32.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaDarivalica DubrovniknetaBOŽIĆNA PRIČA IZ VAŠEG DOMA Ana Kravić: za mene Božić miriše mirisom...

BOŽIĆNA PRIČA IZ VAŠEG DOMA Ana Kravić: za mene Božić miriše mirisom bora, mahovine i naranče

Anu Kravić je za našu “Božićnu priču iz vašeg doma”, preporučila njena rodica Kate Bećir, koja nam je poslala fotografije, istaknuvši kako Anin betlem “mirita” doć u medije. Pa, nije bilo druge, nego povjerovati i nazvati Anu da nam ispriča svoj doživljaj Božića i što joj znači.

U mene doma se vazda kitio bor ubran iz šume. Ispod se stavljala mahovina i obavezno Betlem kako smo od vazda zvali jaslice. Kad nije bilo figurica svete obitelji stavljale su se čestitke svete obitelji koje bi nam dolazile od obiteji i prijatelja. Vazda je domaćin u kući br’o bor i kitio se na Badnji dan. Na Badnji dan običaj je da se unese i badnjak u kuću. To je komad drva od hrasta. Unosi se predveče. Domaćin ga unese, to je moj brat Niko i kaže: Dobar veče, čestito Vam Badnje veče! Svi u kući odgovore: Hvala i tebi sutra Božić. Badnjak se stavi na peć od drva, u kantun i prekrsti se krštenom vodom, pa vinom i ukrasi narančama i lovorikom i pospe se pšenicom u obliku križa. Upali se tamjan da zamiriše, iz iste čaše svi se napiju vina i prekrste krštenom vodom u kući i moli se za zdravlje ukućana, za mrtve, za bolesne i za sve one za koga se nema tko moliti. Iza toga se nosi tamjan i krštena voda kroz cijelu kuću, te se blagoslivlja svaka prostorija. Tko ima životinje i štalu isto blagoslove.

Moj Betlem ima oko 4 kvadrata. Godinama sakupljam figurice, izradila sam tri kućice, ostalo sam kupila. Imam vodenicu na struju koja “vrti” vodu, zdenac, vjetrenjača i mlin se također pokreću strujom, tako da se stvara predivni ugođaj dok slušaš kako šumi voda.

Miris bora i mahovine i naranača nosim sa sobom od djetinjstva. Taj miris je moj osjećaj Božića, ne volim jelke niti ikakve umjetne dekoracije.

Nikad mi nije bilo teško okititi bor i raditi Betlem, ostavim za to puna dva dana, ali taj osjećaj sreće i radosti dok se time bavim ne mogu uopće opisati riječima. Pogotovo kad sve završim, sjednem i uživam u stvorenom doživljaju.

Iako su moji “stari” kitili bor na Badnjak, ja sam malo promijenila tu naviku te s kićenjem bora i pravljenjem betlema krećem i desetak dana prije, kako bih mogla dulje u njemu uživati. Sve raskitim nakon krštenja Kristova, a to je obično negdje u drugoj polovici siječnja.

Na Božić obavezno upalimo svijeću za naše pokojne, ali i sve nas žive, prije objeda se pomolimo, a na trpezi je obavezno zelena menestra. Na Badnji dan je riba, ako nije bakalar, neka je druga riba i obično blitva pod ulje.

ŠALJITE nam fotografije iz vašeg doma ili okućnice…. na urednik@dubrovniknet.hr ili marketing@dubrovniknet

Čekaju vas lijepi pokloni za najmaštovitije: vikend u Tri elements kućicama na stablima, specijalistički pregled u Poliklinici Hygea ili večera u “Orsanu”.

Veselimo se!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA