20.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 svibnja, 2022
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Idejno rješenje vrtića u Komolcu, uređenjem Volantine i Ulice Baltazara...

AKTIVNOSTI GRADA: Idejno rješenje vrtića u Komolcu, uređenjem Volantine i Ulice Baltazara Bogišića do veće razine sigurnosti pješaka

Grad Dubrovnik nastavlja s provođenjem aktivnosti i razvojnih projekata. Tako su izrađena idejna rješenja suvremenog javnog WC-a u gradskoj jezgri i idejno rješenje vrtića u Komolcu. Grad je započeo s radovima prometnog uređenja ulice Volantina i Ulice Baltazara Bogišića u Dubrovnika, čime će se poboljšati sigurnost pješaka. Gradonačelnik Franković, ujedno i saborski zastupnik upitao je tijekom aktualnog sata ministra Butkovića o brodskoj liniji za Elafite.

Izrađeno idejno rješenje suvremenog javnog WC-a u gradskoj jezgri

Idejni projekt novog javnog WC-a unutar povijesne jezgre prezentiran je danas gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću, pročelnici Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivani Brnin te članovima uprave Čistoće Marku Ivekoviću i Tomislavu Tabaku. Idejno rješenje predstavile su projektantice Lea Đurović Ruso i Petra Matić iz arhitektonskog ureda Proto-arch d.o.o.

Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na križanju ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 m2. Prostor je u vlasništvu UTD Raguse te bi ga u narednom razdoblju Čistoća uzela u najam, a korisnicima će biti dostupan 24 sata dnevno. Predmetni prostor sadržavat će muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage. Svakom aspektu uređenja pristupilo se detaljno i s pažnjom s obzirom na osjetljivost lokacije u samoj gradskoj jezgri koja je pod UNESCO-vom zaštitom.

Ulaskom u reprezentativni ulazni prostor htjelo se dati značaj ovakvom sadržaju s obzirom na lokaciju i okolinu u kojoj je smješten. Ulogu u oblikovanju imala je suvremena reinterpretacija akvedukata renesansnog vodovoda, ali i popločenja starih portuna te impozantnih ulaza u stare dubrovačke palače. Sanitarni čvor imao bi i edukativni sadržaj u kojem bi se posjetitelje informiralo i educiralo o povijesnoj važnosti dubrovačkog vodovoda i sustava javne kanalizacije, jednog od prvih u Europi.

Prilikom projektiranja pazilo se na higijenski i epidemiološki aspekt pa je tako kretanje kroz sami prostor jednosmjerno, a sva oprema prilagođena što lakšem održavanju te što manjem kontaktu korisnika. Naplata ulaza vrši se na motoriziranim barijerama u ulaznom prostoru, a izlaz iz sanitarnih čvorova je izravno na ulicu, čime se osigurava sprječavanje gužvi, ali i kontrolira ukupan broj korisnika. Zbog ekološkog aspekta pazilo se i na redukciju papira te stvaranje otpada pa su u sanitarnim čvorovima korištene baterije koje na senzor ispuštaju vodu, ali i zrak za sušenje ruku.

Uslužna garderoba s odvojenim ulazom bila bi potpuno automatizirana, a korisnici bi mogli odabrati period korištenja te veličinu ormarića, ovisno o prtljazi. Ovakav sadržaj bio bi jedan od prvih takvih automatiziranih terminala u Hrvatskoj.

Samoj realizaciji projekta prethodit će izrada glavnog projekta i ishođenje svih potrebnih dozvola javnopravnih tijela te suglasnost konzervatora. Očekivano je kako će radovi početi krajem ove godine te bi sukladno tome novi WC bio spreman za korisnike u ljetnoj sezoni 2023. godini čime će se riješiti iznimno važan komunalni problem područja unutar zidina.

Reakcija Grada: U prvom dijelu siječnja Dubrovnik dosegnuo 80 posto noćenja rekordne 2019. godine

Budući da je gradski vijećnik MOST-a Maro Kristić u svome priopćenju za medije iznio neutemeljeno apokaliptičan prikaz trenutne situacije vezane uz turističku djelatnost i trenutnu zračnu povezanost Dubrovnika dužni smo iznijeti niz činjenica koje vijećnik izbjegava navesti, a za koje smatramo da ih radi interesa javnosti treba istaknuti.

U nikakvom slučaju sadašnja situacija ne odgovara katastrofičnim projekcijama u navedenom nedovoljno informiranom i nedobronamjernom prikazu, a službene brojke informacijskog sustava eVisitor Hrvatske turističke zajednice najbolje demantiraju vijećnika Kristića. Naime, samo u razdoblju od 1. siječnja do 16. siječnja 2022. godine Dubrovnik je zabilježio 15.892 noćenja s indeksom 347 u odnosu na 2021., dok u odnosu na 2019. godinu indeks iznosi 79. To znači da smo samo u promatranom razdoblju ostvarili gotovo 80 posto noćenja zabilježenih u prvoj polovici siječnja rekordne 2019. godine. Najviše noćenja ostvarili su posjetitelji iz Hrvatske, BiH, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke, a slijede ih gosti iz Srbije, Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva, Slovenije i Crne Gore. Takav rezultat utoliko je bolji kada se u obzir uzme trenutna epidemiološka situacija na globalnoj razini. Nadalje, u veljači započinje snimanje jedne vrlo uspješne filmske produkcije zbog koje ćemo zabilježiti još dodatan porast broja noćenja.

Unatoč izdvojenim, ali upornim pokušajima da se umanji, a potom i obezvrijedi, doprinos ove gradske uprave i drugih dionika na turističkom tržištu za uspjeh sezone 2021., protekla sezona koja je donijela reaktivaciju tržišta i pokretanje gospodarstva nije se dogodila sama po sebi. Ona je rezultat kontinuiranih napora svih dionika, uključujući Turističku zajednicu grada Dubrovnika i Zračnu luku Dubrovnik. Isti se ogledaju u promotivnim aktivnostima na ključnim emitivnim tržištima, ali su, još važnije, i posljedica umješnosti u upravljanju destinacijom.

Vrijedi stoga podsjetiti da je za prošlogodišnje, prve uspješne pandemijske, sezone uspostavljen veliki broj novih i „starih“ direktnih letova. Nakon više od tri desetljeća uveden je direktni let Amsterdam-Dubrovnik. Značaj Amsterdama za Dubrovnik je iznimno važan jer je glavno čvorište za Deltu Airlines. Upravo ta kompanija, kao i United Airlines, prošle godine su s po četiri direktna leta tjedno prometovale na liniji New York-Dubrovnik. Također, osigurana je i izravna veza s Rusijom odnosno Moskvom. Ljetni red letenja u Dubrovačkoj zračnoj luci počinje već krajem ožujka, a najave za nadolazeću sezonu u svim segmentima su više nego dobre. Dubrovnik će tijekom sezone biti povezan s preko 80 odredišta i to putem 48 stranih i domaćih kompanija i s pravom se očekuje 80 posto rezultata iz po svemu rekordne 2019.

Ova gradska uprava u suradnji s Turističkim vijećem kontinuirano strateški promišlja promociju Grada, stoga podsjećamo vijećnika Kristića kako je upravo on prije godinu dana prozivao Turističku zajednicu i gradsku upravu za marketinške aktivnosti koje smo provodili na tržištu Sjedinjenih Američkih Država s pitanjem zašto to radimo ako nema aktivnih letova s tog tržišta. Samo dva dana kasnije započeli su direktni letovi iz SAD-a prema Dubrovniku.

S obzirom na važnost segmenta avio letova za cjelokupno dubrovačko gospodarstvo nadamo se budućoj konstruktivnoj raspravi na ovu temu. Nju svakako treba poticati i to je ono što dubrovačka javnost zaslužuje.

Izrađeno idejno rješenje za novi vrtić u Komolcu

Grad Dubrovnik nastavlja ciklus kapitalnih investicija u sustav predškolskog i školskog obrazovanja. U sklopu razvoja obrazovne infrastrukture, izrađeno je idejno rješenje za izgradnju budućeg vrtića u naselju Komolac.

Budući vrtić na tri etaže primat će ukupno 260 polaznika te je u potpunosti osmišljen prema pedagoškim standardima predškolskog odgoja i naobrazbe. Prema idejnom rješenju arhitektonskog studija TLO d.o.o., predviđeni su unutarnji i vanjski kapaciteti za smještaj četiri jasličke i devet vrtićkih grupa, a zgrada će biti opremljena svim potrebnim sadržajima za adekvatan odgoj i razvoj.

Također, planirana je i izgradnja višenamjenske dvorane u prizemlju objekta gdje će se organizirati razni oblici tjelesne nastave i zdravstvene kulture, stvaralačke igre i priredbe. Osim dvorane i jedinice za boravak djece, u prizemlju će se nalaziti uredski i pomoćni prostori za osoblje te kuhinjski pogon.

Na prvom katu predviđen je prostor za preostalih sedam vrtićkih grupa koje će imati direktan pristup terasi i vanjskom terenu koji će služiti kao jedinstven i dinamičan prostor za igru i provođenje raznih aktivnosti. Vanjski prostori koji su dio idejnog rješenja poput igrališta moraju biti ograđeni i sigurni, sadržavati pritom zelene površine, te osunčane i hladovite prostore za igru. Osim igrališta, od vanjskih prostora planira se izgradnja pristupnih puteva, slobodnih površina, gospodarskog dvorišta te parkirališta. Idejno rješenje obuhvatilo je i cjelovito krajobrazno i hortikulturno uređenje, uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik je u posljednje četiri godine u dječje vrtiće i osnovne škole ukupno uložio više od 200 milijuna kuna. Vrtić ‘Palčica’ dograđen je dodatnom zgradom, a u vrtiću ‘Mala kuća’ izvršena je adaptacija postojeće zgrade te je otvoren novi dio vrtića u Zatonu. Među planiranim investicijama, uz Komolac ističe se dogradnja i nadogradnja vrtića Pčelica, za koju je već ishođena građevinska dozvola. Uz kontinuirani infrastrukturni razvoj, prioritet u ovom segmentu je i ostvarenje pedagoškog standarda svakog vrtića i stvaranje uvjeta  koji će omogućiti svakom djetetu brz i efikasan upis u vrtić ili jaslice.

Gradonačelnik Franković u Hrvatskom saboru pitao ministra Butkovića o brodskoj liniji za Elafite

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, ujedno i jedini saborski zastupnik s područja Dubrovnika, danas sudjeluje na 10. sjednici Hrvatskog sabora koji zasjeda nakon jednomjesečne stanke.

Na Aktualnom prijepodnevu još jednom je skrenuo pažnju na problematiku broda Postira koji predstavlja životnu ugrozu za posadu i putnike te je zatražio brzu reakciju resornog ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Iskoristio je mogućnost postavljanja zastupničkih pitanja te je upitao ministra, koji obnaša i funkciju predsjednika skupštine Jadrolinija, kada stanovnici Elafita mogu očekivati zamjenu broda Postira sigurnim i adekvatnim plovilom.

– „Na brodskoj liniji 807 Dubrovnik – Koločep – Lopud – Suđurađ  prometuje brod Postira. Navedeni brod proizveden je 1963. godine te je unatoč redovnom održavanju njegovo stanje danas takvo da bi nastavak prometovanja ovog broda na liniji 807 predstavljao ozbiljnu životnu ugrozu kako za posadu tako i za sve putnika na navedenom plovilu.

Naime, 25. listopada 2021. godine zbog dotrajalosti plovilo je imalo pomorsku nezgodu, srećom bez posljedica za ljudske živote, te su svi bili uvjereni kako se nakon toga navedeno plovilo više neće vratiti u plovidbu na liniji 807. Međutim, navedeno plovilo se nakon remonta vratilo te ponovno vrši prijevoz na navedenoj liniji“, naveo je gradonačelnik Franković.

Podsjetio je ministra Butkovića i na obećanja Uprave Jadrolinija o nabavi novijeg plovila.

– „U zadnjih 20 godina promijenilo se više predsjednika Uprava Jadrolinije, otprilike jednaki broj je bio i obećanja kako će elafitski otoci dobiti novije plovilo, radili su se nacrti, prezentirali javnosti no, do današnjeg dana od toga svega nije se dogodilo ništa. Želim napomenuti kako se radi o iznimno isplativoj liniji koja najmanje 6 mjeseci u godini radi s punim kapacitetom. Stoga je još nerazumnija dugogodišnja ogluha Uprave Jadrolinija na probleme stanovnika Elafita, ali istovremeno i ignoriranje sigurnosnih aspekata plovidbe brodom Postira, gdje se gotovo svakodnevno u potencijalnu opasnost dovode posada i putnici.

Poštovani gospodine ministre, stanovnici Elafita nikad nisu tražili najnovije plovilo, na tržištu rabljenih plovila postoji cijeli niz plovila koji udovoljavaju potrebama linije 807. Slijedom navedenog, kao predsjednik skupštine Jadrolinija molim Vas da pozovete na odgovornost predsjednika Uprave te zatražite odgovore u kojem vremenskom roku se može očekivati zamjena broda Postira novijim plovilom, adekvatnim za svakodnevno putovanje na Elafite i s Elafita prema gradu Dubrovniku“, kazao je gradonačelnik u svom obraćanju u Hrvatskom saboru.

Uređenjem Volantine i Ulice Baltazara Bogišića do veće razine sigurnosti pješaka

Grad Dubrovnik je u ponedjeljak 17. siječnja započeo s radovima prometnog uređenja ulice Volantina i Ulice Baltazara Bogišića u Dubrovniku.

Cilj prometnog uređenja je ostvarenje primjerene razine sigurnosti odvijanja prometa za sve grupe sudionika, posebice pješaka zbog neposredne blizine osnovne škole, a projekt je dogovoren u suradnji s Osnovnom školom Marina Držića na što je izdana prethodna suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova.

Projektom je predviđeno uklanjanje parkirališnih mjesta za vozila MUP-a na dijelu Volantine, od kolnog ulaza u Osnovnu školu Marina Držića pa do Ulice Baltazara Bogišića te na predmetnom dijelu napraviti pješačku stazu, dok će se parkiralište za vozila MUP-a označiti na dijelu ulice Baltazara Bogišića na zemljištu u vlasništvu škole. Parkirališno mjesto za osobe s invaliditetom zadržat će se na istoj poziciji.

Završetak radova vrijednih oko 50 tisuća kuna očekuje se do 24. veljače 2022., a provodi ih Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu.

Tim “Aktivna Hrvatska” uručio zahvalnicu gradonačelniku Frankoviću

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primili su  danas ambasadore sportsko-edukativnog projekta „Aktivna Hrvatska“ osmišljenog s ciljem promicanja kulture zdravog i produktivnog života.

U ovoj je prigodi tim Aktivne Hrvatske koji čine Darija Mikulandra Žanetić, Lukrecija Dragić, Toni Dabinović i David Bublić prvotno iznio podatke o trenutnom stanju tjelesnih aktivnosti mlađe populacije u Republici Hrvatskoj. Također, predstavljen je i način organiziranja ovogodišnjeg programa u Dubrovniku koji će se održati u mjesecu lipnju 2022. godine na tvrđavi Sv. Ivana, a koji će osim  vježbanja uključiti i edukaciju djece popraćenu predavanjima i radionicama stručnjaka.

Gradonačelnik Franković iskazao je iznimno zadovoljstvo zbog nastavka provođenja projekta koje podržavaju brojne hrvatske institucije i profesionalni sportaši.

„Jako mi je drago što će se i ove godine ovaj uistinu prepoznat sportsko-edukativni projekt ponovno realizirati i u Dubrovniku. Grad Dubrovnik pozdravlja i podupire sve ideje koje mogu doprinijeti da se građane, a posebice one najmlađe potakne da budu više sportski aktivni i promjene razinu svijesti, jer sport nas izgrađuje, socijalizira i potiče nas da živimo zdravo i kvalitetno“, kazao je u ovoj prigodi gradonačelnik.

Na samom kraju prijema, tim Aktivne Hrvatske uručio je zahvalnicu gradonačelniku za potporu i partnerstvo Grada Dubrovnika u provođenju projekta orijentiranog prema svim generacijama, s naglaskom na veći angažman odnosno doprinos  usmjeren prema  fizičkom i mentalnom zdravlju svakog pojedinca.

Pokrenuta 2012. godine, sportska manifestacija „Aktivna Hrvatska“ čiji je glavni stručni partner Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republika Hrvatske, a uz podršku Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog olimpijskog odbora. U posljednjih devet godina više od 40 tisuća građana sudjelovalo je na brojnim zajedničkim treninzima, predavanjima stručnjaka i radionicama usmjerenih na osvješćivanja važnosti brige za vlastito zdravlje kao i promocije kulture redovite/svakodnevne  tjelovježbe.

Važno je za spomenuti kako se i tijekom epidemije COVID-19, projekt nastavio kontinuirano provoditi diljem Hrvatske, a sve u skladu s epidemiološkim mjerama.

Program Feste svetog Vlaha i Dana Grada 2022.

Ovogodišnji Program Feste sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika počinje u ponedjeljak 24. siječnja 2022., a završava u nedjelju 6. veljače proslavom sv. Vlaha na Gorici.

Program obuhvaća čitav niz kulturnih događanja, od izložbi, koncerata, predstava, predavanja, radionica, predstavljanja knjiga i projekcije filmova.

Održat će se više od 40 različitih vjerskih i svjetovnih te prigodnih i tradicionalnih programa.

Svečano otvaranje Feste tradicionalno će se upriličiti na Kandeloru, 2. veljače, u 15 sati i 30 minuta ispred parčeve crkve, dok je središnje, svečano euharistijsko slavlje u četvrtak, 3. veljače s početkom u 10 sati ispred dubrovačke katedrale.

Festa završava u nedjelju, 6. veljače, a cjelokupni program može se pronaći i preuzeti u nastavku:

NASTAVLJA SE PROGRAM U tri i pol godine sterilizirana 1291 ulična mačka

U 2022. godini nastavlja se program sterilizacije uličnih mačaka, koji se još od rujna 2018. provodi na cijelom gradskom području u suradnji s volonterima koji brinu o napuštenim i nezbrinutim životinjama.

Sredstva za program osiguravaju se u proračunu Grada Dubrovnika, a o provođenju skrbi društvo Sanitat Dubrovnik d.o.o. putem veterinarskih ambulanti te uz koordinaciju volontera koje predvodi Ljubica Kežić, inicijatorica ovog projekta.

Tijekom 2021. godine zahvaljujući sredstvima koje je izdvojio Grad Dubrovnik sterilizirano je 260 mačaka, od toga 218 ženki i 42 mužjaka. Od početka projekta, od rujna 2018., godine sterilizirana je ukupno 1291 mačka, od toga 944 ženke i 347 mužjaka.

Grad je za nastavak programa u 2022. izdvojio 100 tisuća kuna, a sredstva su ravnomjerno raspoređena na tri veterinarske ambulante s gradskog područja koje sudjeluju u ovoj akciji te im se od strane Sanitata dostavljaju izravno po obavljenom poslu.

Kastracija i/ili sterilizacija mačaka provodi se prvenstveno radi kontrole i regulacije mačje populacije, posebno kada su u pitanju mačke koje nisu zbrinute i borave vani te iz javno-zdravstvenih razloga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA