20.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 25 rujna, 2022
NaslovnicaKulturaBukovac je bio "opsjednut" svjetlošću

Bukovac je bio “opsjednut” svjetlošću

“Jadranski pejzaži Vlaha Bukovca” naziv je izlaganja kojim se predstavila mlada povjesničarka umjetnosti Sofija Merenik u Kući Bukovac 22. 9. 2022. godine.
Njen boravak u Cavtatu vezan je za višegodišnje istraživanje djela Vlaha Bukovca, što je ujedno i predmet njenih doktorskih studija pri Filozofskom fakultetu u Beogradu pod mentorstvom prof. Simone Čupić i prof. Igora Borozana, vrsnog poznavatelja Bukovčeva opusa.
U sklopu istraživanja koja provodi u Kući Bukovac, Merenik se predstavila izlaganjem koje je pripremila za simpozij “Vlaho Bukovac, umjetnik i njegovo djelo” održan u Klovićevim dvorima u Zagrebu povodom 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca.

Pred cavtatskom publikom Merenik je u kontekstu europskog slikarstva Bukovčeva vremena predstavila različite Bukovčeve slikarske avanture, od najranijih radova iz djetinjstva do slobodnih pejzaža u kojima stvara slobodno, u duhu impresionizma. Kako je Bukovac poznat po svojim portretima i velikim kompozicijama, rasprava o njegovim pejzažima otvara iznova druge vrijednosti njegova rada.

Njegova opsjednutost svjetlošću u svim svojim pojavnostima i slikarskim zahvatima u kojima se ta svjetlost materijalizira u boji, teksturi, potezu, možda najviše dolazi do izražaja upravo u motivima pejzaža.
Merenik je upravo Bukovčevim citatima o svjetlosti i zaključila svoje izlaganje.
Ovo predavanje, još jedno u nizu izlaganja četvrtkom u Kući Bukovac, podsjetnik je na bogatu slikarevu ostavštinu, a istovremeno i na veliki interes struke iz raznih zemalja koje uvijek aktualan Bukovac okuplja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA