30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiAKTIVNOSTI GRADA: Arhitektonska nagrada za ''Trag svjetla'', sufinanciranje sportskih aktivnosti za osobe...

AKTIVNOSTI GRADA: Arhitektonska nagrada za ”Trag svjetla”, sufinanciranje sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, državna tajnica Raguž Gradu Dubrovniku i DURA-i uručila ugovore vrijedne 58 tisuća eura …

Državna tajnica Raguž Gradu Dubrovniku i DURA-i uručila ugovore vrijedne 58 tisuća eura; dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž uručila je danas ugovore iz Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini vrijedne 58.514,34 eura gradonačelniku Grada Dubrovnika Matu Frankoviću i ravnateljici Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Ana Mariji Pilato Krile.

Gradonačelnik Mato Franković potpisao je ugovor o dodjeli sredstava za projekt Pomoćnici u nastavi u osnovnim školama Grada Dubrovnika – faza VI u iznosu od 22.404,06 eura. Dodijeljenim sredstvima kroz navedeni program Ministarstva financira se 50 posto iznosa sredstava koje je u provođenju projekta Grad Dubrovnik dužan osigurati iz vlastitih izvora.

Projekt vrijedan ukupno vrijedan 298.720,80 eura s bespovratnim sredstvima za Grad Dubrovnik u iznosu 253.913,00 eura (85%) provodi se u kontinuitetu u svim osnovnim školama na području grada, a osigurava angažman 42 pomoćnika u nastavi za 42 učenika s teškoćama u razvoju. Vrijedi istaknuti da su u ovoj pedagoškoj godini u dubrovačkim osnovnim školama trenutno angažirana 72 pomoćnika u nastavi, a s  44 pomoćnika u dječjim vrtićima, u sustavu je ukupno 116 pomoćnika koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. Dok se rad pomoćnika u osnovnim školama djelomično financira iz Europskog socijalnog fonda, angažman pomoćnika u vrtićima u potpunosti se financira iz proračuna Grada Dubrovnika. Grad Dubrovnik također se nalazi u samom državnom vrhu po iznosu cijene satnice za pomoćnike u nastavi. Iznos satnice za pomoćnike u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama na području Grada Dubrovnika višestruko je povećavan, a posljednji put u rujnu 2023. godine 7,70 eura bruto.

Ravnateljica Dubrovačke razvojne agencije DURA-e Ana Marija Pilato Krile potpisala je tri ugovora. Projekt „Remote-IT – Remote and Hybrid work for Thriving Cities“, u kojemu je Dubrovačka razvojna  agencija vodeći partner, sufinancira se dodatnim iznosom od 23.510,00 eura. Cilj projekta Remote-IT, ukupno vrijednog 744.110,00 eura s trajanjem do kraja 2025. godine, je kroz izradu akcijskog plana istražiti načine na koje gradovi mogu odgovoriti na praksu rada na daljinu u cilju ojačavanja lokalnih ekonomija kao i smanjenja ugljičnog otiska i povećanja kvalitete života. Ravnateljica DURA-e Pilato Krile potpisala je i ugovor vrijednosti 7.540,00 eura za projekt „EcoCore“. Cilj ovog projekta s trajanjem također do kraja 2025. godine je izgraditi kapacitete malih gradova u suočavanju s klimatskim promjenama. Uz DURU-u, u projektu sudjeluju gradovi i ustanove iz Slovenije, Irske, Portugala, Španjolske, Rumunjske, Latvije, Estonije i Finske. Treći ugovor vrijedan 5.060,28 eura odnosi se na projekt “HABI – Aktivnosti podizanja svijesti, obuka i znanstvena istraživanja o vrstama i staništima od zajedničkog interesa zajednice”. Glavni partner je talijanska općina Conversano, dok su partneri s dubrovačke strane DURA i JU Rezervat Lokrum.

Državna tajnica Raguž izjavila je ovom prilikom kako je u  okviru Programa za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini u razdoblju od 2015. do 2024. godine objavljeno osam javnih poziva. Kroz sedam do sad provedenih javnih poziva (2015.-2023.) sufinancirana je provedba ukupno 2.111 EU projekata u vrijednosti 303,79 milijuna eura. Sredstvima Programa, u razdoblju od 2016.-2023., sufinancirana je provedba 66 projekata s područja Dubrovačko-neretvanske županije u vrijednosti od 10.576.425,24  eura.

ZA SEDAM KLUBOVA 96 TISUĆA EURA Uručeni ugovori za sufinanciranje programa sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Predstavnicima sedam dubrovačkih sportskih klubova dubrovački gradonačelnik Mato Franković uručio je danas ugovore za sportske programe za osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju za Grad Dubrovnik u 2024. godini.

Sukladno dostavljenim programima, dodijeljeni su im ugovori ukupne vrijednosti 96.442,00 eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje za 32 tisuće eura.

”Svake godine imamo sve veći broj zainteresiranih klubova, a na ovaj način Grad potiče klubove na rad s osobama s invaliditetom i djecom s poteškoćama te ih na taj način uključuje u rad klubova i sudjelovanje u dostupnim natjecanjima. Pružajući iste mogućnosti za sve i kao društvo pokazujemo svoju zrelost. To je nešto što svakako trebamo graditi i dalje. Posebno je važno da se djeci s posebnim potrebama pruži jednaka prilika, da se u okviru svojih mogućnosti pridruže nekom sportu i tu ostvare dobre i kvalitetne rezultate”, rekao je gradonačelnik Franković u ovoj prigodi.

Svoje su programe na Javni poziv ove godine prijavili Tenis klub Dubrovnik, Atletski klub Dubrovnik, Judo klub Dubrovnik 1966., Plivački klub Jug, Stolnoteniski klub Libertas, Judo klub Fortitudo i Taekwon-do klub Shark. Dodijeljenim sredstvima sufinanciraju se aktivnosti poput edukacije stručnog kadra, nabavke sportskih rekvizita i opreme, stručnog rada i natjecateljskog programa sportaša s invaliditetom te potpore perspektivnim mladim sportašima s invaliditetom.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom, a koja je u 2022. godini naovamo višestruko rasla.

Sufinanciranjem ovakvih programa Grad Dubrovnik želi potaknuti bavljenje sportom osoba s invaliditetom te utjecati na povećanje kvalitete života djece i mladih s invaliditetom kroz provođenje sportskih programa treninga i natjecanja u sportskim klubovima.

Park Bad Homburg zasjao u novom ruhu

Grad Dubrovnik putem Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu proveo je hortikulturno uređenje parka Bad Homburg gdje je zasađeno ukupno 108 grmova, 1150 komada trajnica, 300 komada sezonskog cvijeća te 10 penjačica. 

Park je tako oplemenjen grmovima vajgele, patuljaste pitospore, abelije, dojcije, hortenzije, sezonskim voćem sunpatiens, trajnicama afričkog ljiljana, veprine, velecvjetne pljuskavice, gazanije i lantane te penjačicama bogumile.

Ukupna vrijednost uređenja je oko 12.900 eura s PDV-om odnosno 10.250 eura bez PDV-a.

Arhitektonska nagrada za spomen obilježje ”Trag svjetla”

Za spomen obilježje ”Trag svjetla”, kojeg su Grad Dubrovnik i Vatrogasna zajednica grada Dubrovnika podigli u spomen na stradalog vatrogasca Gorana Komlenca, arhitektonski ured Proto-Arch nagrađen je BIG SEE Architecture Award 2024. u kategoriji ‘Javni/otvoreni prostor i krajolik’.

Na mjestu stradavanja, između sela Ljubač i Gromača, spomenik je otkriven 31. srpnja 2023., na prvu godišnjicu smrti Gorana Komlenca koji je stradao u akciji gašenja požara. Spomenik je tada otkrila supruga preminulog Iva Komlenac uz prisustvo djece, a autorica spomenika Lea Đurović Ruso iz Proto-Archa pojasnila je kako krug predstavlja simbol života i prikazuje etape Goranovog ljudskog života. Kamen teksturu mijenja od grube na početku do sjajne poliranosti, simbolizirajući put u vječnost. Kamen je na jednom mjestu raspuknut i označava Goranovo stradanje, a kamena vertikala završava s obilježjem križa.

”Projekt TRAG SVJETLA, posvećen stradalom vatrogascu Goranu Komlencu, posebno je obilježio naš profesionalni put. Unatoč tragedije, uspjeli smo prenijeti moćnu poruku vjere, nade i svjetlosti kroz jezik arhitekture”, izjavila je Lea Đurović Ruso povodom osvajanja nagrade.

Grad Dubrovnik ovo je spomen obilježje podignuo kao trajni znak sjećanja na snagu plemenitosti i požrtvovnosti.

Više o nagradi: https://bigsee.eu/trace-of-light/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA