7.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 29 siječnja, 2023
NaslovnicaVijestiDIP pojasnio kako će izgledati izbori u doba korone

DIP pojasnio kako će izgledati izbori u doba korone

Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije, a nastavno na odluku predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor koji će biti održani 5. srpnja, donosi N1.

Predsjednik Vrhovnog suda i Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa rekao je da je novina ovih izbora situacija borbe protiv epidemije koronavirusa koja ih tjera na drugačije alate.

Tako će za instruktivne sastanke na kojima biračka tijela upućuju u o obveze i izborni proces koristiti informatičke tehnologije, odnosno radit će putem webinara.

“Imali smo kontakte s HZJZ-om na kojima su im objasnili specifičnost izbora u onom dijelu koji se tiče provedbe, naša odgovornost je zaprimanje kandidatura i izborni proces. U hodu, s obzirom na razvoj epidemiološke situacija propisat će se mjere kojih će se izborni sudionici morati pridržavati. Drugi dijelovi nisu u našoj nadležnosti, dat ćemo preporuke koje će biti naslonjene na preporuke zdravstvenih vlasti koje su za njih nadležne. Što se tiče izbornih skupova i prikupljanja potpisa, to je više u nadležnosti zdravstvenih vlasti nego DIP-a jer nemamo nikakve ingerencije nad time”.

Sessa kaže, održavanje skupova i pridržavanje mjera nadzirat će oni koji inače nadziru pridržavaju li se građani mjera.

Osobe koje se nalaze u samoizolaciji imaju pravo glasa, kao i svi koji ne mogu doći na biračko mjesto. Njima će doći dva člana biračkog odbora ako su dovoljno blizu i ako postoje uvjeti.

“Po proceduri će glasati za taj oblik glasanja uz mjere zaštite koje ćemo propisati na preporuku zdravstvenih vlasti. Ne treba od toga raditi mistifikaciju. Pitanje je koliko će takvih osoba biti za mjesec i pol dana. Jedna od preporuka je da se pojedinom općinskom povjerenstvu te osobe najave tri dana ranije”.

Sessa napominje da će DIP dati upute za prijem kandidacijskih lista, a za stranačke skupove i slične aktivnosti upute bi trebao dati HZJZ.

“Kao što daju i za koncerte, javne skupove, šetnje po Jarunu. Mi ih samo možemo moliti da to učine i priopćenjem apelirati na razum i da se toga svi pridržavaju. Nemamo ovlasti narediti neke mjere”.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA