AKTIVNOSTI GRADA Završen tehnički pregled gruške place, pomlađen vozni park Libertasa, počinje voziti “Neboderko”, betoniraju se piloti na izgradnji ceste Tamarić

Od ponedjeljka počinje voziti “Neboderko”

Provodeći projekt participativnog budžetiranja Grad Dubrovnik je u suradnji s Gradskim kotarom Gruž uspješno realizirao projekt „Neboderko“, kojim je povećana autobusna povezanost dijela Gruža.

Kako bi stanovnicima nebodera u Gružu omogućio bolju povezanost s poslovnim centrom grada, Libertas Dubrovnik u projektu „Neboderko“ od ponedjeljka, 4. ožujka obavljat će prijevoz sljedećom trasom: Robna kuća Srđ – Kružni tok- Ulica Andrije Hebranga- Ulica generala Janka Bobetka-Od Gaja 70.

„Neboderko“ će od ponedjeljka voziti prema probnom režimu prometovanja, a prijedloge i sugestije građana korisnika navedene usluge Libertas Dubrovnik primat će pozivom na 020 441 – 334 ili putem elektroničke pošte libertas@libertasdubrovnik.com.

Podsjetimo, prije pokretanja ovog projekta, provedeni su radovi sanacije asfalta dijela ceste ulice Od Gaja ukupne površine 3000 metara četvornih i to na potezu od križanja s Ulicom generala Janka Bobetka do križanja s Ulicom padre Perice, a kojom je Grad Dubrovnik osigurao lakše i sigurnije kretanje do nebodera u Gružu.

Završen tehnički pregled gruške place

Radovi na rekonstrukciji Tržnice Gruž završeni su nakon čega je u četvrtak, 29. veljače izvršen tehnički pregled objekta koji prethodi ishođenju uporabne dozvole te početku rada nove place.

Službenici nadležnog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje utvrdili su kako su svi preduvjeti za izdavanje uporabne dozvole ispunjeni osim požarstva.

Sukladno uputama požarnog inspektora potrebno je izraditi  manje korekcije projektne dokumentacije. Nakon što isto bude izvršeno te nakon dobivanja pozitivnog očitovanja požarnog inspektora placa u Gružu može započeti s radom.

Dodatno pomlađen vozni park Libertasa, nabavljena tri nova autobusa

Grad Dubrovnik i Libertas Dubrovnik, uz suglasnost Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, realizirali su projekt nabave tri nova autobusa, čime se nastavlja trend pomlađivanje i osuvremenjivanja voznog parka gradskog prijevoznika.  

Autobusi su dužine 12 metara, putničkog kapaciteta 68 mjesta, od čega je 55 sjedećih, opremljeni su najsuvremenijim E6 motorima, koji zadovoljavaju najviše ekološke standarde te svojom multi funkcionalnošću omogućavaju široku primjenu unutar sustava prijevoza.

Libertas Dubrovnik može se pohvaliti jednim od najmlađih voznih parkova u Hrvatskoj čime se povećava usluga javnog gradskog prijevoza, ali se smanjuju i troškovi održavanja.

Tako su u prosincu prošle godine Libertasu ispručena tri nova Iveco midi gradska autobusa, u travnju 2023. godine isporučeno je vozilo Iveco Daily kapaciteta 19 putničkih mjesta dok su u ožujku 2023. u Remizu stigla dva autobusa Iveco Crossway kapaciteta 51 putnik (41 sjedeće i 10 stajaćih mjesta). 

Prethodio je u dva ciklusa realizirana nabava 29 autobusa sufinanciranih iz EU fondova. 

Besplatne radionice i aktivnosti o gospodarenju otpadom za različite društvene skupine

Grad Dubrovnik provodi projekt besplatnih izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružne ekonomije kojim će obuhvatiti širok spektar ciljanih skupina. Organizirat će se i provesti čitav niz predavanja, radionica, prezentacija opreme i rješenja za gospodarenje otpadom i drugih aktivnosti informiranja.

Ciljane skupine ovog projekta su – građani, odgojno-obrazovni djelatnici, djeca i mladi u osnovnoškolskom obrazovanju, turističko-ugostiteljski sektor, poduzetnici i javne ustanove, a za svaku od njih pripremaju se cjelodnevne tematske aktivnosti.

Sve izobrazno-informativne radionice održat će se u od 15. do 22. travnja 2024. u Studentskom domu Akademis Academia (Ulica Marka Marojice 2b)  i to uz sljedeći raspored:

– 15. travnja 2024. – Aktivnosti za odgojno-obrazovne djelatnike

– 16. travnja 2024. – Aktivnosti za turističko-ugostiteljski sektor

– 17. travnja 2024. – Aktivnosti za poduzetništvo

– 18. travnja 2024. – Aktivnosti za javni sektor

– 19. travnja 2024. – Aktivnosti za djecu i mlade u sustavu i osnovnoškolskog obrazovanja

– 22. travnja 2024. – Aktivnosti za građanstvo i organizacije civilnog društva

Konačan raspored svih cjelodnevnih aktivnosti biti će objavljen do kraja ožujka, zajedno s informacijama o prijavama na navedene aktivnosti.

Ako želite:

– budućim generacijama osvijestiti važnost odvajanja i recikliranja otpada;

– naučiti kako uštedjeti na odvozu miješanog komunalnog otpada;

– saznati zašto je važno smanjiti otpad i kako ga pravilno odvajati;

– shvatiti važnost ponovne uporabe proizvoda i recikliranja,

ispunite ovaj kratki upitnik https://forms.gle/kWXPd4RixS48h3k46 ) kako biste dobili informacije o programu i rasporedu događanja na kojima ćete saznati sve bitno o ovoj ključnoj temi za sadašnjost i budućnost našeg prekrasnog Grada i njegovih građana!

Također, sve najnovije vijesti i informacije možete pratiti na društvenim mrežama Grada Dubrovnika.

Više o projektu: 

Svrha Projekta je provedba aktivnosti koji će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti sprječavanja nastanka otpada, ponovne uporabe proizvoda, odvojenog sakupljanja komunalnog otpada i recikliranja, kao i informiranja stanovništva o infrastrukturi gospodarenja otpadom u Gradu, mogućnostima za odvajanje i zbrinjavanje te poticanja prakticiranja tehnika recikliranja otpada u kućanstvima i tvrtkama.

Konačni cilj je da lokalno stanovništvo i zajednica stečena i usvojena znanja nastave primjenjivati kroz svakodnevne životne navike i usvajanje odgovornog postupanja s otpadom.

Projekt je sufinanciran sufinanciranog sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kroz javni poziv za sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom (JP ZO 3/2023).

Betoniraju se piloti na izgradnji ceste Tamarić

U sklopu radova na izgradnji ceste Tamarić, koja će spajati OŠ Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, u tijeku je izrada pilota, odnosno bušenje te armiranje i betoniranje, a na koje će se temeljiti potporni zidovi za buduću prometnicu. Od ukupno 53 predviđena pilota do danas ih je izgrađeno 20-ak, a s njihovom izvedbom paralelno će se raditi temelji i potporni zidovi na već završenim pilotima.

Upravo zbog ovih radova intenziviran je promet kamionima-mikserima kroz naselje, Ulicom Bartola Kašića, zbog čega se dijelovi kolnika, dok traju ovi radovi, ne mogu koristiti za parkiranje.

Izgradnja 900 metara duge dvosmjerne spojne ceste Tamarić ključna je investicija u cestovnu mrežu Mokošice, koja će rasteretiti Ulicu Bartola Kašića te osigurati uredno prometovanje do škole. Nova cesta značajna je i zbog planirane nadogradnje i rekonstrukcije OŠ Mokošica, čime će ova škola, koja je posljednja u dvosmjenskom režimu nastave, ući u režim izvođenja nastave u jednoj smjeni. Izgradnja ceste omogućit će i uvođenje autobusne linije do škole, što će povećati i prometnu sigurnost u ovom dijelu Mokošice.

Grad Dubrovnik i DURA provode program osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba

Grad Dubrovnik, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom (DURA), i ove godine nastavlja provedbu programa osposobljavanja za njegovatelje starijih i nemoćnih osoba zbog nedostatka tog kadra na dubrovačkom području. 

U tom se cilju raspisuje Javni poziv za program osposobljavanja njegovatelja za starije i nemoćne osobe. Verificirani program osposobljavanja trajat će ukupno 65 dana, od čega se 12 dana odnosi na teoretski dio nastave, a ostatak je praktični dio. Prednost u programu osposobljavanja imaju nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe. Broj polaznika je ograničen na 15, a rok prijave je do 26. ožujka 2024. 

Troškove edukacije snosi Grad Dubrovnik, a kandidati su dužni položiti ispit za njegovateljicu/njegovatelja. Uz plaćanje troškova edukacije, Grad Dubrovnik se obavezao i organizirati nastavu, a obaveze kandidata su, uz polaganje ispita, i odazivanje na otvoreno radno mjesto njegovateljice/njegovatelja koje mu Grad Dubrovnik ponudi. Ako se, u razdoblju od godine dana od polaganja ispita, kandidat ne odazove na poziv za otvoreno radno mjesto, morat će vratiti iznos troškova edukacije.

Izgradnjom Doma za starije u Gružu te izgradnjom novog doma ispod Opće bolnice Dubrovnik najvećim će se dijelom zadovoljiti potrebe smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih mjera ove gradske uprave usmjerenih na podizanje kvalitete života i skrbi za sugrađane treće životne dobi. No unatrag nekoliko godina potražnja za njegovateljima starijih i nemoćnih osoba  koje žive u vlastitom domu sve je izraženija. Iako postoje osobe koje obavljaju posao njegovatelja, prema stvarnom stanju nedostaje onih educiranih i osposobljenih. U prošloj godini program je uspješno završilo devet polaznika kojima je izdana diploma i Uvjerenje o osposobljavanju te su stekli zanimanje Njegovatelj/ica.

Sve informacije i obrasci za prijavu dostupni su OVDJE.

Grad Dubrovnik preuzeo na postupanje predmete za raspolaganje državnim nekretninama

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić sastao se danas u Dubrovniku sa županom dubrovačko-neretvanskim Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Grada Dubrovnika Matom Frankovićem, na temu upravljanja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske na području Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika.

U toj su prigodi potpisali Odluku i Zapisnik o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Grad Dubrovnik je tako preuzeo na postupanje 50 predmeta koji se odnose na zahtjeve za raspolaganje nekretninama fizičkih i pravnih osoba s područja Grada Dubrovnika, a Županija će rješavati zahtjeve jedinica lokalne samouprave, među kojima i one Grada Dubrovnika.

”Grad ima četiri zahtjeva prema Državi, odnosno sada prema Županiji. Jedan od njih je iznimno važan, a to je zemljište na području Komolca gdje Grad planira gradnju vrtića, a koje se sukladno članku 77. Zakona o povratu imovine oduzete tijekom jugo-komunističkog režima, vratilo Državi. Za izdavanje građevinske dozvole ovog vrtića potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose. Ono što je preostalo su dvije parcele koje se u ovom trenutku nalaze u vlasništvu Republike Hrvatske, a vjerujem da ćemo zahtjevom prema Dubrovačko-neretvanskoj županiji to vrlo brzo riješiti i na taj način realizirati izgradnju vrtića za kojeg su već dobivena europska sredstva”, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Mato Franković. Istaknuo je i važnost novog Zakona jer gospodarenje važnim zemljištem otvara nove mogućnosti planiranja razvoja, osobito javne infrastrukture jedinica lokalne samouprave.

Postupak predaje na postupanje gradovima i županijama rezultat je novog  Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 30. prosinca 2023. Riječ je o zakonu koji predstavlja novi korak u decentralizaciji te će omogućiti efikasnije gospodarenje državnom imovinom što će posljedično omogućiti i bržu realizaciju investicija i projekata.

Na lokalnu razinu spušteno je odlučivanje na način da o raspolaganju nekretninama u vrijednosti do 130 tisuća eura odluke donose župani/gradonačelnici, a od 130 tisuća do milijun eura odluke donose Županijske skupštine/Gradska vijeća te za veće iznose resorno ministarstvo i Vlada. Kako je objasnio ministar Bačić, od ostvarenih prihoda Republici Hrvatskoj pripada 60 posto te po 20 posto županiji i jedinici lokalne samouprave, za dodatne troškove i potrebna dodatna zapošljavanja zbog povećanog opsega posla.

Fizičke i pravne osobe će tako ubuduće zahtjeve za korištenje (najam, kupnju, služnost, suglasnosti) građevinskog zemljišta i građevina u vlasništvu Republike Hrvatske koje se nalazi na administrativnom području Grada Dubrovnika podnositi Gradu Dubrovniku, Upravnom odjelu za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove.

Pokrenuta javna nabava za izgradnju Centra za starije osobe Dubrovnik

Grad Dubrovnik pokrenuo je postupak javne nabave za izgradnju doma za umirovljenike ispod Opće bolnice Dubrovnik. Predmet nabave je izgradnja Centra za starije osobe Dubrovnik – Doma za starije i nemoćne, koji će osigurati 205 smještajnih kapaciteta te osigurati pružanje usluga u zajednici za 410 korisnika, a njegovom gradnjom dubrovačkim umirovljenicima osigurat će se standard koji im je godinama nedostajao. 

Vrijednost radova procijenjena je na 13.687.917,96 eura, a rok za dostavu ponuda je 26. ožujka 2024. do 10:00 sati. Grad Dubrovnik već je ranije osigurao 6.138.045,24 eura bespovratnih sredstava za izgradnju doma, u okviru poziva Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Planirana građevina projektirana je u tri dilatacije, bruto razvijene površine 10.788 metara četvornih. Uz jednokrevetne i dvokrevetne sobe, Centar će biti opremljen restoranom, liječničkom ordinacijom, prostorima za fizikalnu terapiju te društvenim prostorijama. Osim smještaja za 205 korisnika i dnevni boravak za 75 korisnika, Dom će pružati i različite usluge za vanjske korisnike poput fizikalne terapije, dostave hrane, pomoći u kući za slabije pokretne, a kojima je svrha omogućiti što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Realizacijom ovog projekta zadovoljit će se većina potreba smještaja dubrovačkih umirovljenika, što je jedna od najvažnijih odrednica ove gradske uprave prema sugrađanima treće životne dobi. Uz dom u Gružu ovo je, nakon 50 godina, drugi projekt vezan uz skrb i smještaj starijih sugrađana kojeg je pokrenula ova gradska uprava. Po završetku postupka javne nabave, početak radova očekuje se u lipnju ove godine. Podsjetimo, prošle je godine provedeno čišćenje terena koje je uključivalo rušenje preko 30 godina stare, oronule i nikad dovršene građevine, kao preduvjet za izgradnju novog, suvremenog objekta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.