26.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaUz čašicu eliksira s Marijom GrgurevićZnate li kakav tip tjelovježbe vama zapravo treba?

Znate li kakav tip tjelovježbe vama zapravo treba?

U našem društvu svi uglavnom vježbaju ono što je u tom momentu „trendi“. Ako se vodimo mišlju da je bolje išta nego ništa, svakako, ali moglo bi to i puno mudrije kad bismo malo bolje poznavali svoje tijelo i kako mu dati najbolje za njega.

Neke stvari koje bismo trebali znati o sebi pri izboru vježbe:

Fizički tip tijela (ektomorf, endomorf, mezomorf), te dosha ili energetski tip tijela

Ovo je dosta široka tema, više za dugačko poglavlje neke knjige, i vrijedi je istražiti za sebe. No generalno, ako ste endomorf, to jest tip tijela koji je krupniji, lakše dobijete salo, ali lakše i gradite mišiće. Često uz tu građu ide i kapha dosha, ayurvedski tip tijela koje je sporije, hladnije i više flegmatično.

Ako vam to zvoni, krenite na kickbox, zumbu ili afrički ples – balansirajte svoju vlažno-zemljanu doshu vatrom te održavajte tonus mišića koji vam je zadan, osjećat ćete se tako najbolje (ali ako ste preko 40 neka to bude što ranije u danu).

Ako ste pak mezomorf, to jest prirodno mišićavi i ne skupljate lako salo, a često uz meozomorfa ide i pitta dosha, to jest eksplozivnija snaga i temperament, bavite se najradije vježbama koje su nježnije i koje će vam dati dovoljno da održavate snagu, ali će fokus biti na umirivanju, te vatre. Tu su na primjer idealne vježbe joga, ples ili thai chi.

Ako ste pak ektomorf, tanani, sitnijih kostiju i sa nižim tonusom mišića, a uz to vjerojatno i vatta dosha tj. više zračni tip, dajte se tri puta tjedno u teretanu na kraće ali intenzivnije treninge s utezima, ili probajte „Strong Nation“ HIIT za nešto dinamičnije. Uzemljit ćete se i dati tijelu uvjete da pojača tonus mišića za više snage, prisutnosti i energije.

Ovo su naravno potpune generalizacije, svako tijelo je negdje na spektrumu između svih tih tipova, ali dobit ćete ideju što tražiti dalje i odakle početi…

Vezivna tkiva ili fascije

Te opne oko struktura u našem tijelu, tj. omotnice naših mišića, organa, žila itd., nekima od nas prirodno su više krute, nekima više elastične, ovisno o genetski uvjetovanom omjeru elastina i kolagena u njima.

Ako ste uvijek prirodno mogli napraviti špagu, sjesti u lotus, dodirnuti prstima stopala u pretklonu, prirodno ste elastični. Mada će vam joga biti užitak jer će vam sve poze biti lagano dostupne i duboke, za vas je najvažnije da održavate čvrste i snažne mišiće koji će vam stabilizirati zglobove, dižite utege i radite vježbe s otporom (joga ljuljačke, TRX, pilates reformeri, etc.). Eksplozivne vježbe kao kickbox i trčanje možda nisu idealne za vaše tanane tetive i ligamente.

Ako ste pak „žilavi“ i jako kruti, molim vas nemojte reći da joga nije za vas jer niste fleksibilni! Joga je upravo za vas, da vam pomogne održati mobilnost i fluidnost fascija, inače ćete prebrzo osjetiti tegobe starenja, bolove i povrede usljed ograničene pokretljivosti. Sve vježbe koje će vam tijelo dobro zagrijati i istegnuti na kraju su dobre za vas.

Dob i spol

U teen i dvadesetim godinama najbitnije je razviti fizičku inteligenciju tijela, izbjeći povrede i stvoriti naviku vježbanja, pa su tad sportovi s dobrim trenerom idealni.

U tridesetim se možemo poigrati sa svojim granicama, trčati maratone, usavršavati lude asane i osvajati vrhove. 

No već od ranih četrdesetih trebalo bi obratiti pažnju da ne pumpamo velike količine kortizola vježbom jer nam se hormoni mijenjaju i možemo onom istom vježbom kao u tridesetima stvoriti kontra efekt debljanja, umora i iritabilnosti. Smanjivanje stresa i održavanje životnosti, snage i fleksibilnosti su nam cilj.

Joga, pilates, ples i vježbe s otporom, što raznolikije to bolje. Idealno je u prvom dijelu dana odraditi jače treninge upravo zbog tog podizanja kortizola, on je ujutro prirodno povišen i tad imamo više energije za dobar trening.

U pedesetim i nadalje tijelo gubi elastičnost i hormone koji su nam davali snagu, tako da je tad uputno održavati tonus mišića i elastičnost vezivnih tkiva da bismo u duboku starost ušli sa što više funkcionalne mobilnosti.

Joga ljuljačke i druge vježbe mobilnosti srednjeg intenziteta koje rade s otporom i vlastitom težinom su idealne.

Životni stil

Ovisno od tome je li vam dan kaotičan, u stalnom trku i „hendlanju“ pet stvari odjednom, ili sjedite osam sati pod mentalnim pritiskom za nekim uredskim stolom trebat će vam sasvim drugačiji stil vježbe.

U prvom slučaju radije odaberite na kraju dana opuštanje i umirivanje nervnog sustava kroz neku umirujuću jogu, a ujutro napravite vremena za neki jači trening prije nego krenete u dan.

Ako ste pak uredski tip, pođite na kicbox ili Zumbu na kraju radnog dana da se pokrenete i izbacite stres iz sebe.

Ovo su neki od faktora koje bismo trebali uzeti u obzir kad odlučujemo što i kako fizički trenirati ove jeseni. Ideja je da uzmete u obzir sve faktore i nađete najprikladnije za sebe.

U Elixiru ovaj tjedan imamo otvorena vrata i besplatne satove, rado ćemo vas uputiti i savjetovati.

Probajte nešto novo i drugačije, u skladu s ovim principima i uvjerite se sami.

Marija Grgurević je vlasnica holističkog fitness studija Elixir Vitae u Župi. Prije par godina ostavila je posao u event managementu i krenula je u podvig stvaranja jednog eksperimentalnog prostora za istraživanje nove paradigme života koji izlazi iz vlastitog kreativnog stvaranja i duhovnog rasta.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA