11.8 C
Dubrovnik
Subota, 3 prosinca, 2022
NaslovnicaLifestyleZANIMLJIV ODABIR OSOBA: kako je izmjeren ugled predstavnika Grada, Mokošice, Cavtata, Konavala...?

ZANIMLJIV ODABIR OSOBA: kako je izmjeren ugled predstavnika Grada, Mokošice, Cavtata, Konavala…?

Dizajner karata u Mapboxu i geograf Topi Tjukanov kreirao je interaktivnu kartu svijeta, koja pokazuje najistaknutije ljude s obzirom na područje iz kojeg dolaze.

U kartu je uključeno i šire područje Dubrovnika, a zanimljivo je tko su najpoznatije osobe.

Ime isusovca Ruđera Boškovića matematičara, astronoma, geodeta, fizičara, pjesnika i filozofa rođenog 18. svibnja 1711.u Dubrovniku ističe se iznad geografskog područja Grada.

Iznad Lapada stoji ime Nikše Ranjine, rođenog u Dubrovniku 1494. istaknutog plemića, sakupljača dubrovačke pertrakističke poezije objavljenje u “Ranjininom zborniku”, ali i autora kronike dubrovačke povijesti od 457. do 1552 “Annali di Ragusa”.

Poviše Kalamote stoji ime Paska Baburice Šoletića, čileanskog industrijalaca i brodovlasnika hrvatskog podrijetla, rođenog na Kalamoti 1875. Velikog dobročinitelja i donatora, koji nikad nije zaboravio rodni Grad i Otok.

Uz Lopud se veže ime naše najnagrađivanije glumice Marije Kohn, koja je na ovom otoku rođena 1934., a ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj kazališnoj i filmskoj umjetnosti.

Poviše Cavtata svakako je ime Vlaha Bukovca, slikara o kojem ne treba trošiti riječi, a čija se 100-ta godišnjica smrti upravo obilježava brojnim događanjima u njegovoj kući u Cavtatu.

Ime Matija Ban pojavljuje se poviše Mokošice. On je naime rođen 4. prosinca 1818. u Petrovu selu, a bio je književnik, diplomat i političar te član srbokatoličkog pokreta. Najpoznatiji je pak kao autor male knjižice pod naslovom “Pravila o četničkoj vojni”, koju je napisao kao šef “pres-biroa” Kneževine Srpske, a izdana je u Beogradu 1848.

Poviše Zatona stoji ime glumačkog barda Tonka Lonze, kazališnog, televizijskog i filmskog glumca i kazališnog pedagoga, rođenog 28. rujna 1930.

Iznad Konavala stoji ime Vlaha Orepića, svojedobno ministra unutrašnjih poslova RH s liste MOST-a, dok je potonji bio još pokret.

Iznad Dubrovačkog primorja stoji ime Vida Vuletića Vukasović, rođenog u Brsečinama na 16. prosinca 1853., istaknutog etnologa, o kojemu više možete pročitati OVDJE.

Interaktivna karta temelji se na studiji objavljenoj u lipnju ove godine.

Istraživački tim sa Sveučilišta u Parizu izračunao je ugled osobe na temelju podataka prikupljenih s Wikipedije i internetske stranice Wikidata.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA