30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiFekalno zagađenje Rijeke dubrovačke: Je li kanalizacija potkapacitirana ili su (ne)odgovorni pojedinci?

Fekalno zagađenje Rijeke dubrovačke: Je li kanalizacija potkapacitirana ili su (ne)odgovorni pojedinci?

Zagađenje i devastacija još od 1964. godine zaštićenog krajolika Rijeke dubrovačke, bila je tema današnje konferencije za novinare dubrovačkog ogranak MOST-a i Antonije Knežević, stanovnice Mokošice, koja tvrdi kako je u zadnje vrijeme učestalo zagađenje kupališta u Mokošici posljedica izlijevanja fekalne odvodnje iz kolektora, koji je podkapacitiran, u more. Također Knežević ističe kako su radovi na postavljanju odvodnje uz obalu Omble napravljeni “van zanata” te kako je na djelu nestručna devastacija zaštićenog krajobraza.

Maro Kristić na početku je istaknuo kako stanje u ovom krajobrazu više sliči na Divlji zapad.

-Već neko vrijeme tamo se odvijaju radovi na sustavu vodoopskrbe i odvodnje, protiv kojih naravno nemamo ništa protiv, jer svi radovi koji se odvijaju na infrastrukturi podržavamo, ali imamo problem što se ti radovi ne rade pod stručnim, nadzorom i stoga se događaju devastacije, kao u zadnje vrijeme i fekalnog onečišćenja Rijeke dubrovačke, kazao je Kristić.

Antonia Knežević, stanovnica Rijeke dubrovačke istaknula je kako su  stanovnici više puta s Vodovodom pokušali naći neka rješenja, no neuspješno.

Ona smatra kako je izvođenjem radova potpuno devastiran stari put uz Rijeku dubrovačku, zato što je zabetoniran postojeći kameni zid uz obalu.

-Potpuno sam sigurna da to nije tako u projektnoj dokumentaciji, već  sam tražila od gospodina Matušića da nam prezentira glavni projekt prema kojem je izdana građevinska dozvola, a to još nije napravio. Tražili smo očitovanje i od gradonačelnika, još nemamo ništa.

Dakle, ovaj zid izgrađen još za vrijeme Austrougarske, doslovno je nasut i  betoniran. 400 do 500 kubika betona je naliveno u rijeku. To ne samo što je devastiralo rijeku, to više ne sliči na ništa. Ja sam iz građevinske struke i mogu reći da to nije nikako po zanatu i čudom se čudim, a isti izvođači tamo i dalje rade.

Drugi problem su propusti, gdje je betoniran propust oborinske odvodnje i stavljene su cijevi manjeg obima, nego dosadašnje i postavlja se pitanje hoće li plaviti? Još jedan problem je onečišćenje kanalizacijom za koju gospodin Matušić svojim izjavama za medije, kaže da su im uzrok pojedinci i njihove septičke jame. 

Ne priznajem da je  problem u pojedincima, mislim da je problem na  glavnom fekalnom kolektoru Rijeke dubrovačke koji je prekapactiran, jer baštine, vrtovi, nasadi… godinama plave fekalijama. On nije dostatnog  fi profila, odnosno sustav se ne održava redovito. U Vodovodu smo ukazivali i na ilegalno spojene oborinske  vode na kanalizaciju. Nove zgrade su spojile svoju oborinsku odvodnju na kanalizaciju i to je dodatni problem koji izaziva  situaciju da nam kod većih kiša fekalije u vodoskocima izlaze kroz šahtove. To nisu samo fekalije tu ima i kemikalija i drugog.

Prije 15 dana imali smo situaciju da je iz fekalnog kolektora napravljen preljev u rijeku otvorenim kanalom dva dana u  kontinuitetu sa svim vidljivim sadržajima. Nitko se  iz Vodovoda na to nije osvrnuo ni javno ispričao, niti upozorio da će se to dogoditi, ako je privremeno. Naša su se djeca do jučer kupala tu, a sad je to strašno. Nije ovo stvar pojedinaca, nego smanjenog kapaciteta, tog kolektora zbog kojeg se kanalizacija ispušta u rijeku gotovo svakodnevno, a more nije za kupanje.

Postoji i pitanje kanalizacije ACI marine u Komolcu i Libertasa, gdje idu fekalne vode, idu u Slavljan i potom u Rijeku. Molim predstavnike Vodovoda da izađu javno s informacijama, koliko se često pale crpne stanice u Sustjepanu u Rožatu i završava li kanalizacija iz Rijeke iza Petke, tražimo da se javno pokaže dozvola da vidimo jesmo li mi u pravu ili ne, istaknula je Antonia Knežević.

Joško Mikuš upozorio je na važnost očuvanja autohtonih vrsta Rijeke, ali i na normalne uvjete života ljudi, stanovnika ovog područja.

Maro Kristić je istaknuo kako se nada da će Vodovod i gradonačelnik reagirati te da će se pronaći rješenje u dogovoru jer ne bi bilo dobro da ovakve vijesti dođu do Europske unije, koja financira projekt aglomeracije Dubrovnik, čiji je i ovaj projekt dio.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA