32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZNAČAJAN PAD U Hrvatskoj danas 25 novooboljelih

ZNAČAJAN PAD U Hrvatskoj danas 25 novooboljelih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom na području Hrvatske, objavljeno je na netom održanoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. U Puli su umrle dvije ženske osobe. Najavljena je i nova mjera. Od danas do 4. kolovoza na vjenčanjima u Vikovarsko-srijemskoj županiji mogu biti prisutni samo članovi uže obitelji.

„Broj aktivnih slučajeva je 1150, za 57 manje nego jučer. Prosječna dob zaraženih je 47.14 godina. U zadnja 24 sata testirano je 1028 osoba. 147 osoba se nalazi na bolničkom liječenju,a devet osoba je na respiratoru” kazao je ministar Beroš.

„Od danas do 4. kolovoza svadbene svečanosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji se mogu održavati samo u krugu obitelji” kazao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

„Na zahtjev Vukovarsko-srijemske županije, specificirano je da na vjenčanjima budu prisutni samo članovi najuže obitelji, roditelji, braća, sestre, kumovi. Nacionalni stožer, a to smo i komunicirali, razmišlja što s velikim okupljenima, za sad nismo donijeli takvu odluku, a vrlo ozbiljno o tome razmišljamo. Za sada na svadbama može biti 300 do 500 ljudi, a za sva okupljanja preko 100 osoba mora se voditi popis i to se mora prijaviti Civilnoj zaštiti što uključuje i mjere provjere” kazao je Capak te pojasnio da su strože mjere rezultirate manjim brojem zaraženih.

„Preporuka Europske komisije je da se za strože mjere pri ulasku u države stavi 16 zaraženih na 100 tisuća stanovnika kroz 14 dana. Nama najteže pada odluka Slovenije, koja je uzela broj od deset zaraženih na 100 tisuća stanovnika. ”

Kad je pak u pitanju glazbena industrija i održavanje koncerata Krunoslav Capak je potvrdio da je održan sastanak s ministricom kulture i predstavljenim glazbene industrije.

„Došlo smo do zaključka da trebamo preporuke promijeniti na načina da im omogućimo da prijava ide elektronskim putem prilikom kupnje karte te da se poveća broj sudionika uz obavezno označavanje sjedećih mjesta uz pridržavanja socijalne distance. Nacrt je već izrađen, nadamo se da ćemo odluku objaviti sutra” pojasnio je Capak.

Ministar Beroš pojasnio je kad će građanima biti dostupni jeftiniji testovi.

„Odluka mora biti objavljena u Narodnim novinama, a upravna vijeća ustanova moraju tu odluku prihvatiti. Procedura se mora poštivati.”

„Sastali smo se s vodstvima županijskih stožera i prodiskutirali smo noćne klubove. Razmatramo i da se mjere po kojima sad funkcioniraju noćni klubovi pooštre. Nismo još diskutirali o hodočašćima za Veliku gospu. Poznato je da se su to velika okupljanja, ali ona su uvijek na otvorenom. Dobili smo upit vezan za organizaciju Dana pobjede. Po kvadraturi prostora i pridržavanja mjera, dajemo preporuke od događaja do događaja. Ako se to od nas zatraži napravit ćemo i konkretne preporuke za hodočašća za Veliku gospu” kazao je Capak te dodao samo smo daleko od švedskog modela suzbijanja pandemije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA