21.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 22 svibnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadSLOŽNA OBITELJ: Tasovci na Korčuli čuvaju autohtone sorte loze i tradicijsku arhitekturu

SLOŽNA OBITELJ: Tasovci na Korčuli čuvaju autohtone sorte loze i tradicijsku arhitekturu

Obitelj Tasovac iz Žrnova na otoku Korčuli već se generacijama bavi vinarstvom i maslinarstvom. Danas na različitim pozicijama u selu Čara imaju oko 20 tisuća trsova vinove loze. Davor Tasovac od oca je prije nekoliko godina preuzeo odgovornost vođenja OPG-a, te je otvorio vinariju nedaleko grada Korčule. Upornost, predanost i ljubav prema radu i životu na zemlji nije prošla nezamijećeno. Vina koje proizvode višestruko su nagrađivana. Nedavno je OPG-u Tasovac dodijeljeno i posebno priznanje, u sklopu nagrade Suncokret ruralnog turizma, za očuvanje autohtonih sorti vinove loze i tradicionalne korčulanske arhitekture.

Generacijama se ova korčulanska obitelj bavi poljoprivredom, najviše vinogradarstvom i maslinarstvo. Odrastajući uz djeda i oca i Davor Tasovac zavolio je rad u vinogradu.

„Od malih nogu sam im pomogao i ljubav prema radu na zemlji je sve više i više rasla“, kazao nam je Davor koji je od oca Zlatka 2017. preuzeo obiteljski OPG.

„Tad sam i odlučio otvoriti vlastitu vinariju i uz pomoć obitelji i EU fondova, danas smo tu gdje jesmo i jako smo ponosni. S radom smo započeli u maloj konobici u Čari, ali smo zbog nepristupačnosti odlučili u kamenoj kući moje majke Marine u mjestu Žrnovo otvoriti vinariju i kušaonu, što se pokazalo kao puni pogodak. Trenutno preuređujemo kušaonu i ove godine imat ćemo unutarnji prostor s 50 sjedećih mjesta“, istaknuo je.

Vinarija OPG-a Tasovac ujedno je i vinarija najbliža Gradu Korčuli. Građena u starinskom duhu korčulanske tradicije pruža posjetiteljima priliku kušati vina, maslinovo ulje koje proizvode kao i domaće likere, domaći dalmatinski pršut te razno sezonsko voće i povrće.

U radu OPG-a, proizvodnji vina, radu u nasadima, uređenju kušaone uključena je cijela obitelj, od najmlađih do najstarijih članova.

„ Osim mene i moje supruge Sanje, uključeni su i ostali članovi obitelji. Naša djeca, Laura, Nora i Damian su mala, ali pomagat će i oni kad dođe njihovo vrijeme. Pomažu nam i moji i roditelje moje supruge, moja teta Nera Matulović, ali i moja baba Duša Tasovac koja ima 93 godine i koja još uvijek radi s nama. Kad su akcije dođu i prijatelji, tako da je svatko od njih pridonio i danas smo tu gdje jesmo”, istaknuo je Davor.

Uz pošip, koji im je i primarna sorta vinove loze, uzgajaju i plavac mali, plavku, a od ove godine i grk. Od dobivenog grožđa proizvode pet vrsta vina: pošip, pošip sur lile koji dozrijeva u drvenim bačvama, plavac mali, rose i grk.

Vina OPG-a Tasovac

O kvaliteti vina OPG-a Tasovca svjedoče i brojne nagrade. Za pošip su osvojili zlatnu medalju na Sabatini, na natjecanju Vina iz davnina njihov pošip proglašen je šampionom bijelih vina iz regije Dalmacija, a tu su još i brončane medalje na natjecanjima International Wine Challenge i Decanter. Na Decenteru im je i za pošip sur lile dodijeljena bronačna medalja. Srebrno im je izmaklo za svega jedan bod.

Posljednje priznanje, koje se dodjeljuje u sklopu nagrade Suncokret ruralnog turizma, ovom je OPG-u dodijeljeno za očuvanje sorte pošip, autohtone sorte otoka Korčule i korčulanske arhitekture, a za uređenje kamene kuće u starinskom ruhu.

Sanja i Davor Tasovac

„Svaka nagrada nam je jednako draga i pokazuje nam da idemo u dobrom smjeru. Ovo posebno priznanje u sklopu nagrade Suncokret nam je priraslo srcu jer obuhvaća sveukupni rad u kojem uživamo. I inače volim raditi s kamenom pa mi renovacija kuće na starinski način dođe kao hobi “, naglasio je Tasovac.

Osim vinove loze, obitelj Tasovac ima i maslinike. U selu Čari i Žrnovu uzgajaju oko 500 maslina. Slobodno se može reći da imaju pune ruke posla.

„Moji dani i zimi i ljeti prolaze u radu. Svaki period kroz godinu nosi drugačiji posao. Zimi kada nema posla oko loze i maslina, onda sam u građevini i uređujem vinariju, a kad nije građevina u pitanja, onda se bavim rezidbom loze i čišćenjem maslina. U proljeće kreće posao oko loze. Kad se ona otvara potrebno ju je očistiti i vezati, a u kolovozu je red za berbu“, opisao nam je svoje radne dane Tasovac.

Rad i život od zemlje zahtjevaju mukotrpan rad i predanost, stoga smo Davora pitali dođe li ikad do zamora.

„Volimo to što radimo i uživamo u poslu. Naravno da se ponekad i umorimo, ali priznanja i nagrade nas guraju naprijed. I onda znamo da se trud isplati. Naravno, dodatna su nam motivacija i naši zadovoljni gosti”, kazao nam je.

Korčula je jedna od značajnih hrvatskih turističkim destinacija. Otok se većinom posjećuje zbog mora, sunca i bogate povijesti. No, u posljednje vrijeme Korčula razvija i druge aspekte turističke ponude, među kojima je i vinski turizam. Davora smo pitali i kako bi ocijenio sadašnju ponudu i smatra li da ima mjesta za napredak.

„Zadnjih nekoliko godina Korčula se jako puno podigla kao vinska destinacija i nudi jako dobar izbor, no mjesta za napredak još uvijek ima“, smatra ovaj mladi vinar.

Zanimalo nas je i što bi savjetovao onima, pogotovo mladima, koji razmišljao o poljoprivredi kao svojem budućem poslu i načinu života.

„Samo budite uporni, originalni. Volite to što radite i rezultat će doći“, poručio je Tasovac.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA