27.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaDok su se opanci nosili, svi su bili obuveni, a kasnije je...

Dok su se opanci nosili, svi su bili obuveni, a kasnije je bilo i bosih…

Izložba Kome obojci, kome opanci višestruko je važna za Muzeje i galerije Konavala. Njome završavamo erasmus + projekt u kojemu smo sudjelovali 2 godine sa partnerima iz Austrije, Njemačke, Poljske i Švedske. Projet „Transnacionalna povijest – Transnacionalni pristupi i multiperspektivne metode u nastavi povijesti“ omogućio nam je bilježenje brojnih kazivanja naših starih s posebnim fokusom na dio povijesti kad je dio  Konavala bio pod Italijom – rekla je večeras na otvaranju nove izložbe u Zavičajnom muzeju u Čilipima ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić, dodavši kako je u okusu njihova interesa bila infrastruktura, odnosno organizacija života iz perspektive školske djece tog doba.

Ostali partneri su se bavili problemima migracija u ili iz njihovih zemalja. Projekt je okrunjen izložbom koja pokazuje transnacionalne elemente u konavoskoj povijesti kroz obuvanje.

-Izborom obuće su ljudi u Konavlima dijelili neki širi kontekst u koji su se uklapali i ostali šireg geografskog područja. Tako za vrijeme nošena oputaša Konavle pripadaju širem Dinarskom području, dok pak nošenjem papuča, odnosno crvenih cipela se direktno vezuju sa svima koji žive Jadranskoj zoni. Opanci gomaši naša su veza sa čak i Afričkim zemljama. Postolari koji otvaraju svoje radnje polako šire europsku modu istovremeno održavajući seoski standard i cipele se počinju proizvoditi van kuća. Dok su se opanci nosili svi su bili obuveni jer su opanci izrađivani u kućama, a pojavom cipela, poneki su ostajali bosi – naglasila je Rusković Radonić.

Vojnici, trgovci, postolari, rođaci iz Amerike, sportaši i drugi svi, dio su konavoske priče o obući i ta će priča biti prikazana u katalogu koji će se uskoro izdati.

Za ovu izložbu Anita Trojanović i Pavo Đukan su izgradili među za prezuvače u muzeju, čime je ostvarena lijepu suradnju sa Dragodidom.

Opisala je i kako su došli do eksponata:

-Zajednica je odgovorila na naše upite spremno i veselo, kao i uvijek. Tako smo od obitelji Rilović, Kravić, Šmanjak, Drobac, Bačan, Režić i drugih posudili cipele i opanke, od obitelji posljednjeg konavoskog postolara Nika Kuliša dobili smo na posudbu veći broj njegovih cipela i opanaka, od nasljednice Ivana Kralja, postolara iz Dunava tablu s njegove radnje. A Etnografski muzej u Zagrebu nam je ustupio 13 para opanaka s kraja 19. i početka 20. stoljeća koji su 1954. kupljeni u Konavlima. Ovo je prvi put da će Konavljani imati priliku vidjeti obuću koju su nosili njihovi davni preci budući da mi u fundusu muzeja nemamo ništa od obuće – rekla je Rusković Radonić, na što je, proglašavajući izložbu otvorenom načelnik Općine Božo Lasić obećao kako će on opanke koje ima u obiteljskom nasljeđu pokloniti Muzejima i galerijama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA