13.8 C
Dubrovnik
Subota, 26 studenoga, 2022
NaslovnicaKulturaŽITNICA RUPE Otvorena izložba fotografija ”Slavimo arheološku baštinu Irske“

ŽITNICA RUPE Otvorena izložba fotografija ”Slavimo arheološku baštinu Irske“

Izložba fotografija „Slavimo arheološku baštinu Irske“ otvorena je u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ u petak, 30. rujna 2022. u organizaciji Dubrovačkih muzeja, Veleposlanstva Irske, Nacionalne službe za spomenike Irske i Arheološkog muzeja u Zagrebu.  Autori izložbe su glavni arheolog Michael MacDonagh i fotograf John Lalor iz Nacionalne službe za spomenike Irske, a koordinator je viši kustos Dubrovačkih muzeja dr.sc. Domagoj Perkić.

Kustos izložbe Porin Šćukanec Rezniček, stručni suradnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, istaknuo je kako su na izložbi prikazane fotografije tridesetak najznačajnijih arheoloških spomenika, krajolika i povijesnih građevina Irske iz 12.000 godina naseljenosti otoka, poput eremitorija Skellig Michaela iz 7. stoljeća, s kapelicom i redovničkim kućama u obliku košnica, koji se dramatično izdiže iz Atlantika.

I Irska i Hrvatska s pravom su ponosne na svoju nacionalnu baštinu. Drago mi je što je bilo moguće dovesti ovu izložbu, koja ističe neke izvanredne primjere bogate arheološke baštine Irske, u Dubrovnik, grad koji ima posebno mjesto u srcu mnogih Iraca. Nadam se da će ovaj kratak pogled na irsku baštinu potaknuti ljude da je dalje istražuju i možda posjete Irsku kako bi je sami vidjeli. – kazao je veleposlanik Irske NJ.E. Ruaidhri Dowling.

Na otvorenju je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl naglasila važnost očuvanja, zaštite i prezentacije bogate kulture baštine i povijesti Dubrovnika i Irske. Tijekom ove godine kada se obilježava 150. godina Dubrovačkih muzeja, dodala je, ostvarene su i brojne međuinstitucionalne – muzejske i međunarodne suradnje. Zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić otvorila je izložbu te je u svom obraćanju istaknula:

 – Sva  materijalna baština, jednako kao i ona nematerijalna, zajedničko je bogatstvo čovječanstva, ona je i poveznica naše zajedničke europske povijesti. I mi u Dubrovniku, kao i naši prijatelji u Irskoj, shvaćamo i potičemo čuvanje baštine i skrb o njoj, ali i ističemo potrebu predstavljanja baštinskog nasljeđa javnosti kako bismo spoznali i širili dalje međusobne vrijednosti.

Za sve posjetitelje izložba ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 31. listopada 2022.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA