26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Opremanje škole Marina Getaldića, nova rasvjeta, uskoro novi spremnici za...

AKTIVNOSTI GRADA: Opremanje škole Marina Getaldića, nova rasvjeta, uskoro novi spremnici za otpad …

Javni poziv za sufinanciranje programa športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023.

Gradonačelnik Grada Dubrovnika, putem Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo, raspisao je Javni poziv za sufinanciranje programa športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023.

Temeljni cilj raspisivanja Javnog poziva za sufinanciranje programa športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. je promicanje bavljenja športom osoba s invaliditetom. Potreba za provođenjem programa proizlazi iz činjenice da je redovito vježbanje jedno od najprirodnijih metoda za očuvanje sposobnosti organizma, sprječavanje i ublažavanje razvoja kroničnih i degenerativnih promjena i bolesti.

Opći cilj jest povećanje kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provođenje športskih programa treninga i natjecanja u športskim klubovima Grada Dubrovnika i na taj način omogućiti zdraviji život kroz razvoj športskih aktivnosti na području Grada Dubrovnika, a sve u skladu sa Strategijom razvoja športa i športske infrastrukture Grada Dubrovnika od 2018. do 2028. godine.

Grad Dubrovnik sufinancirat će po pojedinom programu sljedeće troškove športskih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. godini:

1.       Edukacija stručnog kadra;

2.       Sufinanciranje nabavke športskih rekvizita i opreme;

3.       Sufinanciranje stručnog rada sa športašima s invaliditetom;

4.       Natjecateljski program športaša s invaliditetom te

5.       Potpora perspektivnim mladim športašima s invaliditetom.

Sredstva za provedbu Javnog poziva osigurana su u Izmjenama i dopunama Proračuna Grada Dubrovnika za 2023. godinu u ukupnom iznosu od 73.181,00 eura.

Najmanji iznos sufinanciranja po športskom programu za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2023. koji prijavitelj može ugovoriti je 3.000,00 eura, a najveći 13.000,00 eura.

Javni poziv otvoren je od 3. srpnja  do  3 . kolovoza 2023. 

Oprema se škola u povijesnoj jezgri – od nove školske godine u jednosmjenskoj nastavi

U OŠ Marina Getaldića  na dvije lokacije u povijesnoj jezgri započelo je opremanje učionica namještajem i ostalom školskom opremom. U novom objektu u Ulici Ilije Sarake namještaj je isporučen i u tijeku je njegovo postavljanje, dok će za zgradu Centar potrebna oprema biti dostavljena do kraja tjedna. I ova investicija je, po zasebno provedenoj nabavi, financirana sredstvima Zaklade Caboga Stiftung u iznosu od 500 tisuća eura.

Od nove školske godine ova osnovna škola raspolagat će s ukupno 16 učionica za 8 razreda po dva odjeljenja i adekvatnim kabinetima predmetne nastave, čime su se stekli svi uvjeti za uvođenje jednosmjenske nastave. U rujnu će učenike dočekati nove klupe, stolice i ostali školski namještaj usklađen s Montessori pristupom koji potiče razvoj djece kroz poticajnu okolinu. Svaka učionica u oba objekta opremit će se i digitaliziranom pametnom pločom, a prema svim suvremenim standardima uredit će se i ostale prostorije za dodatne aktivnosti i prostori nastavnog osoblja, kao i čajne kuhinje.

Nekadašnju palaču omeđenu ulicama Ilije Sarake i Pobijana Dubrovačka biskupija je za potrebe osnovne škole ustupila Gradu Dubrovniku bez naknade. U sklopu projekta prethodno je adaptiran i dio zgrade Centar uređenjem dodatne učionice s čitaonicom, prostorije za produženi boravak i za administraciju.

Ideja vodilja ovog projekta jest uvođenje škole u režim jednosmjenske nastave i napuštanje prostora Gimnazije Dubrovnik gdje se prethodno odvijala nastava od 5. do 8. razreda, s ciljem revitaliziranja zapuštenih objekata unutar zidina, što je u skladu s aktivnostima Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a.

Podsjetimo, ukupna vrijednost namjenskog financiranja definiranog ugovorom o donaciji, koji su u studenom 2019. godine potpisali gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Zaklade Caboga Stiftung dr. Ivo Felner, iznosi dva milijuna eura.

Na gradskim lokacijama uskoro 23 nova podzemna spremnika za otpad

Grad Dubrovnik nabavlja 23 nova podzemna spremnika zapremine tri kubična metra za potrebe odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Ugovor o nabavi potpisali su danas gradonačelnik Mato Franković i predstavnik isporučitelja, direktor tvrtke KOMOP d.o.o. Marko Lopac.

Postavljanjem ovog tipa spremnika Grad Dubrovnik i Čistoća Dubrovnik uspostavit će kvalitetniji, postojaniji i ekonomski učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša i prirode te poticanja unaprjeđenja sustava odvojenog sakupljanja otpada i smanjenja količine odloženog otpada na odlagalištima.

Osnovne prednosti ovakvih spremnika, uz veliki kapacitet, jesu primjereniji vizualni izgled i manji broj odlagališta na ulicama, smanjenje neugodnih mirisa, uštede na prostoru te dugi vijek eksploatacije samih spremnika.

Ukupna vrijednost projekta je 238.625,00 eura s PDV-om Grad Dubrovnik, a sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 96.202,23 eura s PDV-om.

Današnjem potpisivanju nazočile su i direktorica Čistoće Dubrovnik d.o.o. Mihaela Mikulandra i pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Matilda Krile Prkoča.

UŠTEDA OD 250 TISUĆA EURA GODIŠNJE Završena cjelovita rekonstrukcija rasvjete na području Grada

Montažom ukupno 3739 novih, energetski učinkovitih LED svjetiljki završeni su radovi na cjelovitoj modernizaciji i rekonstrukciji sustava javne rasvjete na cjelokupnom području Grada, čime su noćne vizure Dubrovnika dobile posve novi izgled.

U ugovorenom roku od 120 dana nova rasvjetna tijela postavljena su u ukupno 250 ulica i lokacija. Ekološki prihvatljive svjetiljke osiguravaju ravnomjernu osvijetljenost javnih površina, a njihovim korištenjem ne dolazi do neželjenog rasipanja svjetlosti izvan prostora kojeg je potrebno osvijetliti čime se efikasno sprečavaju efekti svjetlosnog onečišćenja. Uz ekološki benefit, ostvarit će se i značajne uštede koje će se ogledati kroz smanjenju potrošnju električne energije i manje troškove održavanja sustava, i to u iznosu od oko 250 tisuća eura na godišnjoj razini.

Izvođač radova na projektu „Modernizacija javne rasvjete Grada Dubrovnika“ je Veritas Esco iz Splita, a vrijednost radova iznosi 829.185,75 eura s PDV-om.

PRODULJEN ROK ZA ISPUNJAVANJE ANKETNOG UPITNIKA Nastavak participativnih aktivnosti na izradi sveobuhvatnih Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnik

Grad Dubrovnik prvi je grad u Hrvatskoj koji je u izradu prostorno-planske dokumentacije izravno uključio građane i njihove predstavnike u gradskom kotarima i mjesnim odborima, što predstavlja nadstandard u Republici Hrvatskoj u pristupu i načinu izrade prostorno-planske dokumentacije.

S ciljem uključivanja što većeg broja građana u ovaj proces, produljuje se rok za ispunjavanje anketnog upitnika do 4. srpnja, čime sudionici imaju mogućnost dati svoj prilog participaciji javnosti u pripremi sveobuhvatnih izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika.

Anketnom upitniku može se pristupiti na poveznici:

Grad Dubrovnik poziva sve zainteresirane da se odazovu i svojim sudjelovanjem doprinesu postupku izrade prostorno-planske dokumentacije koja je jedan od temelja budućeg razvoja Dubrovnika. Anketa je anonimna, a namijenjena je svim punoljetnim stanovnicima na području grada Dubrovnika. 

Podsjetimo, s ciljem aktivnog uključivanja javnosti u proces izrade sveobuhvatnih Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika, dokumenata koji će definirati budući razvoj grada, u sklopu participativnog procesa prethodno je održan niz sastanaka s predstavnicima gradskih kotara i mjesnih odbora, a potom i fokus grupe stručnih izrađivača PPU-a i GUP-a s predstavnicima građana, civilnim udrugama i stručnjacima kao i niz intervjua sa stručnjacima iz različitih područja vezanih uz navedene prostorne planove. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA