32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVrijedne donacije dubrovačkoj bolnici - uređaj za testiranja na COVID-19 i 4D...

Vrijedne donacije dubrovačkoj bolnici – uređaj za testiranja na COVID-19 i 4D ultrazvuk za trudnice

Opća bolnica Dubrovnik u covid krizi dobila je dva vrijedna dijagnostička aparata koja su financirali Grad Dubrovnik i Zaklada Blago djelo. Na Odjelu za ginekologiju i opstetriciju već se rade pregledi na suvremenom UVZ aparatu (4D) GE VOLUSON S8, koji je kupljen sredstvima iz gradskog proračuna za oko milijun kuna. Dr. Bačić voditelj Odjela kaže kako je riječ o najsuvremenijem ultrazvuku kojim se pregledavaju trudnice, ali i vrše druge dijagnostičke pretrage.

Sustav za molekularnu dijagnostiku, na kojemu se od 15. lipnja provodi testiranje na COVID-19, financirala je zaklada Blago djelo s iznosom od 650 tisuća kuna, bez PDV-a. Trenutno je u postupku testiranje 45 uzoraka sumnjivih na zarazu virusom, a ovaj uređaj omogućio je puno bržu dijagnostiku.

“Ovim uređajem dnevno se može obraditi 96 testova. U ovoj prvoj izolacijskoj sobi, koja je izgrađena i opremljena kao mikrobiološki kabinet 2. razine sigurnosti izolira se oko 20-ak uzoraka tijekom 2 sata. Što znači da nam za 60 uzoraka treba oko 6 sati. Nakon toga u ovoj drugoj potpuno čistoj sobi radi se dijagnostika, a cijeli sustav kompjutora u trećoj sobi analizira podatke”, kazala je voditeljica biokemijskog laboratorija OB Dubrovnik Antonia Perović, dodavši kako će ovaj sustav i nakon završetka epidemije koronavirusa biti itekako koristan. Na njemu je moguće provesti genetska testiranja na nasljedne bolesti, ali i utvrditi zarazu brojnim drugim zaraznim bolestima.

“Ovo je značajno ubrzalo dijagnostiku COVID-19 pozitivnih pacijenata. Više ne moramo svaki dan slati uzorke u Zagreb, sve možemo odraditi ovdje”, kazao je dr. Bekić dodajući kako i dalje ostaje neriješen problem nedostatka ljudi, ali kako ovi koji tu rade daju sve od sebe.

“Uređaj u jednom danu može obraditi do 97 uzoraka. Osoblje je prošlo edukaciju, a dobili smo i dozvolu za rad od nadležnih institucija. Što znači da se ovdje rade certificirani testovi. ovaj uređaj i novo opremljeni prostor postali su sada jedan novi znanstveni odjel dubrovačke bolnice. Ovakvu dijagnostiku trenutno imaju Zagreb, Osijek, Split i Zadar. Dubrovačka bolnica zbog svog zemljopisnog položaja morala je razviti ovu uslugu, kao jedina bolnica ove razine”, kazao je Bekić.

Dr. Bekić zahvalio je gradonačelniku Matu Frankoviću i upravitelju zaklade Blago djelo Nikoli Obuljenu, ali i Dubrovačkim vatrogascima koji su mjesecima svakodnevno vozili uzorke u Zagreb na testiranje, što sad više nije potrebno.

Nikola Obuljen istaknuo je kako je riječ o nastavku suradnje između Zaklade i Bolnice,jer je zaklada dosada kupila i puno drugih i vrjednijih aparata. “Na žalost s obzirom na situaciju u kakvoj je zaklada danas, prihod koji imamo je isključivo od zakupnina poslovnh prostora, ako se kroz godinu ili malo više situacija s turizmom ne popravi,zaklada neće moći obavljati ni osnovne djelatnosti. Budimo ipak optimisti i nadajmo se najboljem. Ako sve bude uobičajeno bit ćemo opet na raspolaganju”, istaknuo je Obuljen.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je u posljednje tri godine Grad značajno potpomogao Bolnicu, te je podsjetio na bivšu gradsku vlast koja je htjela preuzeti zakladu i tako blokirala njihov rad.

“U izazovnim vremenima treba biti solidaran. Zahvaljujući donaciji Zaklade testiranja se provode u našoj bolnici. Ta jedna sinergija koju smo pokazali riješivši probleme i surađujući sa zakladom Blaga djela, ali i Društvom prijatelja dubrovačke starine, pokazali smo kako se može prevladati ego i zajednički raditi za javni interes”, kazao je gradonačelnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA