10.8 C
Dubrovnik
Petak, 26 travnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadU našem stiluZASLUŽUJU PRIČU: Ante i Viktor brinu o ukusnim obrocima za sve one...

ZASLUŽUJU PRIČU: Ante i Viktor brinu o ukusnim obrocima za sve one koji imaju problema s glutenom

Što danas kuhati i jesti? – pitanje je koje zadaje muku svima onima od kojih se svakodnevno očekuje da nešto iznesu na stol za svoju obitelj, a domišljatost mora biti i veća ukoliko je zbog ovih ili onih razloga izbor namirnica i sastojaka sužen.

Dio takvih problema i to osobama koje ne podnose gluten, a sve ih je više, riješili su Ante Žuvelek i Viktor Carić, otvaranjem prvog bezglutenskog Street food lokala u Šipčinama. Nalaz koji je pokazao kako su i jedan i drugi intolerantni na gluten usmjerio je njihovu postojeću ideju o otvaranju lokala prema točnom cilju.

A ono svakodnevno “dosadno” pitanje s početka teksta, kažu, bilo je jedno od osnovnih razloga stvaranja brenda imena IGRA koje u svom vizualu koristi gladijatore.

Pa ako bi se vratili daleko u povijest i u arene, uz nastupe gladijatore bi se mogao povezati i čuveni slogan – kruha i igara – a i toga u tom malenom lokalu ne nedostaje.

Oni su, kažu, do naziva i došli jednostavno – jer je njima rad u kuhinji igra u kojoj se stvara raznovrsna, sočna i ukusna hrana koju mogu slobodno, bez straha od ikakvih smetnji jesti osobe osjetljive na gluten, ali i svi ostali koji vole dobar i zdrav zalogaj.

-Misao vodilja stvaranja branda IGRA je bila već godinama da se otvori nešto novo, drugačije i da poveća ponudu grada. Nakon nalaza visoke intorelancije na gluten jednostavno je život sam ponudio smijer, a street food je došao kao rezultat putovanja po dalekim zemljama gdje se lokalni comfort food može pronaći po cijenama do 10 eura. I kad se to sve poveže, dugotrajni satovi razgovora, brainstorminga došli smo do ovog idealnog omjera: slastičarna, pekara i comfort food. Dodatno radimo od 7 ujutro i poslužujemo doručak po povoljnim cijenama cijeli dan – kaže Viktor koji je godinama unatrag “pekao” iskustvo po različitim ugostiteljskim objektima.

-Godinama sam radio u ugostiteljskom sektoru, pa sam iz tog iskustva vidio što nedostaje i tako smo se upustili u poduzetnički podvig koji je bio izrazito hrabar i danas iskreno možemo reći, sa dozom ludosti – ali evo preživjeli smo prvu poslovnu godinu.

Bezglutenska ponuda u jednom gradu, osobito turističkom, svakako je dobitak u raznolikosti gastro scene – kako su vas prihvatili domaći, a kako stranci?

-Domaći ljudi su polako počeli kušati jela pa su počeli i naručivati dostavu, dosta ljudi koji ima celijakiju bi dovelo prijatelje pa su probali hranu i tako se polako krug vjernih posjetitelja počeo širiti. Sa strancima je jednostavno jer koriste Find me gluten free aplikaciju gdje zauzimamo prvo mjesto u Dubrovniku, koriste se google pretragama i stvarno smo svima zahvalni na lijepim reviewima i riječima podrške.

Kad vas pitaju za pojašnjenje kakvu hranu pripremate i osjeti li se drastična razlika između glutenske i bezglutenske hrane, kako im pojasnite?

-Vrlo jednostavno objasnimo našu filozofiju: mi omogućavamo ljudima koji imaju problema sa glutenom da se osjećaju “normalno” i da dođu s prijateljima i jedu sigurnu i domaću hranu. Recimo dosta ljudi kad dođe jedu samo sendviće jer im to fali u svakodnevnoj prehrani: jednostavno sendvić od svježe pečenog kruha – kojeg mi svako jutro pravimo i štruce i rusice. Na palačinke isto tako dosta ljudi dolazi sa društvom jer su stvarno ukusne i fine i još su lactose free. To su samo neki primjeri jednostavnih obroka kojih se ljudi koji imaju probleme s glutenom zažele.

Često ističete kako u vašoj kuhinji ništa nije “kontaminirano” glutenom…. zašto toliko pazite na to i zašto je to toliko bitno za sve ljude osjetljive na gluten?

-Pojednostavljeno: ako kupite pastu na kojoj piše gluten free i pripremite je u kuhinji i koristite posuđe koje koristite inače kad pravite glutensku pastu došlo je do kontaminacije glutenom sigurno i osobe koje imaju problema sa glutenom će zbog toga imati zdravstvene tegobe. Trebalo bi imati sve posebne lonce, tavice, daske za rezanje, noževe, u biti sve jer npr. čak mrvica brašna da dođe u jelo za celijakičara dovest će do problema. Npr. pročitajte deklaraciju najobičnijeg papra pa ćete vidjeti da piše kako i tamo ima glutena u tragovima. Mi smo se stvarno posvetili da imamo sve sa certifikatom gluten free: od začina, brašno koristimo ekskluzivno Schar, u biti u ovoj kuhinji nikad nije pripremljen glutenski obrok. Imamo u ponudi i Gardiu, hrvatsku bezglutensku pivu.

Gdje nabavljate namirnice za pripremu hrane, vidjela sam da inzistirate na suradnji s domaćim OPG-ovima, na kojim specijalitetima u svojoj ponudi ustrajete?

-Namirnice uglavnom nabavljamo od tvornica izravno poput Schar, sa slavonskim OPG-ovima imamo super suradnju i za kobasice, pancetu, suhomesnate proizvode, domaće kokoši… Naši top specijaliteti su:
pohovana palačinka / naravno naša je prezla od našeg kruha; Arena / slavonska kobasica, pomfrit i 3 jaja na oko; pileći rižot; Spaghetti od tikvica sa kalamata maslinama i toću od pomadora; Gladiator/ mahune, panceta, 3 jaja, pomfrit sa topljenim sirom; palačinke sa našom marmeladom. U biti ustrajemo maksimalno samo na kvaliteti i da je dostupno svima. Ponosni smo što smo od otvaranja ostali u tome ustrajni.

Možete li nam pojasniti u čemu sve ima glutena i imate li problema s nabavkom bezglutenskih sastojaka za pripremu hrane?

-Ukratko u pšenici i proizvodima od pšeničnog brašna, raž, ječam, zob, juhe u prahu, pekarski proizvodi… Mi smo se godinu dana prije otvaranja posvetili pronalasku dobavljača tako da nam je nabava prilično bezbolno krenula i traje.

Tko treba izbjegavati gluten?

-Osobe koje imaju celijakiju, intoleranciju na gluten, alergiju na pšenicu, sindrom iritabilnog crijeva, Chronovu bolest, elcerozni kolitis… Također kažu da ljudima koji žele smršaviti dobro dođe bezglutenska prehrana zbog olakšavanja probave.

U zadnje se vrijeme jako puno rasprave vodi o obrocima koje djeca dobijaju u školama, postoji li kod vas interes da se uključite i osigurate djeci zdrave obroke?

-Mi se možemo pohvaliti da smo cijeli kolovoz kuhali za jedan vrtić zdrave obroke, a što se tiče osnovnih škola i obroka mi smo kontaktirali jednu osnovnu školu, ali nije bilo interesa pa smo zaključili da se nećemo gurati. Naravno mi smo otvoreni za suradnju sa svima koji nas kontaktiraju tako da smo prošlo ljeto surađivali i sa Sails Croatia na obostrano zadovoljstvo.

Što je najveća predrasuda koju ste čuli vezano uz svoj lokal i ponudu – jesu li ljudi uopće upoznati što mogu naći kod vas?

-Najveća predrasuda od ljudi je da se ne mogu najesti s bezglutenskom prehranom ali kad probaju npr. našu pohovanu palačinku ostanu pozitivno iznenađeni.

Pretpostavljam da je lokacija bila izazov broj jedan – kao i u svemu – kakva su iskustva do danas, prednosti, mane?

-Naša lokacija je vrlo dobra jer smo samo jednom ulicom udaljeni od rive, blizu hostela i apartmana. Imali smo problem sa suncem popodne, ali našli smo super tendu i tako riješili i taj problem.

Gledate li optimistično u sutra?

-Imajući u vidu da smo od 10.lipnja do kraja 2022. godine izdali preko 17.000 obroka i preko 7000 računa i siječanj je bio vrlo dobar, možemo jedino zaključiti da smo na uzlanoj putanji. Ponosni smo i što smo uoči Božića prodali 100 kg bakalara na bijelo. Također smo prije nekoliko dana imali sastanak sa Scharom i postali smo službeni partneri i počet ćemo i prodavati njihove proizvode u skorijoj budućnosti.

Ljude koji se toliko trude valja i podržati. Iz zajednice u kojoj rade. Samo naprijed, momci!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA