28.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiBlagdan sv. Stjepana prvomučenika

Blagdan sv. Stjepana prvomučenika

Dan nakon Božića vjernici diljem svijeta obilježavaju blagdan sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima.

Iako nema puno podataka o životu svetoga Stjepana, na temelju zapisa u Lukinim Djelima apostolskim saznajemo kako je podnio mučeničku smrt za svoga Učitelja te da je bio jedan od sedmorice izabranih đakona prve Crkve.

Sveti Stjepan istaknuo se i čudesima, koja je Duh Sveti činio preko njega. Navukao je na sebe mržnju starih Židova zbog plemenite i smione slobode kojom je naviještao evanđelje u svakoj prigodi.

Jednoga dana, kada im je predbacio što su progonili proroke i ubili Krista, oni su ga izveli izvan grada i kamenovali. Stjepan je tako postao prvi mučenik koji je prolio krv za Krista. U trenucima umiranja molio je za one koji su mu oduzimali život. Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: ”Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”.

Zbog svoje vjernosti Kristu koju je prvi posvjedočio krvlju nazvan je Prvomučenikom. Njegov lik je u povijesti Crkve postao primjer svih ostalih mučenika.

Svim Stjepanima čestitamo današnji imendan!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA