34.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiŠto su pitali županijski vijećnici?

Što su pitali županijski vijećnici?

“Prevencija je nužna, molim sve građane da se pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. Molim građane da sve informacije preuzimaju sa službenih stranica, kako bi se izbjegle dezinformacije”, kazao je na početku Županijske skupštine zamjenik župana Joško Cebalo, koji predsjeda Kriznim stožerom.

Na početku sjednice Županijske skupštine župan Nikola Dobroslavić i zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Joško Cebalo podnijeli su izvještaj o stanju u županiji po pitanju sprječavanja širenja koronavirusa.

Naš nacionalni stožer i županijski su do sada odlično odradili svoj posao. To možemo reći i za naše ustanove koje su u to maksimalno uključene poput Zavoda za javno zdravstvo, Opće bolnice, Policije, Zračne luke Dubrovnik itd. u našoj županiji imamo još uvijek stabilnu situaciju budući da se radi o zarazi koja se može širiti, a očekujemo da će se u dogledno vrijeme i smanjivati. Kontroliramo situaciju, poduzeli smo sve preporučene mjere, među njima i uspostavu karantene. Srećom nemamo zaraženih građana na našem području, a određeni je broj u izolaciji”, rekao je župan Dobroslavić dodavši kako smo počeli i poduzimati inicijativu kako bi se sanirala šteta po gospodarstvo.

Cebalo je, među ostalim, istaknuo kako uskoro stiže oprema za karantenski smještaj, ali i za domove zdravlja. Podnio je izvještaj o dosad poduzetim mjerama i zahvalio svima koji sudjeluju u radu. “Nema razloga za paniku, ali ima razloga za odgovorno ponašanje”, zaključio je Cebalo.

Mandantni odbor izvijestio je vijećnike o promjeni vijećničkih mandata. Umjesto Jelene Crnčević, prisegnula je Marija Mrgudić (DDS). Umjesto Nina Šešelja, vijećničku prisegu položio je Zvonko Koštro (MOST).

Na sjednici su od ukupno 41 prisutna 32 vijećnika. Predložene su dvije dodatne točke za dnevni red, a to su Izmjene i dopune prostornog plana Županije, kao i točka o izmjenama najma prostora domova zdravlja.

Maro Kristić (MOST) predložio je da se skine točka izmjene Statuta ljekarni Dubrovnik, kojom se na mjestu ravnatelja Ljekarna omogućava da ravnatelj bude netko tko nije farmaceutske tvrtke, jer bi to ugrozilo djelovanje ove za Dubrovnik važne ustanove.

Marko Giljača (KLGB Sđ je Grad) zatražio je skidanje točke 28. o davanju koncesije na pomorsko dobro za kupalište ispred Vile Šeherezade jer pomorsko dobro nije upisano na ovom području stoga je to nezakonito. Više saznajte ovdje.

Vijećnici nisu potrebnom većinom podržali Kristićev prijedlog, kao ni prijedlog Marka Giljače.

Većinom glasova podržana je izmjena dnevnog reda i uvršetnje dvaju dodatnih točaka.

VIJEČNIĆKA PITANJA

Teo Andrić – Centar za gospodarenje otpadom

“Potpisan je ugovor za CGO, sredstva smo dobili od EU fondova 287 milijuna kuna, cijeli uži projekt vrijedi 400 milijuna kuna, a širi projekt čak 500 milijuna kuna. Ponovili su se neki prigovori, kao što je bojazan negativnog utjecaja na okoliš. Razumijemo tui zabrinutost i sami smo opreznui. Imamo dugo vremena studiju utjecaja na okoliš koja je bila dostupna svima i prošla je proceduru. Nismo dobili prigovore, osim nekih strahova, koji se iskazuju. Studija o utjecaju na okoliš je bila na provjeri JASPERS-a i potvrđeno je da je projekt u skladu s propisima EU. Ovo je jedini način kako ćemo zatvoriti naših 8 odlagališta, koja nemaju nikakvu zaštitu. Neka se oni koji brinu o ugrozama okoliša promisle što znači Grabovica, Lovornik, Neum…Imamo sustav gospodarenja otpadom koji želimo uvesti u Županiju, koji ne isključuje, nego pretpostavlja odvajanje i recikliranje”, istaknuo je u odgovoru župan Nikola Dobroslavić.

Maro Kristić (MOST) podsjetio je kako je logično da pitanja na ovoj sjednici postavljaju pitanja oni koji na prethodnim sjednicama nisu postavljali pitanja. Na to mu je odgovorila Vilma Kosović (DDS) predsjednica Skupštine, koja je kazala da su oporbeni vijećnici svoja pitanja mogli postavljati u pisanom obliku, što oni nisu iskoristili i kako nikakvih dugova više nema.

Pero Jerković (MOST) kazao je kako to nije istina i da ona krivo tumači, a iznerviralo ga je što se predsjednica na njegovu opasku “ironično smije”.

“Niste dali pravo vijećnicima da postavljaju pitanja, a danas me predsjednik kluba HDZ-a da opet odgodimo pitanja. Nemojte to raditi, to je ukidanje demokracije. Kako su to vaša promidžbena pitanja županu, tako i mi vijećnici oporbe prenosimo pitanja građana, a vi pitanja županu možete postavljati na odboru HDZ-a”, kazao je Jerković.

“Zvao sam vijećnika Penića i vijećnika Jerkovića da odgodimo pitanja i to zato što imamo, nemojmo se lagat, ratnu situaciju u Županiji. Predložio sam i zbog toga što nas je ovdje puno pa da ne bi zarazili jedni druge, ali i zato što ispadamo smiješni u ovoj situaciji se svađati oko toga tko ima pravo na pitanja”, kazao je Teo Andrić.

Stipo Gabrić Jambo postavio je pitanje u svezi zdravstva u Metkoviću. Ispričao je kako je mlada liječnica obiteljske medicine u Metkoviću dala otkaz, nakon što je u epidemiji gripe pacijent “sčepao” za vrat, a nije imala nikakvu zaštitu. “Svako malo imamo problem u Domu zdravlja Metković, mislim da je to ozbiljan problem, s obzirom da smo tranzitno područje na kojem se liječe i mnogi preko granice. Mislim da imamo problem s ravnateljem Doma zdravlja.

Župan je kazao kako će se potruditi da mlada liječnica ostane u našoj Županiji, a o odgovornosti ravnatelja Doma zdravlja kazao je kako će se poduzeti mjere, ako se pokaže da je on odgovoran za ovo što se događa u Metkoviću.

Marko Giljača (KLGB Srđje naš) pitao je župana o CGO i ilegalnim odlagalištima u Župi.

“Naše je opredjeljenje da treba rješavati ilegalna odlagališta, kao i opasna legalna odlagališta. Mislim da građani to trebaju prijavljivati jer je to neprihvatljivo, kazao je župan odgovorivši na pitanja Marka Giljače.

“Ja sam Vas pozvao na inicijativu, na djelovanje protiv ilegalnih odlagališta. Što se tiče CGO mislim da su studije radili stranci, koji su namjestili brojke kako bi zadovoljili JASPERS i da smo stoga dobili novce, a da te brojke nisu realne”, replicirao je županu Marko Giljača.

Kristina Čurčija (SDP) pitala je, među ostalim, što je s iznosom od 860 000 kuna koje je Dom za starije i nemoćne Dubrovnik platio zbog izgubljenog sudskog spora, kao i o smanjenju, odnosno davanju gratis zakupa prostora liječnicima opće medicine, koji trenutno rade 300 posto?

Župan je odgovorio kako iznos od 860 000 kuna nije točan, no nije iznio o kojem je iznosu riječ, dodavši da je riječ o poštivanju sudske presude. Za najam prostora liječnicima, župan je kazao kako je to dio dnevnog reda sjednice.

Vijećnik Tino Žuvela (HDZ) pitao je kolika je vrijednost projekta energetske obnove Doma za starije u Vela Luci? Župan je odgovorio kako je riječ o 4 milijuna kuna te je nabrojio ostale projekte energetske obnove javnih zgrada.

Pero Jerković (MOST) pitao je župana hoće li mlada vijećnica iz Metkovića ostati u Metkoviću i je li se razmišljao da se dvije ordinacije u Metkoviću daju u koncesiju liječnicima?

Župan je odgovorio kako liječnica obiteljske medicine može naći sebi odgovarajući posao u Županiji, a ne zna hoće li to biti Dom zdravlja Metković. Najvažnije je da svatko može do liječnika, što smo osigurali, a stalno popunjavanje tih mjesta, trudimo se osigurati. Ravnatelj je u pregovoru s nekim liječnicima, o datumu ne mogu, ali svi građani moraju imati pristup liječniku.

Jerković je odgovorio kako je ta liječnica iz Metkovića te je zbog pritiska 4 000 pacijenata, dala otkaz, jer ravnatelj Doma zdravlja nije mogao pronaći zamjenu za drugu liječnicu, koja je bila na bolovanju. “Sad imamo zamjenu za nju, koliko dugo?”, pitao je Jerković.

Lučka uprava u Korčuli pokrenula je projekt komunalnih vezova u Korčuli. Sve je spremno za realizaciju i time će Korčula dobiti 100 komunalnih vezova za građane. odgovorio je župan na pitanje vijećnika

Fani Favro Bukvić (SDP) pitala je župana hoće li se i na što sredstva od ootkazanih manifestacija preusmjeriti? Župan je odgovorio kako se nada da su manifestacije tek odgođene, a ako se ne održe da će sredstva biti utrošena drugdje.

“Država je Županijama povjerila 200 poslova državne uprave. To je bilo jako zahtjevno. Dosad nismo imali problema, ni sa zaposlenicima ni sa poslovima. Bolje je da sve institucije koje mogu djeluju što bliže građanima. To se pokazalo i u Europi i svugdje drugdje. Uvjeren sam da je ovaj potez vlade dobar”, odgovorio je župan na vijećničko pitanje.

Ivica Dajak (MOST) pitao je što se događas dokumentacijom i projektom trajektne luke Perna? Predložio da se napravi neki krizni punkt za gospodarstvenike u svezi informiranja poduzetnika o mjerama vezanim za koronavirus.

Župan je odgovorio kako će o Luci Perna dati informacije kad bude gotova dokumentacija. Vlada će donijeti odgovarajuće mjere za naše gospodarstvenike.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA