33.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleZajednica tehničke kulture održala mnogobrojne radionice u sklopu projekta Centra za...

Zajednica tehničke kulture održala mnogobrojne radionice u sklopu projekta Centra za mlade Dubrovnik

Protekla dva dana su održane još dvije radionice automodelarstva s kojima se zaključio ciklus raznovrsnim radionica za mlade koje je provodila Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika u sklopu projekta Centar za mlade Dubrovnik. U sklopu navedenog jednogodišnjeg projekta, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika održala je dvije radionice „Sam svoj elektro majstor“, pet radionica automodelarstva, tri radionice „Kako sačuvati planet Zemlju“, dvije radionice „Uvod u web programiranje“ i tri radionice „Open source informatika.“

Na radionicama „Sam svoj elektro majstor“ polaznici su naučili što znači ”pravo na popravak”. Uz stručno vodstvo naučili su detektirati kvarove na elektronskim uređajima poput laptopa i računala, te na koji način se mogu popraviti. U praktičnom dijelu radionice su rastavljali, a zatim i sastavljali laptop i računalo. 

Na radionicama automodelarstva polaznici su naučili osnove automodelarstva i pripremili se za vožnju RC (radio controlled) automobila,  te su na rastavljenim dijelovima RC automobila naučili i više grana tehničke kulture, poput modelarstva, strojarske konstrukcije, elektronike, mehanike i termodinamike.  

„Kako sačuvati planet Zemlju“ ciklus je od tri radionice, kroz koje su polaznici stekli znanja osnovnih pojmova zaštite okoliša i klimatskih promjena. Zatim su i sami istraživali temu koja ih zanima i s voditeljicom radionice diskutirali o problemima i mogućim rješenjima, a na kraju su predstavili svoja rješenja za spas planete Zemlje. Sudjelovali su i u lijepljenju naljepnica poviše prekidača od struje s napomenom da se ugasi svjetlo i klima prije izlaska iz prostorije u hodniku Centra za mlade Dubrovnik, radione i 3D Lab-a Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, kao i za odlaganje baterija za reciklažu u radioni ZTK GD i DNŽ.

Na radionicama „Uvod u web programiranje“ polaznici su naučili osnove web programiranja, te kako napraviti jednostavne web stranice.

Ciklus od tri radionice „Open source informatika“ omogućile su polaznicima znanje o instalaciji i korištenju Linux operacijskih sustava te su naučili koristiti slobodne i open-source uredske aplikacije za obradu teksta i tablične izračune.

Centar za mlade Dubrovnik je jednogodišnji projekt koji kreiranjem edukativnih, zabavnih, participativnih i psihosocijalnih sadržaja, te uređenjem prostora i unaprjeđenjem civilno-javnog partnerstva jača infrastrukturu i prilike za mlade u Dubrovniku. Projekt je financiran u iznosu od 75.000 HRK od Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske i sufinanciran je od strane Grada Dubrovnika. Nositelj projekta je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai, a partneri su Grad Dubrovnik, Udruga za mlade Maro i Baro, Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika te Univerzalni istraživački institut UR.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA