25.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaŽenski kvartet predstavio treću slikovnicu o Vlahu Bukovcu - Goodbye Amerika!

Ženski kvartet predstavio treću slikovnicu o Vlahu Bukovcu – Goodbye Amerika!

Treća slikovnica o životu Vlaha Bukovca “Odrastanje 2, Goodbye Amerika” promovirana je u njegovoj rodnoj kući u Cavtatu i dočekana je kao blagdanski zagrljaj na kraju obljetničke godine koja se obilježavala u Muzejima i galerijama Konavala. Protekla godina je označila 100 godina od smrti slikarskog velikana s čijim su se životom i radom tijekom cijele godine bavili vrijedni kulturni djelatnici Konavala.

Iznimno bogatu izdavačku djelatnost koja je obilježila 2022. u Muzejima i galerijama Konavala tako je “okrunila” slikovnica s idejom da se rad Vlaha Bukovca približi djeci od najranije njihove dobi, a o važnosti tog segmenta rada govorila je ravnateljica Antonia Rusković Radonić koja je i pokrenula ideju o ispisivanju šest nastavaka slikovnice koja će prikazati život i rad tog nestašnog cavtatskog dječaka koji je svojim slikarstvom pokorio Europu. Na slikovnici su svoju suradnju nastavile i ilustratorica Noja Mojaš i autorica teksta Lidija Crnčević.

O njihovom radu i slikovnici nadahnuto je govorila Jelena Obradović Mojaš koja prati Vlahov rast od prvog ukoričenja.

Jelena ispisuje sljedeće retke o ovom izdavačkom pothvatu Galerija i muzeja Konavala:

Nova slikovnica iz biografskog ciklusa o Vlahu Bukovcu, nastala također na predlošku autobiografskog djela Moj život, prati znamenitog umjetnika do njegove 22. godine. Zapravo u ovoj slikovnici s podnaslovom Goodbye Amerika pratimo 18 godišnjeg Vlaha u dalekom Peruu, slijedimo njegov put u Kaliforniju i San Francisco, svjedočimo njegovu susretu s Isakom Lustigom i oproštaju od Amerike i povratku u Europu. Ali i povratku u ovaj dom u koji je ovoga puta kročio kao 22 godišnjak. Upravo ta dionica biografske niti uprizorena je i oslikana u ovom nastavku oslikanog ciklusa o životu i djelu Vlaha Bukovca. Ili, mogli bismo reći Biagia Fagionija s obzirom da je on svoje ime i prezime kroatizirao 1877., na nagovor Orsata Meda Pucića.

       Lidija Crnčević vješto ispisuje povijesnu kronologiju i buran vremenopis Vlaha Bukovca, prateći ga u svim važnim postajama njegova osebujnog života i naznakama biografskih biljega koji su, kasniji će život to pokazati, pridonijeli njegovu slikarskom geniju, slavi i ugledu.  Odabirom biografskih prizora, Lidija rekonstruira i nudi relevantne slike onodobnog svijeta, kulture življenja i običaja. Prati Vlahove životne cikluse i rastvara polako buduće ili već sada vidljive postamente njegova kozmopolitskog duha.

  U vizualizaciji suptilnih i dramatičnih godina Bukovčeva odrastanja, grafička dizajnerica Nora Mojaš koristila se foto kolažom unoseći i upisujući u slikovnicu simbole, artefakte, odraze i mirise podneblja, znakove vremena onog davnog, ali i ovog našeg. U tim je ilustracijama dovoljno dokumentarističkog otiska, a opet, ne nedostaje ni iznimna imaginarnost i zaigranost kojom biografske slike približava čitateljskoj publici.

    Ovaj izdavački pothvat Muzeja i galerija Konavala posvjedočio je kako je slikovnica pravi i istinski, za najmlađe čitateljstvo ujedno i prvi medij, kojim se šire dječja spoznajna obzorja. Svojim sadržajem slikovnica predstavlja potreban i znakovit pedagoški iskorak u edukaciji o vlastitoj povijesti, a Vlaho Bukovac tek će Lidiju Crnčević i Noru Mojaš odvesti u izdvojene galaksije svoje vrsnosti, umjetnosti i mašte.

    I ovaj nastavak slikovnice svojim prinosom kulturnoj povijesti i biografici, otkriva događaje i javnosti manje poznate anegdote, prijateljstva i osobe iz Vlahove obitelji s mrežom društvenih veza koje je Bukovac oblikovao u životu. Ili bolje reći, koje će oblikovati – jer širok je raster prostora, podneblja i kulturnih krajolika koje će tek rastvarati i razlistavati iduće stranice ove, po mnogočemu vrijedne edicije. 

   Knjižica o odrastanju Vlaha Bukovca, objavljena u nakladi Kuće Bukovac Muzeja i galerija Konavala, s uredničkim potpisom Antonije Rusković Radonić, edukativnim i historiografski utemeljenim pristupom, afirmira spoznaju o ishodišnom prostoru i odrastanju umjetnika i začetnika hrvatske moderne. Istodobno, svojim sadržajem p(r)omiče misao o slojevitom i bogatom nasljeđu vlastitog podneblja i međunarodne povijesne kulturne scene.

Slikovnica Goodbye Amerika nudi još jednu i novu životnu epizodu Vlaha Bukovca, slikara koji je svojom umjetnošću slutio, žudio i otvarao nove plovidbe prizivajući nas svojim platnima s kojima nas je zadužio i, eto, čini se, učinio s razlogom svojim suputnicama. U avanturi koja će nas prizivati i radovati novim najavljenim slikovnicama u kojima je sabrana i oslikana životna kronologija Vlaha Bukvca i kojoj je ishodište, i njegovo i naše – ljepota. Njegova rodna kuća i Cavtat. Odakle je sve počelo i gdje se ova lijepa priča nastavlja i danas.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA