10.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 1 prosinca, 2021
NaslovnicaVijestiDan borbe protiv nasilja nad ženama - Sjećam se kako me je...

Dan borbe protiv nasilja nad ženama – Sjećam se kako me je poljubila pred školom, tada sam zadnji put vidio majku

Danas se obilježava nacionalni Dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na 22. rujna 1999. kad je na Općinskom sudu u Zagrebu Mato Oraškić, prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

U zagrebačkom hotelu Westinu održala se konferencija “Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji”, u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. A među ostalim prikazan je i promidžbeni spot u kojem govori sin sutkinje Hvalec sudjelovao je u snimanju tog spota, kojeg je na Twitteru objavio glasnogovornik Vlade Marko Milić.

“Sloboda od nasilja je pravo, a u kontekstu nasilja nad ženama to pravo je povezano s pravom žena da ostvaruju svoja građanska, politička, ekonomska i sva druga prava i slobode. Ako želimo adresirati izvor nasilja, onda moramo biti svjesni svih područja i vrsta diskriminacije kao i stereotipa koji u našem društvu još uvijek postoje. Uklanjanje diskriminacije, neravnopravnosti između žena i muškaraca kao i štetnih stereotipa preduvjet je za suzbijanje nasilje – i to nije i ne može biti ideološko pitanje. Jer obitelji ne razaraju pojmovi iz Istambulske konvencije – obitelj razara nasilje – iza zatvorenih vrata – dok se dio društva pretvara da to nasilje ne vidi i ne čuje”, poručio je, među ostalim, na konferenciji premijer Andrej Plenković.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić