15.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 svibnja, 2024
NaslovnicaVijesti3955 NOVIH SLUČAJEVA, PREMINULO 68 OSOBA Capak: Cjepivo će biti dobrovoljno i...

3955 NOVIH SLUČAJEVA, PREMINULO 68 OSOBA Capak: Cjepivo će biti dobrovoljno i besplatno

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj su predstavljeni današnji podaci o broju zaraženih i preminulih kao i plan cijepljena. Krunoslav Capak kazao je kako će cijepljenje biti besplatno i dobrovoljno. Članovi stožera kazali su kako su se svi voljni cijepiti pred kamerama.

Na početku konferencije za medije objavljeni su današnji podaci o broju zaraženih i preminulih.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3955 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 24190.

Među njima je 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 262 pacijenta. Preminulo je 68 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 143370 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 2032 preminule, ukupno se oporavilo 117 148 osoba od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59417 osoba. Do danas su ukupno testirane 790 883 osobe, od toga 10 626 u posljednja 24 sata, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Krunoslav Capak pojasnio je kazao će se provoditi cijepljenje protiv koronavirusa.

Krunoslav Capak osvrnuo se na epidemiološku situaciju, a potom predstavio relevantne informacije o cijepljenju.

“Trenutna incidencija nam je 1113,9. Trenutno smo na 26. mjestu po incidenciji unutar EU, a po mortalitetu smo na 14. mjestu među zemljama EU. Udio pozitivnih među testiranima nam je 35.6 posto. Ovo je najbrže razvijeno cjepivo u povijesti cjepiva, no treba naglasiti da je u samom početku pandemije bilo evidentno da se neće pronaći specifični lijek za liječenje ove bolesti, stoga su sve snage usmjerene na pronalazak cjepiva. Na sredini godine počela su ispitivanja koja su potrebna da bi se cjepiva registrirala. Od početka je na razini zemlja članica EU postojao dogovor o zajedničkoj nabavi cjepiva, kako bi se svim zemljama mogle dostaviti dostatne doze. EU je odredilo pravilo, po kojem svaka država može zatražili količinu, a onda EU po broju stanovnika to raspoređuje na pravilan način. Hrvatska je do sad naručili 5.6 milijuna cjepiva od raznih proizvođača”, kazao je Capak te pojasnio kako je prvi ugovor koji je Hrvatska dobila na uvid bio ugovor s AstraZenecom te da zbog velikog interesa nisu naručene sve potrebne doze.

“Kad se pojavio ugovor s Pfizerom, moglo se naslutiti da bi upravo to cjepivo moglo biti prvo registrirano stoga samo naručili milijun doza i milijun doza od Moderne od koje smo također naručili milijun doza, no u ovom trenutku nemamo potvrda da ćemo toliko doza i dobiti.

“Pfizer je krenuo u registraciju u Americi i u Europi i ono bi moglo biti odobreno najkasnije 29. prosinca, a Moderna u prvom kvartalu 20201. Izvjesno je da ćemo krenuti u cijepljenje s cjepivima ovih proizvođača”, pojasnio je Capak te dodao da HZJZ nije imao uvid u sve informacije o cjepivima jer su oni poslovna tajna.

“Mi smo napravili plan provođenja cijepljena koji sadrži sve element osim datuma distribucije i količine po određenim mjestima cijepljenjima. Preliminarno možemo reći da je Pfizer najavio da će prva tranša sadržavati 125 tisuća doza. Ako se bude radilo o kvartalnoj isporuci moći ćemo cijepiti 62.5 tisuća ljudi, a ako se bude radilo o mjesečnim isporukama onda 125 tisuća ljudi. Prioritetne skupine su zdravstveni radnici, osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti te korisnici i djelatnici domova za straije, što je potvrdila i Svjetska zdravstvena organizacija. Nakon toga će se cijepivo ponuditi i svima ostalima. Računamo da će biti dovoljno 5.6 milijuna doza. Cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno. No, bitno je da se što veći udio populacije cijepi kako bi stekli kolektivni imunitet. Era nošenja maski neće prestati s cijepljenje jer još uvijek ne znamo

“Pretpostavka je da osobe koje su imune i dalje mogu prenositi bolest. Još neko vrijeme ćemo morati živjeti s maskama, a to se odnosi i na one koji su preboljeli COVID-19 i na one koji su se cijepili. Sva cjepiva preporučuju dvije doze kako bi se ostvario maksimalan učinak. Preuzeli smo plan cijepljenja kao i kod gripe. Cijepit će županijski zavodi za javno zdravstvo, epidemiologe “, zaključio je Capak.

“Važno je da se građani istinito, precizno i na vrijeme informiraju građani. Ministarstvo zdravstva, HZJZ i Vlada će provesti niz konferencija i kampanja o važnosti cijepljenja”, kazao je Capak te dodao je sigurnost cjepiva osigurana procesom registracije te da Europska unija ima najrigoroznije postupke.

“Hrvatska ima sustav praćenje nuspojava putem HALMED-a i HZJZ, a to će se nastaviti i za cijepljenje protiv COVID-a. Na razini EU posebno će se pratiti sigurnost cjepiva, a program se upravo razrađuje” pojasnio je Capak.

“U borbi protiv antivaxera bitno je precizno i točno informirati građane. Vlada će provesti kampanje i cijeli niz stručno-znanstvenih konferencija, Kroz medije ćemo promovirati važnost cijepljenja i jako je važno naglasiti da cijepljenjem ne štitimo samo sebe nego i druge. To je pitanje društvene odgovornosti i solidarnosti prema onima koju su najosjetljiviji i koja mogu najlakše nastradati od infekcije”, kazao je Capak.

“Situacija u bolnicama je zahtjevna, ali smo daleko od kraha”, kazao je ministar Beroš.

Krunoslav Capak pojasnio je kako je od domova za starije zatraženo da se provode ankete kako bi se saznalo koliko će se ljudi cijepiti.

“Cilj je saznati koliko i na kojim mjestima trebamo organizirati cijepljenje. Većina domova za starije ima liječnike obiteljske medicine koje vode skrb o korisnicima. HZJZ će po potrebi uskočiti” kazao je Capak te dodao kako je cilj brzih testova otkrivanje pozitivnih osoba i njihovo stavljanje u izolacije.

“Testiranje u školama nije dijagnostika, već snimka situacije o broju asimptomatskih učenika” pojasnio je.

Ministar Božinović kazao je kako dopunom Zakon o zaštiti pučanstva policija ne dobiva nove ovlasti.

“Nitko neće upadati u privatne stanove i brojati ljude. Nepovredivost doma je ustavna kategorija. Zakon poručuje da određena ponašanja nisu dobra. Radi zaštite većine koja se pridržava mjera išli smo s ovim promjenama” pojasnio je.

Na pitanje hoće li se cijepiti članovi stožera kazali su kako su se spremni cijepiti pred kamerama.

Krunoslav Capak pojasnio je kako se radi na izradi dokumenta u kojem će se odrediti pragovi za popuštanje ili pooštravanje mjera, sukladno situacija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA