12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaLifestyleBritanski magazin piše kako je serija "Game of Thrones" uništila Dubrovnik. Što...

Britanski magazin piše kako je serija “Game of Thrones” uništila Dubrovnik. Što vi mislite?

Novinar Calum Russell za britanski magazin Far Out napisao je zanimljivu kolumnu o lokacijama snimanja poznatih filmova i serijala te procjenu koliko je velika popularnost donijela koristi i štete mjestima u kojima su se pojedine scene snimale.

-Svijet Westerosa u fantastičnoj seriji nije baš tako bazičan, već je sastavljen od planinskih regija, smrznutih ravnica i ogromnih, kitnjastih gradova. To je nagnalo produkcijski tim da potraži niz različitih lokacija, odabravši Nacionalni park Vatnajökull na Islandu kako bi snimili ledene krajolike “s onu stranu zida”, Bardenas Reales u Španjolskoj za scene koje uključuju more Dothraki i Dubrovnik u Hrvatskoj za scene u zapanjujućem King’s Landingu. 

Smješten na dubokom jugu Hrvatske na dalmatinskoj obali, Dubrovnik je poznat kao dragulj Jadranskog mora, s prekrasnim pogledom na more usred povijesne gotičke i barokne arhitekture. Grad je možda najpoznatiji po svojim drevnim barijerama protiv mora, s tim golemim zidinama koje su bile glavni čimbenik privlačnosti za produkcijski tim Igre prijestolja budući da je izgled gotovo točno odražavao izmišljenu lokaciju Kraljeve luke.

Dok je produkcijski tim možda uživao u korištenju lokacije tijekom nekoliko sezona serije, stanovništvo grada je to koje je ostavljeno s egzistencijalnim problemom pretjeranog turizma, s legijama obožavatelja koji putuju u mali hrvatski grad iz cijelog svijeta . Prepuni ulica i ulaza u Stari grad, četvrt u kojoj je sniman veći dio HBO-ove serije, mještani su osudili dolazak tisuća kruzera koji su iskrcavali tisuće turista na njihove obale kada je pompa bila na vrhuncu 2017. godine.

Zagušenost je postala značajan problem, posebice na čuvenom Stradunu popločanom vapnencem, a 2017. godine zabilježeno je da se broj stanovnika Starog grada smanjio s 5000 u 1991. na 1157 ljudi. Taj se pad pripisuje porastu turizma, pri čemu porast turista istjeruje lokalno stanovništvo zahvaljujući priljevu Airbnb smještaja koji podiže lokalne cijene i uništava svaki osjećaj lokalne zajednice.

Preopterećujući infrastrukturu, oštećujući lokalni okoliš i prijeteći integritetu lokalne kulture, turističko pitanje u Dubrovniku prisililo je UNESCO da upozori grad da će njihov status svjetske baštine biti ugrožen ako se nešto ne poduzme u vezi s njihovim problemom. Do 2018. grad je poslušao upozorenje i poduzeo značajne korake kako bi smanjio broj turista, osobito u zakrčenom području Starog grada, a jedna od uspješnih metoda bila je pomaknuti dolazak brodova za krstarenje kako bi se broj posjetitelja malo rasporedio.

Pretjerani turizam kao rezultat TV ili filmske produkcije nije ništa novo, s filmom The Beach redatelja Dannyja Boylea iz 2000. koji je nanio nepopravljivu štetu Maya Beachu na Tajlandu, a uspjeh Gospodara prstenova privukao je tisuće ljubitelja fantazije na novozelandske otoke. No, nastavak buke u Dubrovniku natjerao je grad na značajnu promjenu politike prema turistima i obožavateljima Igre prijestolja.

2 KOMENTARI

  1. Pohlepni ljudi koji radi novca ne brinu na utjecaj turizma na grad te interes domačih i stranih turističkih kompanija su krivi za stanje u gradu.Loša vizija turizma je pretvorila grad u zimskog mrtvaca i ljetnji termitnjak……koji game of trones ….toje money games i ,,nikad dosta”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA