30.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZnate li čemu je služio bazen pokraj stare crkve sv. Ane na...

Znate li čemu je služio bazen pokraj stare crkve sv. Ane na Brgatu?

Apropo epidemije koronavirusa koja je zahvatila i Dubrovnik na Facebook stranici Heritage_zupadubrovacka objavljen je tekst o mjerama koje je Dubrovačka Republika poduzimala kako bi spriječila širenje zaraze na svom području. Naime na Gornjem Brgatu, kraj stare crkve sv. Ane, nalaze se jedini sačuvani ostaci higijensko-sanitarnog kompleksa koji je služio za dezinfekcija nogu stoke koja je iz zaleđa dovođena na teritorij Republike.

Na sjevernom kraju mjesta Gornji Brgat u zapadnom dijelu općine Župa Dubrovačka, neposredno uz glavni karavanski put i crkvu sv. Ane (stare), u vrijeme Republike postojala je carinarnica u sklopu koje i veći ograđeni higijensko–sanitarni kompleks kojeg je karavanski put, prolazeći njegovom sredinom, dijelio u dva dijela.

Od svih navedenih objekata, danas je vidljiv samo bazen za raskuživanje stoke, sagrađen neposredno pred zapadnim pročeljem crkve sv. Ane koja se pod drugim titularom (sv. Petka) spominje još u 14. st. Ostatak sanitarnog objekta zvanog „Lokve“ je ukopani, obzidani ovalni objekt građen lomljenim kamenom vezanim vapnenim mortom, najvećeg promjera 510 cm, dubine 130 cm.

Objekt se opskrbljivao vodom iz obližnjeg izvora u koju se dodavao materijal za raskuživanje. Prolaskom kroz cca 30 cm visoku vapnenu otopinu vršena je dezinfekcija nogu stoke koja je iz zaleđa dovođena na teritorij Dubrovačke Republike, te se time osiguravala zaštita od širenja zaraznih bolesti.

Prolaz stoke omogućavalo je prilazno stepenište sa sjeverne i južne strane bazena. Na arhivskim katastarskim kartama još su vidljivi odvojci puta kojim se sa glavnog puta prilazilo bazenu, te su tlocrtno naznačeni ostali objekti kao sastavni dio kompleksa, zatrpani nasipom prilikom gradnje današnje ceste.

Ostaci higijensko-sanitarnog kompleksa na Gornjem Brgatu, danas su jedini sačuvani primjer takve vrste objekata na čitavom području nekadašnje Dubrovačke Republike.

Izvor, slika: Facebook Heritage_zupadubrovacka

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA