18.8 C
Dubrovnik
Petak, 17 svibnja, 2024
NaslovnicaVijestiNagrada “Zlatna naranča” pripala je Agro Etno parku Žabac

Nagrada “Zlatna naranča” pripala je Agro Etno parku Žabac

Dodjela nagrada “Zlatna naranča”, koje se dodjeljuju najbolji primjeri ruralnog turizma Dubrovačko-neretvanske županije za 2023. godinu, održana je danas u Studentskom domu. Najbolji ovogodišnji primjer ruralnog turizma je Agro Etno Park Žabac iz Badžule.

Provjerom na terenu te dodatnim ocjenjivanjem odabrano je šest najboljih – prva tri mjesta nagrade”Zlatna naranča”, s tim da dvoje kandidata dijeli treće mjesto te dvoje dobitnika u posebnim kategorijama “Atrakcije u ponudi ruralnog turizma” i “Tradicijski proizvod”.

Okupljenima na današnjoj svečanoj dodjeli nagrada obratio se direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, Julijo Srgota.

“Uvijek ćemo podržavati ovakve projekte. Turizam se pogotovo nakon pandemija, u svijetu pa tako i u Hrvatskoj razvija u smjeru održivosti, a jedan kotačić takvog razvoja je i ruralni turizam. Ovo čime se vi bavite i proizvodi koje nudite, su lijep poticaj za sve u vašem okruženju. Jako se puno toga može vidjeti u ruralnim dijelovima naše županije. Zahvaljujem i čestitam svim dobitnicima”, kazao je.

Župan Dobroslavić naglasio je kako je naša županija priznata kao visokokvalitetna destinacija ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

“Želimo razvijati sve vidove turizma. U posljednje vrijeme poseban smo naglasak dali na ruralni turizam. Imamo velike potencijale. Želimo ih iskoristiti na najbolji mogući način. Imamo sjajne primjere diljem županije. Odlučili ovaj vid turizma poticati i putem dodijele posebne nagrade, nagrade “Zlatna naranča”, koja se dodjeljuje od 2106. godine. Ova nagrada je i pretkvalifikacija za nagradu Suncokret ruralnog turizma.Čini nam se da je ovo najbolji način promocije, ali i poticaj za razvoj ruralnog turizma”, kazao je.

Najbolji primjer ruralnog turizma za 2023., osvajač zlatne povelje i statue je Agro Etno park Žabac iz Badžule.

Drugo mjesto , odnosno srebrenu povelju, osvojio je OPG Tasovac iz Žrnova.

Treće mjesto, odnosno brončanu povelju su ove godine podijelila dva OPG-a, s jednakim brojem osvojenih bodova, a to su OPG Pave Zvrko, Konoba Ivankovi iz Drvenika, te OPG Hazdovac iz Kozarice s otoka Mljeta.

Posebnu nagradu i kategoriji atrakcije u ruralnom turizmu osvoji je OPG Kralj, Villa Royal House iz Dunava, dok je posebnu nagradu u kategoriji Tradicijski proizvodi osvojio OPG Krnčević iz Lastova.

Uz statuu Zlatne naranče i povelju nagrađeni OPG-ovim dodijeljen je i novčani iznos za unapređenje poslovanja.

Nagradu ”Zlatna naranča” pokrenuli su Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA kako bi se potaknuo kvalitetan pristup u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma i odalo priznanje najboljima. Općine i turističke zajednice na natječaj su prijavile OPG-ove s područja cijele Županije, te je ocjenjivačka komisija, koju odlukom župana Nikole Dobroslavića čine predstavnici Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i more DNŽ, Turističke zajednice DNŽ, HGK – županijske komore Dubrovnik te Regionalne agencije DUNEA, obišla prijavljene kandidate.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA