8.8 C
Dubrovnik
Utorak, 30 studenoga, 2021
NaslovnicaKulturaDomagoj Perkić - novi potpredsjednik Hrvatskog arheološkog društva

Domagoj Perkić – novi potpredsjednik Hrvatskog arheološkog društva

Voditelj Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja viši kustos dr.sc. Domagoj Perkić, izabran je za potpredsjednika Hrvatskog arheološkog društva. Za novu – staru predsjednicu izabrana je dr. sc. Jacqueline Balen, a za drugog potpredsjednika dr. sc. Hrvoje Potrebica.

Izborna skupština društva održana je u sklopu godišnjeg znanstvenog skupa Hrvatskog arheološkog društva kojeg su, u sklopu proslave dvjestote godišnjice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu i dvjestote godišnjice od početka sustavnih arheoloških istraživanja u Saloni, od 11. do 15. listopada u Solinu organizirali Hrvatsko arheološko društvo i Arheološki muzej u Splitu. Uz predsjedništvo, izabrani su i novi članovi Središnjeg odbora, a održana je i dodjela svečanih nagrada Hrvatskog arheološkog društva za 2019. godinu.

Tema znanstvenog skupa bila je Salona i njen teritorij u antici te u srednjem vijeku. Salona je, kao nekadašnji glavni grad rimske provincije Dalmacije, najveći antički arheološki lokalitet, ali je ujedno i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih lokaliteta u Republici Hrvatskoj. Brojnim predavanjima nastojala se rasvijetliti uloga Salone kao glavnog administrativnog, trgovačkog i političkog središta, koji je povezivao civilizacije nastale na obalama Sredozemnog mora i one u unutrašnjosti Europe.

Također, u sklopu skupa upriličeno je otvaranje triju izložbi u Splitu i Solinu: “VIS-À-VIS 200“, autora: Borisa Čarga, Maje Bonačić Mandinić i Jelene Jovanović, “U temeljima hrvatske arheologije“ autora Arsena Duplančića i “Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića” autora: Martine Dubolnić Glavan, Roberta Maršića i Majde Dadić.

izvor:dubrovački muzeji

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić