27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiWorld Mobile kongres u Barceloni - Dubrovnik kao primjer dobre prakse u...

World Mobile kongres u Barceloni – Dubrovnik kao primjer dobre prakse u korištenju digitalnih inovacija

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić danas je u Barceloni, u okviru Mobile World kongresa na panelu Hrvatskog Telekoma, predstavila smart city rješenja Dubrovnika, uz pomoć kojih su smanjeni negativni učinci prekomjernog turizma te ostvaren odgovoran i održiv turizam. I ovaj put Grad Dubrovnik istaknut je kao primjer dobre prakse.

Predstavljajući postignuća Dubrovnika, koji je prije nekoliko godina proglašen destinacijom koju zbog prekomjernog turizma treba izbjegavati, zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je brojna ”pametna” rješenja, implementirana kao dio Respect the City projekta, a koja su uvelike omogućila ostvarenje zacrtanih ciljeva. Bus Web Shop platforma, Dubrovnik Visitors sustav, Smart Parking, Car Sharing i najnoviji Dubrovnik Pass, dio su ovih rješenja, koji su ujedno i predstavljeni sudionicima konferencije u kratkom filmu.

Zahvaljujući sustavnoj destinacijskoj politici i suradnji s nizom lokalnih i međunarodnih dionika, poglavito s CLIA-om, uvođenju ograničenja u broju putnika s cruisera i oslobađanjem javnih površina, uz već spomenuta smart city rješenja, postignuti su izvrsni rezultati i benefiti za stanovnike i goste grada, istaknuto je također.

Jedna od govornica ovog panela bila je i članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Marijana Bačić koja se osvrnula na trendove u ICT industriji jačanja poslovne sinergije, izdvojivši u tom pogledu primjer suradnje Hrvatskog telekoma s Gradom Dubrovnikom u realiziranju projekta Pametnog parkinga, koji je uz pomoć sofisticiranog digitalnog alata podigao kvalitetu usluga na krajnjem jugu Hrvatske.

Kako to izgleda u praksi sudionicima kongresa prikazano je i video vezom uživo iz Dubrovnika, demonstracijom funkcioniranja smart parkinga na gradskom parkiralištu Žičara. Projekt je 2019. godine za Grad Dubrovnik realizirao Hrvatski telekom d.d. sa svojim partnerima.

Na ovogodišnjem Mobile World kongresu, koji je od 27. veljače do 2. ožujka 2023. u Barceloni okupio brojne stručnjake iz područja tehnologije, IT sektora te predstavnike europskih gradova, sudjeluje i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž. Očekuje se oko 100.000 posjetitelja uz izlaganje više od 2.200 tvrtki i brendova s područja pametnih telefona i mobilnih uređaja. Teme su unapređenje kvalitete svakodnevnog života kroz jednostavno prakticiranje tehnoloških inovacija i sredstava, pronalaženje novih načina povezivanja i oblikovanje pametnih modela koji će biti pogodniji za društvo.

Fotografije: Deutsche Telekom

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA