo dobro periodično organizirati sastanake uz stručnu obradu pojedinih tema iz područja vinogradarstva i vinarstva. Stručno usavršavanje je organizirano u okviru projekta CroHerc WineNet koji se provodi u suradnji s Udrugom Herzegowine, a financiran je sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA