Nedjelja, 11 travnja, 2021
Naslovnica Dupromo DEBLJINA je više zdravstveni nego estetski problem - ako ne možete sami...

DEBLJINA je više zdravstveni nego estetski problem – ako ne možete sami do zdravlja, znamo tko vam može pomoći!

Debljina je jedna od najvećih zdravstvenih briga 21. stoljeća, a pažnja na to skreće se baš na današnji dan, 4. ožujka kada se obilježava Svjetski dan debljine.

Svjetska zdravstvena organizacija definira debljinu kao pretjerano nakupljanje masnog tkiva koje predstavlja rizik za zdravlje, a napominje i kako su korijeni debljine puno dublji i kompleksniji od onoga što se vidi na prvi pogled.

No, za sve postoji rješenje, ukoliko je čovjek svjestan kakve mu probleme mogu donijeti nagomilani kilogrami i pretilost.

U Nutrikonu nude mogućnosti savjetovanja i suradnju s nutricionistom koji će vam pomoći u postizanju adekvatne tjelesne mase i smanjenju rizika za zdravlje. Jelovnici se dogovaraju prema individualnim željama i mogućnostima, te se dogovara suradnja kroz koju ćete postići dugotrajne rezultate.

IZRAČUNAJTE INDEKS TJELESNE MASE i odredite svoju uhranjenost

Uhranjenost dijelimo na više kategorija uz pomoć INDEKSA TJELESNE MASE koji možete samostalno izračunati:

ITM = tjelesna masa (kg) / tjelesna visina(m)2

ITM <18.5 pothranjenost

ITM 18.5-25 ànormalna uhranjenost

ITM 25-30 prekomjerna tjelesna masa

ITM 30-35 pretilost I stupnja

ITM 35-40 pretilost II stupnja

ITM >40 pretilost III stupnja

Indeks tjelesne mase je važan alat u određivanju statusa uhranjenosti, međutim sam za sebe nije dovoljan. Neke skupine ljudi, primjerice sportaši mogu imati ITM iznad 25, ali to ne predstavlja rizik za zdravlje jer se ne radi o nakupljenom masnom tkivu, već o mišićima. Zato je važno analizom utvrditi sastav tijela kako bismo odredili uhranjenost i rizike za razvoj kroničnih bolesti.

Osim ITM, opseg struka nam također može dati informaciju o riziku za razvoj kroničnih bolesti. Opseg struka veći od 88 cm za žene i 102 za muškarce također predstavlja rizik za zdravlje. Visceralna mast, odnosno masno tkivo koje se nakuplja u trbušnoj šupljini, predstavlja dodatan rizik za zdravlje jer može ugrožavati rad organa (jetre, bubrega, gušterače…).

Prema podacima dostupnim na stranicama Svjetske organizacije za pretilost u Hrvatskoj više od 50 posto odrasle populacije ima prekomjernu tjelesnu masu i pretilost. Ta brojka je za djecu nešto manja, ali svejedno zabrinjavajuće visoka. Također je izračunat nacionalni rizik za pretilost koji iznosi 7,5/10 gdje deset predstavlja najveći rizik, dok je rizik za dječju pretilost 8/11.

Brojni su čimbenici koji uzrokuju pretilost i odgovornost nije isključivo na pojedincu. Na razvoj pretilosti utječu genetski, biološki i okolišni čimbenici.

Unatoč tome, odgovornost je svakog pojedinca brinuti o svom zdravlju. Iza naizgled jednostavnog recepta za mršavljenje “jedi manje, kreći se više” kriju se kompleksne fiziološke i psihološke promjene koje ćete lakše usvojiti uz stručno vodstvo. U Nutrikon savjetovalištu svakom pacijentu pristupamo na poseban način, prilagođen njegovim potrebama i mogućnostima.

Javite se u Nutrikon kako biste kroz suradnju s nutricionistom postigli adekvatnu tjelesnu masu i smanjili rizike za zdravlje. Jelovnici se dogovaraju prema individualnim željama i mogućnostima, te se dogovara suradnja kroz koju ćete postići dugotrajne rezultate.

Popratite nas preko Instagram i Facebook stranice Ljekarne Čebulc

Nutricionističko Savjetovalište – Nutrikon – Ljekarna Čebulc

Ul.Iva Dulčića 20/a, Babin kuk

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić