13.8 C
Dubrovnik
Subota, 26 studenoga, 2022
NaslovnicaLifestyleBolesti štitnjače i trudnoća

Bolesti štitnjače i trudnoća

Zadebljanje na vratu je oku najlakše uočljiv simptom da sa štitnjačom nešto nije u redu. Sumnje na probleme sa štitnjačom razlog su za odlazak na ultrazvuk, ponekad i punkciju, kao i provjeru TSH, T3 i T4 iz krvi.

Nepravilno funkcioniranje štitnjače utječe na mozak, kvalitetu sna, disanje i rad svih ostalih žlijezdi u tijelu.

Do hipotireoze tj. oslabljenog rada štitnjače dolazi zbog smanjenog lučenja T3 i T4 hormona, a samim time TSH pokazuje povećane vrijednosti. Pojačan umor, dobivanje na kilaži i tegobe s probavom neki su od najčešćih simptoma hipotireoze. Kod izražene hipotireoze može doći i do potpunog izostanka ovulacija.

Hipertireoza ili pojačan rad štitnjače javlja se kod prekomjernog lučenja T3 i T4 hormona, a samim time vrijednosti TSH-a su niže od preporučenih vrijednosti. Pojačano lupanje srca, znojenje, nervoza, opadanje kose i sveopći nemir su neki od simptoma, piše Mamin kutak.

Kod Hashimoto tireoditisa dolazi do stvaranja hormona T3 i T4 u štitnjači, no iz nekog razloga ih tijelo prepoznaje kao prijetnju i uništava ih.

Liječenje hipertireoze moguće je antitireoidnim lijekovima koji usporavaju stvaranje hormona, terapijom radioaktivnim jodom ili pak kirurškim uklanjanjem dijela ili cijele štitnjače, ovisno o stanju i razini hormona.

Prije početka planiranja trudnoće svakako se savjetuje posjetiti endokrinologa i s njime o popričati o budućoj trudnoći jer kod žena koje imaju dijagnosticiranu hipotireozu potrebno je pojačano praćenje tijekom trudnoće jer najčešće dolazi do divljanja hormona i potrebna je promjena terapije.

Kontrole se u trudnoći savjetuju svakih 3 do 4 tjedna kako bi se stalno pratilo stanje razine TSH-a jer divljanje TSH-a koje nije pod kontrolom može dovesti do komplikacija u trudnoći, pa čak i prijevremenog poroda ili abortusa. Vrijednosti TSH u trudnoći moraju biti znatno niže nego što je to prihvatljivo izvan trudnoće.

Lijekovi za hipotireozu mogu se nastaviti uzimati tijekom trudnoće i dojenja i ne čine nikakvu opasnost za dijete.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA