Nedjelja, 11 travnja, 2021
Naslovnica Kultura ZANIMLJIV POZIV ZA UMJETNIKE: Noć performansa 2021.

ZANIMLJIV POZIV ZA UMJETNIKE: Noć performansa 2021.

Pozivaju se umjetnici i umjetnički kolektivi iz Hrvatske na sudjelovanje u Noći performansa koju, u okviru festivala Perforacije, 03.07. u Zagrebu, te tijekom srpnja 2021., u suradnji s lokalnim partnerima iz Rijeke, Zadra, Dubrovnika i Koprivnice u okviru Mreže izvedbenih umjetnosti, organizira udruga Domino.

Noć performansa je site-specific događaj kojime se poziva umjetnike da predstave performanse, instalacije, eksperimente sa svjetlom/ zvukom/ pokretom, različite prostorne intervencije, participativne umjetničke projekte, itd.

Selektirani će umjetnici kroz trodnevni edukativni program, Laboratorij NP 2021., imati priliku pod mentorskim vodstvom kazališne redateljice Nataše Rajković razvijati, oblikovati i precizirati vlastite predložene projekte te će kroz prezentacije, individualne i grupne konzultacije istražiti i pobliže proučiti specifičnost performansa kao medija, testirati motivaciju ideje te zajednički raditi na razvoju predloženih koncepata i realizaciji performansa.

Nakon godine obilježene pandemijom, tektonskim pomacima, redefiniranjem društvenih odnosa te preispitivanjem pojma i osjećaja sigurnosti u infrastrukturu svakodnevice i rutine, pozivom želi se potaknuti umjetnike ka promišljanju onih tema koje se u ovom trenutku čine zaboravljenim — čak i frivolnim i/ili sebičnim — te time stvoriti nove vizije i nadu za vremena koja su pred nama.

Tematiziranjem pitanja sreće, ushita i euforije, podržat će se oni umjetnički prijedlozi čije izvedbe odražavaju specifičan umjetnički pristup,  potiču inovaciju u umjetničkom izričaju te istražuju nove forme izvedbenog jezika i umjetničkog djelovanja performansa.

Izdanje će predstaviti radove do pet selektiranih umjetnika ili umjetničkih kolektiva koji će tijekom faze razvoja svojih projekata u tri zajednička susreta ostvariti mentorsku suradnju s kazališnom autoricom i redateljicom Natašom Rajković, docenticom pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Na prijavu se posebno potiču umjetnici lokalnih zajednica u kojima će se gostovanja dijela programa Noć performansa i održati. Cilj je potaknuti i podržati lokalne umjetnike u njihovu radu i razvoju, kao i omogućiti stvaranje prostora za nove suradnje, umrežavanja, decentralizaciju te povezivanje različitih umjetničkih zajednica manjih lokalnih sredina.

Lokalne partnerske organizacije dio su Mreže izvedbenih umjetnosti, a uključuju Prostor plus (Rijeka), Zadar Snova (Zadar), Art radionica Lazareti (Dubrovnik) te udrugu Mamuze (Koprivnica).

Poziv na prilaganje prijedloga umjetničkog projekta otvoren je za sve umjetnike i umjetničke kolektive iz Hrvatske od 17. ožujka do 7. travnja 2021., a prijave se šalju na perforacije@gmail.com s naslovom “Prijava prijedloga umjetničkog projekta – Noć performansa 2021.”

Prijava mora uključivati:

●      kratki opis i koncept projekta,

●      kratki tehnički opis,

●      okvirni produkcijski troškovnik,

●      kratku biografiju i kontakt umjetnika.

Predviđeni budžet po projektu za troškove honorara i tri izvedbe iznosi 3.500,00 kn bruto; dok su putni troškovi i troškovi smještaja, boravka gostovanja i sudjelovanja u razvojnom Lab-u osigurani od strane organizatora.

Selektori ovogodišnje NP su: Zvonimir Dobrović, Nataša Rajković i Petra Begović.

Rezultati Poziva bit će objavljeni 15. travnja 2021. na web-stranici Domina, www.thisisdominoproject.org.

Noć performansa realizira se u okviru suradnje s partnerima Mreže izvedbenih umjetnost:

Prostor plus – Rijeka, Zadar Snova – Zadar, Art radionica Lazareti – Dubrovnik i udruga Mamuze – Koprivnica.

Festival Perforacije i Noć performansa financijski su podržali: Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Zadar te programi EU Kreativna (kroz projekte ACT- Art, Climate, Transition te Be SpectACTive).

O mentorici Laboratorija Noći performansa 2021:

Nataša Rajković, kazališna autorica i redateljica te docentica na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, od 2004. do 2018. biva umjetničkom ravnateljicom Kulture promjene, Teatra Itd Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu. S redateljem Bobom Jelčićem razvija vlastitu metodu rada u kazalištu koja je prepoznata i van Hrvatske, a njihove kazališne predstave gostuju diljem Europe te osvajaju brojne nagrade. Predstave  Nesigurna priča (Teatar Itd) i  S druge strane (ZKM),  obišle su sve relevantne europske festivale, dok na Dubrovačkim ljetnim igrama, Rajković u suradnji s Jelčićem, ostvaruje antologijske predstave Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje te Allons enfants.

Nataša Rajković radi i djeluje kao dramaturginja i redateljica u različitim autorskim kombinacijama i produkcijskim kontekstima.

foto: rad Josipa Bubaš – Troku #2

Foto: Silvija Dogan 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić