32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaZa potrebe izložbe u čilipskom Zavičajnom muzeju je izgrađen suhozid na kojemu...

Za potrebe izložbe u čilipskom Zavičajnom muzeju je izgrađen suhozid na kojemu će biti prezuvače!

U četvrtak, 4. svibnja 2023. u 18 sati u Čilipima, u Zavičajnom muzeju otvara se izložba o obuvanju u Konavlima autorice Antonije Rusković Radonić, na kojoj će se moći vidjeti preko 50 primjeraka različitih opanaka, papuča i cipela koje su se nosile u Konavlima u 19. i 20. stoljeću.

S obzirom na to da je Zavičajni muzej Konavala stradao u Domovinskom ratu, u fundusu muzeja ne postoji niti jedan par cipela, pa se sva građa posudila kako bi bila dostupna Konavljanima.

Posudbe najstarije građe s kraja 19. i početka 20. stoljeća omogućio je Etnografski muzej u Zagrebu. Velik dio građe posuđen je dobrotom zajednice iz privatnih zbirki, a od nedavno preminulog postolara Nika Kuliša dobrotom obitelji Kuliš u muzej je stigla zbirka cipela i opanaka iz Kuliševe proizvodnje.

Za potrebe izlaganja u suradnji s udrugom Dragodid i njihovom predstavnicom Anitom Trojanović u muzeju je izgrađen suhozid, međa za prezuvače, odnosno za promjenu obuće prilikom dolaska u crkvu, što je sveprisutna baštinska memorija u Konavlima.

Na ovoj izložbi posjetitelji će moći pratiti promjene i razvoj stilova obuće u Konavlima sve do kraja 20. stoljeća.

Izložba istovremeno predstavlja završetak Erasmus+ projekta Transhistory u kojem su Muzeji i galerije Konavala sudjelovali kao partneri uz sljedeće institucije: EU Warehouse iz Belgije, Sprachendienst Konstanz iz Njemačke, Instytut Tolerancji w Lodzi iz Poljske, Forschungszentrum für historische Minderheiten iz Austrije, Asociatia Solidart iz Rumunjske i Norrköpings Stadsmuseum iz Švedske te s voditeljima projekta, Universitaetom Klagenfurt iz Austrije.

Izložba ujedno i kontekstualizira teme koje su obrađivane kroz projekt, a to su teme lokalnih, povijesnih okolnosti, migracija i drugih promjena.

Uz izložbu „Kome obojci kome opanci“ otvara se i izložba iz ciklusa u suradnji s lokalnom zajednicom pod nazivom „Niko Novaković – Što je meni folklor nego sve!“

Koautorica ove izložbe uz Muzeje i galerije Konavala je Ana Kravić, Čilipka koja neprestano prikuplja građu i surađuje s muzejom na volonterskoj razini, a ona je i idejni pokretač ove izložbe.

Ovom suradnjom Muzeji i galerije Konavala omogućuju lokalnoj zajednici sudjelovanje u programima muzeja, a istovremeno i prikupljanje muzejske dokumentacije i građe.

Otvorenje će se upriličiti u 18 sati ispred Zavičajnog muzeja Konavala uz direktan prijenos na Youtube kanalu zbog partnera iz Norrköpinga u Švedskoj, koji okupljaju svoju publiku za ovaj virtualni događaj.

U sklopu otvorenja nastupit će Klapa Oštro, a u 19 sati upriličit će se stručno vodstvo kroz izložbu „Kome obojci kome opanci“.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA