32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŽUPANOV PRIJEM U SPONZI: Dan državnosti je naš najveći svjetovni blagdan

ŽUPANOV PRIJEM U SPONZI: Dan državnosti je naš najveći svjetovni blagdan

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić upriličio je danas u atriju palače Sponza svečani prijem povodom Dana državnosti, a kojem su se odazvali brojni uzvanici iz političkog, vjerskog, gospodarskog, kulturnog i ostalih sfera života Dubrovačko-neretvanske županije.

Protokolarni dio prijem otpočeo je izvedbom hrvatske himne i minutom šutnje u čast svima koji su svoje živote dali za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Okupljenim na prijemu obratio se župan Nikola Dobroslavić te im čestitao sutrašnji Dan državnosti za koji je kazao da je naš najveći svjetovni blagdan.

“Hrvatska je tijekom stoljeća ima razne oblike državnosti – od srednjovjekovnih kneževina i kraljevine do dijeljenja suvereniteta s drugim narodima. Od 1990. godine Hrvatska je slobodna, samostalna i suverena država i od tada slavimo naš Dan državnosti. Za blagdan je uzet datum 30. svibnja, dan kada je 1990. godine konstituiran Hrvatski sabor, izabran na slobodnim, demokratskim, višestranačkim izborima. Nakon dugih stoljeća državnih zajednica u kojima hrvatski narod nije bio ni slobodan ni ravnopravan 90-ih godina prošlog stoljeća Hrvatska se našla u povijesnoj prilici za dobiti slobodu i samostalnost. Hrvatski narod i ostali hrvatski državljani s oduševljenjem su dočekali referendum o samostalnosti i priliku na demokratskih izborima slobodno, iz više stranaka, birati svoje predstavnike na državnoj i drugim razinama vlasti. Na takav način izabran je prvi hrvatski demokratski sabor. Tim je Hrvatska zakoračila u demokrati, zapadni, slobodni, svijet. Tamo smo doduše oduvijek, civilizacijski i duhovno pripadali, ali su okolnost i tuđinski režimi priječili da to tako bude i u stvarnosti. U olovnoj Hrvatskoj povijesti jedino je Dubrovačka Republika od hrvatskih zemalja, stotinama godina u punini živjela zapadnu civilizaciju.

Nažalost, u raspadu SFRJ ondašnje jugoslavenske, a zapravo već velikosrpske strukture nisu Hrvatskoj željele dopustiti slobodu i samostalnost. Bile su odlučne zadržati Hrvatsku u ropstvu ili joj odcijepiti trećinu teritorija. Na Hrvatsku je krenula brutalna agresija, provođena silom oružja i mržnjom na sve hrvatsko. Zemlja je tada bila razoružana i činila se lakim plijenom. Ondašnje republičke vlasti dopustile su otuđenje oružja Teritorijalne obrane i njegov premještaj u vojarne JNA, dakle predale su ga agresoru. Tada je vidjelo izašlo silno domoljublje i slobodoljublje naših ljudi, očitovala se spremnost na obranu Domovine i spremna na žrtvu Domovini. Za prvog čovjeka Hrvatske izabran je tada dr. Franjo Tuđman, čovjek koji je znao kako voditi zemlju u slobodu i samostalnost i kako se suprotstaviti agresiji. Izvršio je pomirbu hrvatski ljudi i ujedinio domovinsku i iseljenu Hrvatsku, pokrenuo stvaranje Oružanih snaga, vojske i policije. Devedesete godine bile su trnovit i surova, ali i veličanstven i slavan dio naše povijesti. Pobijediti jednu od najsnažnijih armija u Europi, a pri tome biti po embargom za nabavku oružja bila je istinsko čudo kojem se divio cijeli slobodi svijet. Za to čudo zaslužni su prvenstveno naši branitelji, koji su svojom ljubavlju za domovinu poništili sve prednosti agresorske JNA, etablirane armije sa silnom tehnikom i brojnim ljudstvom. Najviše smo zahvalni onima najboljima među nama, oni koji su svoj život položili na oltar Domovine. Klanjamo se njihovoj žrtvi i trajno smo zahvalni njihovim obiteljima što su odgojili takve junake. Ponosi smo da su i naši branitelji, s juga Hrvatske, dali golem doprinos obrani i oslobađanju zemlje. Postrojbe Zbora narodne garde, sudionici akcije Zelena tabla – Mara bara, dvije županijske brigade 163. i 116., Specijalna jedinica Grof, Odred naoružanih brodova, temeljna policija, pelješki i korčulanski odredi, dobrovoljačke postrojbe, Konavoska bojna, primorska, stonska, slanska satnija, Hrvatska ratna mornarica, ostali dobrovoljci bili su nositelji obrane hrvatskoj juga. Međutim, za oslobađanje cijelog zaposjednutog područja, zahvala ponajviše pripada slavnim brigadama Tigrovima, Paucima koje su predvodile operacije oslobađanja Primorja, deblokade Dubrovnika i kasnije oslobađanja Konavala.

Kao slobodna, demokratska, međunarodno priznata država, krenula je Hrvatska dokazivati se na europskoj i svjetskoj pozornici. I potvrdila se kao ozbiljna, uređena zemlja, okrenuta najnaprednijem dijelu svijet. Velike zahvale pripadaju za to mudroj politici našega prvog predsjednika koja je dovela do učvršćenja demokracije, pobjede u ratu, međunarodnog priznanja, članstva u UN-u, puta u NATO i Europsku uniju. Taj put u srce zapadnih integracija nastavile su kasnije vlade, a poseban iskorak napravila je vlada Andreja Plenkovića uvođenjem Hrvatske u šengenski prostor i područje eura, a očekuje se uskoro i članstvo u OECD-u.

Sve to važno je za stabilnost i sigurnost Hrvatske, osobito s obzirom na nove prijetnje koje javljaju oko nas. To se prvenstveno odnosi na brutalnu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, također i na rat na Bliskom istoku. Nezanemarivo je i naše istočno susjedstvo u kojem Srbija još uvijek gaji velikosrpsku ideju takozvanog Srpskog sveta. Želi između ostalog graditi zračnu luku u Republici Srpskoj u BiH, iznad vodotoka Omble, blizu granice Republike Hrvatske. Još svojataju dubrovačku povijest i naše velikane, a to je uz krivotvorenje povijesti, zapravo posezanje za hrvatskim teritorijem na dubrovačkom području. To im naravno nećemo dopustiti, kao što im nismo ni prije tri desetljeća. Reagiramo oštro na ta svojatanja svaki put kad se pojave, ne prestajući se čuditi da nakon zla kojeg su nam nanijeli takve ideje još uvijek postoje.

Hrvatska je danas stabilna i sigurna, gospodarski snažna zemlja. Imamo modernu vojsku i policiju, s pobjedničkim iskustvom iz Domovinskog rata, a nedavni preleti Rafala simbolično su demonstrirali tu snagu. Naša je županije također oslonac za tu stabilnost i sigurnost na hrvatskom jugu. Po uspješnosti smo među najboljim županijama u zemlji. U našim građanima i općinama osiguravaju se našim sugrađanima kvalitetni uvjeti za življenje, za gospodarske aktivnosti, stoga i nema iseljavanja s našeg područja. Trajno radimo na stvaranju i održavanju takvih uvjeta, a prije svega na realizaciji strateških razvojnih projekata – nastavka gradnje autoceste do Osojnika, nastavka gradnje brze pelješke ceste s obilaznicom Orebića, brze ceste do zračne luke, luka za bolje povezivanje otoka, sustava za zaštitu neretvanske doline od zaslanjena, Centra za gospodarenje otpadom, novih škola, dvorana, obnove OB Dubrovnik, obnove specijalne bolnice Kalos, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu Dubrovnik, centra za agrume, komasacijom Konavoskog polja, projekata navodnjavanja.

Zahvalni smo vladi Andreja Plenkovića što podupire naše projekte i one županijske i one gradova i općina. Što je nakon izgradnje najvažnijeg projekta Pelješkog mosta, osigurala financiranje za sve naše projekte, uključujući najskuplje kao što je autocesta do Osojnika. Zahvalni smo našim gospodarstvenima, djelatnicima u zdravstvu, pravosuđu, policiji, obrazovanju, kulturi i sportu, našoj crkvi i ostalim vjerskim zajednicama, Civilnoj zaštiti, javnim i državnim službama, našim sugrađanima na doprinosu razvoju i kvaliteti života na ovom području što ga čini poželjnim mjestom za život. Zahvalni smo našim sugrađanima što su na nedavnim izborim dali snažnu potporu stabilnosti, sigurnosti i daljnjem napretku ove županije i cijele Hrvatske. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno nastaviti sustavno razvijati ovu županiju, njene gradove i općine. Neka nam cvjeta Dubrovačko-neretvanske županije, najljepša hrvatska regija. Neka nam vječno živi jedina nam domovina Hrvatska“, poručio je župan Nikola Dobroslavić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA