12.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 26 veljače, 2024
NaslovnicaVijestiŽUPANIJSKI HDZ NAKON IZBORA: Ostvarili smo veliku pobjedu, nećemo iznevjeriti povjerenje građana

ŽUPANIJSKI HDZ NAKON IZBORA: Ostvarili smo veliku pobjedu, nećemo iznevjeriti povjerenje građana

Predsjednik županijskog HDZ-a Branko Bačić, župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Mato Franković održali su danas u hotelu Adria konferenciju za medije nakon parlamentarnih izbora održanih protekle nedjelje. Biračima su zahvalili na ukazanom povjerenju te su im poručili da ga neće iznevjeriti. Gradonačelnik Franković kazao je i kako se na današnji dan u gradskoj blagajni nalazi 6.8 milijuna kuna, te kako po formiranju odlazi u Sabor.

Okupljenim novinarima prvi se obratio predsjednik županijske organizacije Branko Bačić, koji je zahvalio svim biračima, onima koji su izašli na izbore te onima koji su svoj glas dali HDZ-u te potom prokomentirao izborne rezultate.

“HDZ je u i u X. izbornoj jedinici i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pobjednička stranka. Na razini države ostvarili smo 66, a na razini izborne jedinice sedam mandata. Posebno bi istaknuo naš rezultat u Dubrovniku. Ostvarili smo najbolji rezultat otkako ja pratim ovu županijsku organizaciju. Imali smo sjajne rezultate 1995., ali rezultat koji smo sad ostvarili najbolji je od osnivanja Dubrovačko-neretvanske županije 1993., to mnogo govori o radu naših dužnosnika, kao i o radu i zalaganju Andreja Plenkovića. Naš rezultat od sedam rezultat, je jednak onome što su u X. izbornoj jedinici ostvarile sve ostale opcije zajedno, što govori o snazi naše organizacije. Pri tome moram naglasiti da se gleda samo Dubrovačko-neretvanska županija, u X. izbornoj jedinici HDZ bi ostvario osam mandata. Pobijedili smo u svih pet gradova te u 14 od 17 općina. U nekoliko naših utvrda ostvarili smo apsolutnu pobjedu” kazao je Bačić te dodao da je HDZ u Dubrovniku ostvario preko 40 posto glasova birača što dovoljno govori o radu gradske organizacije HDZ-a, kao i o radu gradonačelnika Frankovića.

“Velika je to podrška, kao i nagrada za naš rad, a ujedno i velika obaveza koje se ne bojimo. Tijekom kampanje naznačili smo velike projekte bitne za daljini razvoj naše županije. To su izgradnja autoceste do Dubrovnika, brza cesta od Dubrovnika do Zračne luke, završetak Pelješkog mosta, izgradnja brzih cesta od mosta do Broca kao i izgradnja osam pomorskih luka koje su ključne za život naših otočana, izgradnja Dnevne bolnice u Metkoviću, navodnjavanje Neretve. Na ovim projektima ćemo ustrajati i oni imaju apsolutan prioritet kod buduće Vlade RH” zaključio je Bačić.

Biračima je na ukazanom povjernju zahvalio i župan Dobroslavić.

“Građani su prepoznali rad Andreja Plenkovića u proteklom mandatu kroz koji je Hrvatsku vodio kroz nekoliko kriza. Ovaj izborni rezultat je i nagrada za naš odličan rad kao i za ljude na našim listama. Sugrađani su prepoznali dobar rad Dubrovačko-neretvanske županije kao i Grada Dubrovnika. Stojimo iza projekata koje smo zagovarali u našim programima, kao i širem programu Vlade. Program na kojem ćemo kao županija i dalje inzistirati je uvođenje Hitne helikopterske medicinske službe tijekom cijele godine. Poručujem našim sugrađanima da ukazano povjerenju nećemo iznevjeriti ni u narednom razdoblju” zaključio je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Franković također je zahvalio sugrađanima na ukazanom povjerenju, a istaknuo je da je HDZ na području Dubrovnika izgubio na samo dva biračka mjesta i to na jednom s dva glasa razlike, a na drugom s 12 glasova razlike.

“Ovakav rezultat i pobjeda obvezuje. Velika stvar za Grad Dubrovnik jest i da će brzo formirati stabilna Vlada. Danas smo dobili posljednju službenu obavijest resornog ministarstva o relokaciji sredstava za projekt Aglomeracije Dubrovnik za koji imamo sva zelena svijetla. I dalje ćemo biti veliko gradilište. Sama činjenica da će se 900 milijuna kuna u kratkom roku uložiti u infrastrukturu u Dubrovniku velika je stvar” kazao je Franković te istaknuo da je pred nama izazovno financijsko razdoblje.

“Činjenica da će Zdravko Marić, po mom uvjerenju ponovno biti ministar financija ulijeva mi povjerenje. Lokalne jedinice trebaju pomoć Vlade, kako bi svi iduću godinu dočekali financijski stabilni” kazao je Franković te dodao kako nije zamjerio Valentinu Dujmoviću što je izašao s informacijama o Aglomeraciji Dubrovnik tijekom kampanje odnosno prije njega.

“Valentin Dujmović je pomogao da se ovo ostvari i na njemu je dio zasluga.”

Gradonačelnik je u odgovoru na novinarsko pitanje kazao kako će obznaniti imena osoba iz građevinskog lobija koji su mu prijetili kad za to dođe vrijeme, a otkrio je i kako će izgledati njegova daljnja politička karijera.

“Kad se formira Vlada ući ću u Sabor, a dalje ćemo se dogovoriti. O nekakvoj mojoj višoj političkoj funkciji nije bilo govora. Moj interes je biti gradonačelnik Dubrovnika. Kandidirat ću se za još jedan mandat, a nakon toga se neću kandidirati za niti jednu političku funkciju” kazao je.

Gradonačelnik je otkrio da se na današnji dan u gradskoj blagajni nalazi 6,8 milijuna kuna te da su isplaćene sve plaće i obaveze.

“Niti u jednom trenutku nismo ušli u minus. Trošimo samo na nužno i neophodno. Smanjili smo aktivnosti na minimum. Likvidni ćemo biti još neko vrijeme, a onda nam dolazi jesen. Imamo otvoren minus od 60 milijuna kuna koji možemo koristiti. Ali taj minus će nas koštati više nego krediti s dvije godine počeka. Upravo nam tu treba pomoć Vlade. U Dubrovniku se događa isti scenarij kao i u Splitu. Očekujemo usmjerenu pomoć prema turizmu. Nama treba dati vjetar u leđa za privremena zaduživanja za obrtna sredstva da ostanemo likvidni do proljeća 2021. Imamo spremnih pet projekata i očekujemo pomoć Vlade u njihovom ispunjenju” zaključio je Franković.

Financijsko stanje županije komentirao je i župan Dobroslavić te je otkrio da ni županija nije u minusu.

“Napravili smo rebalans Proračuna koji se za sad ostvaruje u skladu s predviđanjima. Prihodi su smanjeni, ali su smanjenji i rashodi. Ako ne bude većih iznenađenja, u ovakvom Proračunu ćemo ostati do kraja godine. Nismo u minusu, dijelom je to zahvaljujući i našem dobrom pristupu Proračunu u proteklim godinama” kazao je.

Branko Bančić osvrnuo se na proces formiranja Vlade, unutarstranačke izbore u HDZ-u, kao i teritorijalni preustroj Hrvatske.

“Jučer smo razgovarali s predstavnicima nacionalnih manjina koji potporu Vladi nisu uvjetovali mjestima u izvršnoj vlasti. Osobno nemam problema s činjenicom da potpredsjednik Vlade dolazi iz reda nacionalnih manjina. O konstelaciji Vlade i manjem broju ministarstava možemo govoriti tek kad bude poznata arhitektura buduće Vlade. Zdravko Marić je sjajan ministar i za očekivati je da ostane u kabinetu. Nećemo ulaziti u kolaciji s IDS-om, ali oni su i prije podupirali naše projekte pa čak i proračun. Oporba i vlast se definiraju prilikom potvrđivanja Vlade, a IDS je danas otvoreno rekao da su oni oporba. Vladu će formirati kvorum od 76 ruku. Hoće li nam se još tko pridružiti nakon formiranje Vlade ovisi o njima, a ne o nama. Mi razgovaramo sa stranaka, a ne pojedincima. Ja sam izabrani zastupnika, o tome hoću li i koju ću funkciju obavljati, o tome moramo razgovarati s predsjednikom stranke” kazao je Bačić te se potom osvrnuo na unutarstranačke u izborima.

“Izbori za Sabor su završeni, moramo konstituirati Sabor te pripremiti Proračun. Pratit ćemo situaciju kako gospodarsku tako i zdravstvenu, pogotovo na jesen u smislu drugog vala koronavirusa koji se najavljuje. Sjednice se održavaju u zatvorenim prostorima. Pred nama su i lokalni izbori. Statutom je propisano da se u roku od šest mjeseci od lokalnih izbora moraju provesti unutarstranački. Ocijenit ćemo je li oportuno u roku od godine dana na lokalnoj razini provesti unutarstranačke izbore” kazao je Bačić.

Po pitanju teritorijalnog preustroja Hrvatske Bačić je kazao da smatra, a što je sukladno Venecijanskoj konvenciji da se u izbornoj godini ne bi značajno trebao mijenjati teritorijalni preustroj.

“Naznačili smo mogućnost smanjena broj dužnosnika i njihovog objedinjena, a razmišlja se i o kategorizaciji lokalnih jedinica na način kako su kategorizirani i gradovi. Radi se o projektu za cijeli mandat, protiv sam ad-hoc izmjena. Po prosječnoj veličini jedinice lokalne samouprave po broju stanovnika Hrvatska je na šestom mjestu u Europi. Nije točno da druge države nisu podijeljena na slične načine kao Hrvatska. Zalažem se za smanjenje troškova birokracije. Broj kvadratnih kilometara koji neka jedinica zauzima nije bitan. Konavle ne bi izgledala kako izgledaju danas da su pod Gradom Dubrovnikom. Neka se napravi referendum u jedinicama lokalne samouprave pa nek se čuje mišljenje stanovnika” zaključio je Bačić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA