32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiZELENA AKCIJA: Vlada je usvojila Plan gospodarenja otpadom, koji pogoduje onima koji...

ZELENA AKCIJA: Vlada je usvojila Plan gospodarenja otpadom, koji pogoduje onima koji godinama ne rade ništa

Novi petogodišnji Plan gospodarenja otpadom, kojeg je Vlada RH jučer usvojila, neće potaknuti potrebne pomake u smanjenju nastanka otpada i povećanju ponovne uporabe, već nastaviti poticati gradnju štetnih regionalnih centra i spaljivanje otpada, poručuju iz Zelene akcije.

-Zbog takvog je pristupa Hrvatska među najgorim zemljama u gospodarenju otpadom u EU. Umjesto da nauči na greškama, očigledno pod utjecajem spalioničarskih lobija, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uporno nastavlja po starom i daje vjetar u leđa zagađivačkoj industriji.

Iako su se brojne organizacije civilnog društva, gradovi i komunalna poduzeća usprotivili pojedinim dijelovima prijedloga Plana u sklopu javne rasprave u ožujku, Ministarstvo je komentare ignoriralo i Plan uputilo na usvajanje, bez objave izvješća s rasprave. Ministarstvo ignorira i opetovana upozorenja Europske komisije koja pristižu godinama, a posljednje je stiglo početkom lipnja.

Jasno je da će ovakvim Planom profitirati gradovi i općine koji godinama ne rade ništa po pitanju smanjenja odlaganja otpada jer samo čekaju izgradnju regionalnih centara za otpad. Oni su se na primjerima Marišćine i Kaštijuna pokazali izuzetno okolišno i zdravstveno štetnima i ekonomski neisplativima. Ista je sudbina vrlo izgledna s novih osam planiranih centara. S druge strane, slijedi pet godina u kojima će progresivni gradovi i općine opet dobivati mizerna financijska sredstva za izgradnju lokalne infrastrukture kojom bi se problemi s otpadom brzo i efikasno riješili, što je dokazano u Prelogu i na Krku. Na ovu činjenicu su predstavnici gradova i komunalnih poduzeća upozorili i prošlog tjedna na okruglom stolu u Zagrebu kojeg je organizirala mreža JEDRO.

Ministarstvo ne odustaje od zastarjelog koncepta kojeg forsira od 2005. godine, iako analizama nije dokazana opravdanost izgradnje regionalnih centara i prevoženja otpada stotinama kilometara kako bi se pripremio za spaljivanje.

Organizacije civilnog društva prisiljene su na sudske sporove i kaznene prijave zbog neusklađenosti s EU direktivama, neadekvatnih studija utjecaja na okoliš i nepoštivanja zakonskih načela te će nastaviti koristiti pravne mehanizme kako bi osporile štetne odredbe novog Plana, stoji u priopćenju Zelene akcije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA