20.8 C
Dubrovnik
Subota, 28 svibnja, 2022
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Zimski festival, novi autobusi, stipendije ...

AKTIVNOSTI GRADA: Zimski festival, novi autobusi, stipendije …

Libertasu 18 novih autobusa sufinanciranih EU sredstvima

Ugovori za nabavu 18 novih autobusa za potrebe JGP Libertas Dubrovnik vrijednosti gotovo 31 milijun kuna, od kojih su 85 posto sredstva Europske unije, potpisani su u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika. Ugovore su potpisali direktor društva Libertas Dubrovnik Franko Mekišić i prokurist društva Auto Hrvatska PSC Marko Tihava, uz nazočnost gradonačelnika Grada Dubrovnika Mata Frankovića i suradnika.

Riječ je o nabavci dva zglobna gradska niskopodna autobusa, šest solo gradskih niskopodnih, sedam solo gradsko-prigradskih i tri midi prigradska autobusa.

”Građani će izravno osjetit benefite ove nabave iz razloga što će na naše prometnice doći autobusi najnovije ekološke norme, najnovijih standarda. Starost autobusa će s 12 godina, kolika je sada, iduće godine spustiti na devet godina. Intenzivno radimo na tome da i u narednom periodu povučemo određena sredstva iz EU fondova, također za nabavku novih autobusa”, rekao je u ovoj prigodi direktor Franko Mekišić.

Dobavljači su dvije tvrtke koje su u javnoj nabavi odabrane kao najpovoljniji ponuditelji – Auto Hrvatska PSC d.o.o. i Autobus d.o.o.

DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL 2021. Čarolija blagdana i doček Nove godine u gradu kolendara

U Luži je danas predstavljen program 8. Dubrovačkog zimskog festivala, koji započinje u subotu 27. studenog paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete koja će kroz narednih 40 dana upotpunjavati čaroliju ovogodišnjih blagdana, dok se za glazbeni dio otvaranja u 20 sati ispred Crkve sv. Vlaha priprema koncert Nena Belana & Fiumensa.

Program ovogodišnjeg Festivala predstavile su zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić i direktorica Turističke zajednica grada Dubrovnika Ana Hrnić. Središte zbivanja vraća se na Stradun gdje će Dubrovčani i njihovi posjetitelji imati priliku uživati u šest koncerata.

Tako će ispred Crkve sv. Vlaha 11. prosinca nastupiti i jedna od najdugovječnijih domaćih grupa, grupa Magazin, a 29. prosinca zapjevat će i sjajni glazbenik Marko Škugor. Slavljenička atmosfera posljednjeg dana 2021. godine počet će već u podne kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a vrhunsku atmosferu na najljepšoj pozornici na svijetu i rock doček Nove godine priredit će svima znani i uvijek rado viđeni Silente i Vatra uz spektakularni vatromet točno u ponoć! Već tradicionalno, 1. siječnja na Stradunu će se u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar zaplesati valcer, a tom prigodom uz orkestar kojim će ravnati maestro Marc Tardue nastupit će i solistice Maja Grgić, Lucija Pećar i Tanja Ruždjak, dok će se za večernju zabavu prvog dana nove godine na Stradunu pobrinuti klapa Rišpet.

Objava privremene liste za dodjelu stipendija Grada Dubrovnika

Sukladno Pravilniku o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, Povjerenstvo za dodjelu stipendija objavljuje prijedloge lista za dodjelu stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika u  pet kategorija:

– učenicima i studentima koji sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata, 

– nadarenim studentima;

– učenicima i studentima u deficitarnim zanimanjima;

– učenicima i studentima iz obitelji slabijeg imovnog stanja te

– studentima koji su osobe s invaliditetom.

U roku od osam dana od dana objavljivanja prijedloga lista kandidata, zaključno do 2. prosinca 2021. godine, svaki kandidat može preko Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo podnijeti gradonačelniku Grada Dubrovnika pisani prigovor na pojedini prijedlog liste.

Zamjenica Tepšić na otvaranju 8. Dana kreativnih i kulturnih industrija

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić nazočila je jučer u kreativnoj gradskoj četvrti Lazaretima svečanom otvaranju trodnevne manifestacije „Dani kreativnih/kulturnih industrija Dubrovnik“.

U svom kratkom obraćanju zamjenica Tepšić zahvalila se svima koji su dali svoj izniman doprinos kako bi se i ovogodišnji program DKKI realizirao i u konačnici proveo u skladu s epidemiološkim mjerama.

„Sinergija koja je vidljiva iz ove manifestacije koja se po 8. put održava u Gradu dolazi do izražaja. Dani kreativnih i kulturnih industrija su jedno odlično mjesto na kojem se može sudjelovati, naučiti, izmijeniti mišljenja i na kraju imati jedan lijepi doživljaj”, naglasila je ovom prilikom zamjenica Tepšić.

 Članica uprave Dubrovačke razvojne agencije DURA Marina Lazarević potom je predstavila bogati program, uputivši poziv svim zainteresiranim građanima na sudjelovanje u zanimljivim i inspirativnim događanjima koja će 8. DKKI učiniti prepoznatljivijim u široj javnosti i među brojnim generacijama.

Centralno događanje otvorenja bila je izložba fotografija „Izvan okvira“ autora Ivana Mihaljevića te praizvedba „Adio Pameti“ Slobodana Begića i Denisa Ajduković koju su svi prisutni imali prilike pogledati.

Kao i prethodnih godina, ovogodišnji osmi po redu Dani kreativnih i kulturnih industrija osmišljeni su kao trodnevno kulturno događanje na kojem će široj javnosti biti predstavljeni brojni potencijali dubrovačke kreativne i umjetničke scene. Također, u sklopu ove manifestacije edukativnog karaktera održat će se različite izložbe, radionice, izvedbe, projekcije i predstave s ciljem razvoja inovativnih ideja te povezivanja i zajedničkog djelovanja svih sudionika javnog života.

Podsjetimo kako od 2014. godine Dubrovačka razvojna agencija DURA i Grad Dubrovnik, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, u suradnji s pojedincima, udrugama i institucijama iz kulturnog i kreativnog sektora tijekom mjeseca studenog organiziraju  „Dane kulturnih/kreativnih industrija Dubrovnik“.

Gradonačelnik Franković izabran u Predsjedništvo Udruge gradova

Na 13. sjednici Predsjedništva te Skupštine Udruge gradova održanoj danas u Puli gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković izabran je na četverogodišnji mandat u Predsjedništvo Udruge gradova.

Udruga gradova broji 126 članova te je nastala dobrovoljnim udruživanjem gradova radi suradnje, povezivanja i promicanja zajedničkih interesa gradova kao jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.

Najvažniji ciljevi Udruge su decentralizacija ovlasti i financija s razine središnje vlasti na gradove, promicanje interesa lokalne samouprave u javnosti te poticanje suradnje jedinica lokalne samouprave.

Odobrena sredstva za Interpretacijsko-edukativni centar na Lokrumu

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva pomoći Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra Lokrum, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca. Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glavnog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400,00 kuna.

Dokumentacija se izrađuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa prijavio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja.

Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

Otok Lokrum zaštićen je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije i područje je ekološke mreže Natura 2000. Sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Samostanski kompleks danas se djelomično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA