24.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaŽENE U PROŠLOSTI: Predavanja povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji studija Povijest...

ŽENE U PROŠLOSTI: Predavanja povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji studija Povijest Jadrana i Mediterana

Studij Povijest Jadrana i Mediterana povodom Međunarodnog dana žena organizira niz predavanja “Žene u prošlosti” koja će se održati u srijedu, 8. ožujka s početkom u 11:00 sati.  Predavanja će održati:

  • naslovna doc. dr. sc. Minela Fulurija Vučić,

„Odlazak djevojaka na odgoj u ženske samostane tijekom 18. stoljeća”

Odlazak djevojaka na odgoj u ženske samostane tijekom 18. stoljeća ukazat će na praksu primanja djevojaka na odgoj tijekom 18. stoljeća u dubrovačke samostane. Iako je zabilježeno malo takvih slučajeva njihovom analizom dat će se osvrt na početke brige o ženskom školovanju i odgoju na ovom području.

  • dr. sc. Monika Grdiša-Asić,

Prve žene s doktoratima na talijanskim sveučilištima od 17. do 19. stoljeća”

Iako je prvo sveučilište osnovano još krajem 11. stoljeća visoko obrazovanje stotinama je godina nakon toga bila privilegija muškaraca. Predavanje “Prve žene s doktoratima na talijanskim sveučilištima od 17. do 19. stoljeća” govori o ženama koje su uspjele steći doktorat mijenjajući tadašnje društveno prihvatljive obrasce uz podršku obitelji i znanstvene zajednice.

  • dr. sc. Daria Vučijević,

 „Ženska preparandija u Dubrovniku: učenice, djevojke, žene  (1876.-1920.)

U sustavu obrazovanja djevojaka odgojni je aspekt bio snažno izražen. Osim pravila koje je nametala Crkva, država je imala razvijen sustav reguliranja dopuštenog i nedopuštenog ponašanja učenica u javnom životu. Obrazovno-odgojni sustav bio je organiziran na način da se nadzor ponašanja učenica, nastojao uspostaviti nametanjem niza dužnosti. Taj način trebao je osigurati poslušnost učenica koje su bespogovorno ispunjavale sve obaveze u skladu s očekivanim i poželjnim ženskim identitetom. Ponašanje učenica promatralo se i izvan okvira škole, gdje su se morale ponašati pristojno, ćudoredno i skladno. Kako su učenice odrastale, kakvo je bilo njihovo djevojaštvo i koliko im je školovanje pomoglo “izaći iz sjene” i postati “vidljivije” tema su izlaganja “Ženska preparandija u Dubrovniku: učenice, djevojke, žene (1876.-1920.)”.

  • naslovna doc. dr. sc. Jelena Obradović-Mojaš,

„Skroviti život Marije Natali Zamagna (1807.-1891.)“

Izlaganje o “Skrovitom životu Marije Natali Zamagna (1807.-1891.)” propituje životni prostor žene u 19. st. unutar obiteljskih i društvenih odnosa u kontekstu povijesti žene, njena mentaliteta, strategije braka i majčinstva. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA