33.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleDodijeljene nagrade dubrovačkim volonterima - uz njih je svijet bolji

Dodijeljene nagrade dubrovačkim volonterima – uz njih je svijet bolji

Volonterski centar Dubrovnik je na Međunarodni dan volontera u Centru za mlade dodijelio godišnje volonterske nagrade za organizirano volontiranje  u ukupno 5 kategorija. Poštujući epidemiološke mjere, ove godine proces je bio kombinacija fizičkog i virtualnog događanja a obuhvatio je kandidate iz područja Dubrovačko- neretvanske županije.

„Čestitam vam prije svega vaš dan, u ime Grada Dubrovnika, Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, ali i u vlastito ime. U puno aktivnosti se i mi volonterski dajemo pa tako vas volontere osjećam kao svoje prijatelje, kolege suradnike, veselim se svakom vašem uspjehu. Imali smo nedavno jednu uspješnu online europsku konferenciju Brand EU u kojoj sam istaknuo upravo vrijednost dubrovačkih volontera. Čestitam vam vaš dan.“ –  istaknuo je Miho Katičić na samom početku događanja.

Vijeće za razvoj volonterstva Volonterskog centra Dubrovnik nije imalo niti najmanje lagan zadatak jer je uistinu bilo jako puno inspirativnih primjera solidarnosti i ulaganja u dobrobit drugih i opću dobrobit. 

Za Volonterku  godine izabrana je  mlada  Petra  Bašić, studentica medicine koja je  poklanjajući  960 svojih sati organizaciji „Univerzalni istraživački institut UR“ omogućila zadržavanje i rast mladih korisnika te proširenje i razvoj programa. Njene volonterske aktivnosti obuhvaćale su: administrativne poslove za Klub mladih znanstvenika, Bioelektroničku akademiju – STEAM program za darovite mlade, STEAM igraonicu, istraživački program iz područja ekološkog inženjerstva i građanske znanosti. Zatim produkciju turneje znanstveno-umjetničkog projekta Aquaforensic, Adriatic Garden u sklopu Ars Electronica festivala, međunarodne izložbe EMAP mreže te edukacijski program za mlade „Suvremene  zarazne bolesti, osobno i javno zdravlje“. Volontirala je i kao laboratorijski asistent u svim istraživačko-razvojnim projektima udruge na cjelogodišnjoj bazi 2019/2020 godine u području biotehnologije, ekološkog inženjerstva i biomedicine. Promovirala je i asistirala je u razvoju djelovanja udruge u suradničkim platformama: Centar za mlade Dubrovnik, EMAP, S+T+ARTS.

Petra Bašić

Citirajući voditelja udruge: „U kontekstu administrativnog preopterećenja udruge, Covid 19 situacije te zdravstvenih problema predsjednika udruge izniman volonterski angažman mlade volonterke Petre Bašić bio je presudan za održavanje kontinuiteta te pravovremenu realizaciju svih projekata. Navedeno se odnosi na Petrino volontiranje u svim segmentima udruge i bez njezina doprinosa udruga bi bila prisiljena pauzirati svoje djelovanje većinu protekle godine.“ Petra se digitalnim putem uključila i zahvalila istaknuvši kako je već biti u društvu predstavljenih kandidata velika čast  i kako  joj ova nagrada uistinu imponira. U Petrino ime, nagradu je preuzela Primarius mr.sc Jadranka Katušić Bašić istaknuvši koliko je ponosna na Petru i kako sa sigurnošću može reći da njena  etika i entuzijazam mnogo doprinose svakom timu čiji je dio.

Mira Šejtanić

Koordinatorica volontera 2020  je Mira Šejtanić. Osoba neumornog elana i dobri duh Udruge za zaštitu prava psihijatrijskih pacijenata i unaprjeđenja duševnog zdravlja i kvalitete života Lukjernica. Mira je vrsna motivatorica i koordinatorica volontera od 2016. godine a iz udruge poručuju: „Lukjernica je proširila svoje usluge iz podrške roditeljima u direktan rad s oboljelima čime smo postali pružatelji usluga u području psihosocijalne skrbi. Tijekom godina razvile su se različite usluge i radionice što uvelike pomaže u boljoj socijalizaciji i oporavku korisnika. Mira je vrlo aktivna u medijskom prostoru, te je gostovala u velikom broju emisija i razgovora na temu mentalnih oboljenja, s posebnim naglaskom na destigmatizaciji ovih oboljenja. Mislimo da je napravila veliki korak, a puno toga nas još čeka, osobito u situaciji Covid19 pandemije, kada moramo staviti naglasak na mentalno zdravlje u zajednici.“

Tomo Sjekavica i Anja Marković

U kategoriji Organizator volontiranja , posebnu zahvalu Vijeće je uputilo Zajednici tehničke kulture Grada Dubrovnika za izniman odgovor na situaciju u kojoj se zajednica pronašla tijekom pandemije (organizacija volontera te izrada vizira) te Studentskom  katoličkom centru Dubrovnik  za iznimno veliki broj odrađenih aktivnosti volonterskim kapacitetima.

Organizator volontiranja  2020 godine je „Humanitarna udruga za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju kroz djelovanje pomoćnika u nastavi – Kap u moru“ s Korčule. Dječji vrtić Korčula kao predlagatelj kandidature naveo je:  „Udruga Kap u moru aktivno djeluje od siječnja 2011 godine, a već sedam godina zahvaljujući Udruzi,  za djecu s teškoćama u razvoju koja pohađaju Dječji vrtić Korčula osigurana je neophodna pomoć pomoćnika u odgojnim skupinama. Udruga je organizirala IV. Godišnji susret pomoćnika i stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. U dva dana najzapaženije i nama najkorisnije su predavanja  mag.edukacijske rehabilitacije i logopedije, floortime terapeuta, terapeuta terapije igrom i praktičarke ekspresivne art terapije.

Zahvaljujući Udruzi, prof. Asja Dubravčić u Dječjem vrtiću Korčula provela je cijeli dan u svim odgojnim skupinama i dala nam korisne savjete vezano za rad s djecom s teškoćama. Sama posjeta prof. Dubravčić nam je od velike koristi jer živimo na otoku i naša djeca i roditelji moraju prijeći dosta kilometara do prvih stručnjaka, a na ovaj način Udruga je dovela stručnjaka do nas. Udruga radi s ciljem pokretanja i centra za rad s djecom s teškoćama u razvoju upravo zato što smo kilometrima udaljeni od najbližih centara sa stručnjacima (psiholog,defektolog,logoped…). Najbliži takav centar je Kalos u Vela Luci, ali stručnjaci su često prezauzeti stoga naša djeca na terapije čekaju dugo i nedovoljan je broj sati tjedno same terapije.“

Nakon ovako sjajnih primjera možda pomislite da je to sve no ima još. Robot Hand Made – mala tvrtka dvoje zaposlenih , točnije Matije i Ivane, se među prvima sa svojih pet 3D printera uključila u akciju izrade zaštitnih vizira za medicinsko osoblje na početku Covid19 pandemije. U volonterskoj akciji 3D printanja Robot Hand Made isprintao je na stotine vizira, kopči za respiratore, te adaptera za CroResp respiratore. No oni su volonterski napravili i remix modela, za sve sudionike inicijative, kojim se ubrzalo printanje za 3-4 puta.

E sad kada vam svijet već izgleda nekako bolji i solidarniji, a to sve još bez jedne divne Vesne Zucalo, ima toga još.

Volonterski centar Dubrovnik po prvi puta od osnivanja uveo je ove godine kategoriju: Filantropska inspiracija 2020.

Vjerojatno  već naslućujete, ovdje je, bez konkurencije nagrada pripala mladom Dubrovčaninu koji je nakon višegodišnjeg požrtvovnog i prije svega filantropskog rada dizajnirao, isprintao protetsku ruku te uz Krunoslava Mihića osvojio 1. mjesto na Cybathlonu, svjetskoj olimpijadi protetike, Andreju Đukiću. Mladom čovjeku koji osim što je začetnik socijalne inovacije kojom za 30 dolara isprintate protetsku ruku koja mijenja život , možda postane i začetnik volonterske inovacije u kojoj će vaš angažman biti – blago rečeno – neprocjenjiv. Više detalja o volontiranju u ovom području znat će se kroz neko vrijeme kada se, kao i kod svih dobrih volonterskih programa dovrše sve potrebne pretpripreme.  Pošto Andrej nije trenutno u Dubrovniku, stiliziranu nagradu u obliku protetske ruke dizajnirao je i poklonio BeCraft (kojem se ovim putem zahvaljujemo) a preuzela ju je međugeneracijski suodgovorna Bistra Đukić.

Anja Marković i Bistra Đukić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA